Δέκα κάλπες για την Προανακριτική – Μαραθώνια αναμένεται η συζήτηση για Novartis

Η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε κατά πλειοψηφία να στηθεί μία κάλπη για κάθε εμπλεκόμενοΗ αυριανή συζήτηση θα διαρκέσει τουλάχιστον 13 ώρεςΗ διαδικασία θα ξεκινήσει στις 09.00

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης η Διάσκεψη των Προέδρων με θέμα τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αύριο, Τετάρτη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

Αναλυτικότερα, η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε κατά πλειοψηφία να στηθούν δέκα κάλπες (μία για κάθε εμπλεκόμενο). Σημειώνεται πως είχε προηγηθεί

η σύμφωνη γνώμη του Επιστημονικού Συμβουλίου, το οποίο γνωμοδότησε σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας.

Όμως, η απόφαση για τις δέκα κάλπες μπορεί να ανατραπεί εάν αύριο στην Ολομέλεια προκύψουν νέα δεδομένα. Εάν, για παράδειγμα, τα πέντε εν ενεργεία πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία δηλώσουν αυτοβούλως ότι προτίθενται να μην πάρουν μέρος στην ψηφοφορία για τους υπολοίπους αναφερόμενους στη δικογραφία. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε, ίσως, να στηθεί μία κάλπη, σίγουρα όμως τα ψηφοδέλτια θα κάνουν ονομαστική αναφορά στα δέκα πολιτικά πρόσωπα και βεβαίως τον τελευταίο λόγο θα έχει η εθνική αντιπροσωπεία.

Αμέσως μετά τη Διάσκεψη, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ανακοίνωσε ότι πλειοψήφησε, με ψήφους 14 έναντι 8, η εισήγησή του για 10 κάλπες. Στη Διάσκεψη η ΝΔ αντιπρότεινε μία μη προσωποποιημένη ψηφοφορία αύριο με γενική αναφορά στη συγκρότηση ή τη μη συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Η εισήγηση του προέδρου της Βουλής, που εγκρίθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΚΚΕ στη Διάσκεψη, προβλέπει ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 9:00 το πρωί της Τετάρτης και θα περαιωθεί σε μία συνεδρίαση, «ό,τι και αν σημαίνει κάτι τέτοιο από πλευράς χρόνου».

Η υπό συγκρότηση Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης θα έχει, κατ’ αρχήν, έναν μήνα προθεσμία και θα απαρτίζεται από 21 μέλη.

«Η θέση του ΚΚΕ είναι διερεύνηση, ανεξάρτητα από κωλύματα και προσχήματα μέχρι τέλους, και όχι όπως στην υπόθεση Παπαντωντίου» δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, τονίζοντας ότι η Προανακριτική που θα συσταθεί θα πάει μέχρι τέλους και πρέπει να προσέλθουν οι μάρτυρες χωρίς «κουκούλες» για να καταθέσουν. «Πρέπει να προχωρήσει η Προανακριτική και όχι να εφευρεθούν υπαρκτά ή ανύπαρκτα νομικά θέματα για να κλείσει η υπόθεση» σημείωσε ο κ. Παφίλης και πρόσθεσε πως από τη στιγμή που στη δικογραφία γίνεται αναφορά σε 10 πολιτικά πρόσωπα δεν μπορεί να μην εκφράσει άποψη η εθνική αντιπροσωπεία. «Η άποψή μας είναι πως πρέπει να εξεταστούν τα πρόσωπα αυτά από την υπό συγκρότηση επιτροπή» επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει με τους οκτώ εισηγητές, ένας από κάθε κόμμα. Θα συνεχιστεί με 16 ομιλητές, κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων, στους οποίους θα είναι και ένας βουλευτής από τους ανεξάρτητους.

Θα μιλήσουν, επίσης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι αναφερόμενοι στη δικογραφία και οι πολιτικοί αρχηγοί. Τον λόγο θα λάβουν ακόμη τέσσερις υπουργοί, ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα θα έχουν 20 λεπτά στη διάθεσή τους για να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους.

Από τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα στη δικογραφία, όλοι θα μιλήσουν ενώπιον της Ολομέλειας, εκτός του ευρωπαίου επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος την ίδια ημέρα θα είναι σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, και θα στείλει υπόμνημα.

Συνολικά, πρόκειται για περισσότερα από 50 ομιλητές.

Keywords
Τυχαία Θέματα