Μανώλης Καλουδάς: Συγχαρητήρια στον Κώστα Γκιάστα είπαμε; Δεν είπαμε…

Τις τελευταίες ώρες όλα, ανεξαιρέτως, τα Media ασχολούνται με την καταδίκη της 53χρονης καθαρίστριας από τον Βόλο, η οποία προκειμένου ν’ αποκτήσει τα τυπικά προσόντα που απαιτούνταν για να συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό πρόσληψης τακτικού προσωπικού – σε θέση καθαρίστριας ενός κρατικού παιδικού σταθμού που προκηρύχτηκε από το τότε Υπουργείο Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων – πλαστογράφησε πιστοποιητικό για να φαίνεται ότι έχει τελειώσει το Δημοτικό, ενώ στην πραγματικότητα είχε τελειώσει την Ε’ Τάξη.

Η υπόθεση της 53χρονης

καθαρίστριας, η οποία σήμερα δήλωσε: «Ντρέπομαι, αλλά ήθελα τα παιδιά μου να έχουν μια καλύτερη ζωή από τη δική μου», προκάλεσε ένα τεράστιο κύμα οργής, την παρέμβαση του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, αλλά και ομάδα ΜΜΕ (στην οποία περήφανα συμμετείχε και το altsantiri.gr), η οποία ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στις 28 Νοεμβρίου, τελικά, θα εκδικαστεί η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της και στη συνέχεια ο Άρειος Πάγος θα εξετάσει την αίτηση αναίρεσής της, με την ευχή όλων μας να επιστρέψει στα παιδιά της.

Πώς όμως ξεκίνησε όλο αυτό; Πώς μάθαμε για την περίπτωσή της; Από πού ενημερωθήκαμε; Από ρεπορτάζ του Κώστα Γκιάστα, το οποίο δημοσιεύτηκε στην τεράστια – επιτρέψτε μου τον χαρακτηρισμό – εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας, την οποία γνωρίζω πολύ καλά από «μέσα».

Ποιος είναι ο Κώστας Γκιάστας; Ένας δημοσιογράφος που έχει λιώσει δεκάδες παπούτσια στο ρεπορτάζ, έχει βγάλει εκατοντάδες αποκλειστικά και τιμά καθημερινά τη δημοσιογραφία. Το όνομά του δεν είναι ευρέως γνωστό, αφού δεν είχε και μάλλον δεν θα έχει ούτε στο μέλλον δικιά του εκπομπή σε πανελλήνιας μετάδοσης τηλεοπτικό σταθμό. Το πιθανότερο είναι να μην πάρει ούτε βραβείο «Μπότση» για την προσφορά του στη δημοσιογραφία. Τα παίρνουν άλλοι «δημοσιογράφοι» γι’ αυτόν, οι οποίοι δεν έχουν κάνει ούτε ένα ρεπορτάζ στη ζωή τους. Δεν πειράζει…

Ο Κώστας θα συνεχίσει να κάνει αυτό που ονειρεύεται και θα δημοσιεύει ρεπορτάζ που μπορούν ν’ αποκαταστήσουν μια αδικία. Ο Κώστας, η οικογένειά του, οι φίλοι του (μεταξύ των οποίων και εγώ) και οι συνάδελφοί του στην εφημερίδα πρέπει να αισθάνονται μόνο υπηρηφάνεια που εκείνο το μεσημέρι της 5ης Νοεμβρίου δεν πήγε στο σπίτι του για να ξεκουραστεί, αλλά πήρε το μπλοκάκι του, πήγε στο Εφετείο, κράτησε σημειώσεις και επέστρεψε στην εφημερίδα του για να μεταδώσει την είδηση χωρίς σχόλια και χωρίς «κραυγές». Αυτό που επιβάλει το λειτούργημα το οποίο υπηρετεί.

Αφορμή για όλα τα παραπάνω αποτέλεσε μία ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό, στο facebook, το οποίο και παραθέτω αυτούσιο μετά από άδεια του:

«Το μεσημέρι της 5ης Νοεμβρίου 2018 ο δημοσιογράφος δεν έφαγε στο σπίτι του. Περίμενε μια απόφαση δικαστηρίου. Κράτησε σημειώσεις, άκουσε απολογίες, σημείωσε τις αγορεύσεις, συγκράτησε την ποινή. Έφυγε, γύρισε στην εφημερίδα και έγραψε.
Τίποτα το ιδιαίτερο. Τίποτα το ξεχωριστό. Πέταξε ένα μικρό πετραδάκι στον ωκεανό της ενημέρωσης και το βράδυ πήγε για ύπνο. Μικρός κυματισμός. Δίχως αυταπάτες…
Από το πρωί της 6ης Νοεμβρίου 2018, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα, το τηλέφωνο άρχισε να χτυπά καθημερινά. Δικηγόροι, πολίτες, συνάδελφοι δημοσιογράφοι απ όλη την Ελλάδα. Το πετραδάκι σήκωσε πιο δυνατό κυματισμό. Όσο περνούσαν οι ημέρες, το κύμα ψήλωνε. Το τηλέφωνο συνέχιζε να χτυπάει ασταμάτητα.
Και ξαφνικά «τσουνάμι».
Από χθες παρεμβαίνει ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ζητάνε την απόφαση.
Τα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων στην Ελλάδα αναφέρονται στην υπόθεση της καταδίκης.
Πολίτες διαμαρτύρονται έξω από τη Βουλή. Ομάδα ΜΜΕ ζητάνε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ανακοινώσεις ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, τοποθετήσεις πρώην υπουργών και σχόλια αρχηγών κομμάτων.
Ένα μικρό, τόσο δα, ρεπορτάζ λοιπόν βρέθηκε στη «ράχη» του διαδικτύου και ταξίδεψε. Έγινε πολιορκητικός κριός στα χέρια πολιτών που ήθελαν να αντιδράσουν (κάποιοι το εκμεταλλεύονται παίζοντας και πολιτικά παιχνιδάκια).
Βλέπεις και τα δύο δικαστήρια της καθαρίστριας.
Παρακολουθείς τις αντιδράσεις πολιτών και ΜΜΕ.
Τώρα παρατηρείς και τις αντιδράσεις δικαστικών.
Ωραίο πράμα η πλήρης εικόνα.
Σε λίγες ημέρες θα εκδικαστεί η αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής της μέχρι να το δει ο Άρειος Πάγος. Δεν χρειάζεται να είσαι μάντης…
Και μετά; Πάλι με το δημοσιογραφικό μπλοκάκι. Για μια μικρή είδηση.
Για να το έχει η εφημερίδα (Eleftheria Newspaper – Εφημερίδα Ελευθερια (Official). Για ένα τόσο δα ρεπορτάζ.
Χιλιάδες συνάδελφοι κάνουν το ίδιο πράμα. Μα υπάρχουν πολλαπλάσιοι που δεν σέβονται το μεροκάματό τους. Τους «κλέβουν» τα μεσημέρια, τις αγωνίες, τα τηλέφωνα, το άγχος. Έτσι, γιατί θέλουν. Δεν πρόκειται να σταματήσει. Μα δεν πρόκειται και οι χιλιάδες δημοσιογράφοι να πάψουν να κάνουν τη δουλειά τους.
*Και είχε γιουβαρλάκια η Αμαλία ρε σεις εκείνο το μεσημέρι… Αλλά χαλάλι».

Υ.Γ.: Συγχαρητήρια και στην εφημερίδα «Ελευθερία» της Λάρισας, η οποία αποδεικνύει ότι επενδύει στο πρωτογενές ρεπορτάζ και όχι στην ποσότητα των αδιασταύρωτων copy paste. Μακάρι να υπάρξουν κι άλλοι μιμητές της και να γεμίσουν και πάλι τα δικαστήρια από δημοσιογράφους. Μέχρι τότε ας περιμένουμε.

Keywords
Τυχαία Θέματα