Μανώλης Καλουδάς: Γιατί όχι εργασία με μαστίγιο ή με σιδερένιες μπάλες;

«Όταν μία επιχείρηση συμφωνεί με τους εργαζόμενους με επιχειρησιακή σύμβαση να πάει απόπενθήμερο σε επταήμερο, με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων και με πολύ καλύτερες απολαβές και με αυξημένα δικαιώματα και συμφωνούν τα δύο μέρη, δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να αναγνωρίζουμε ότι είμαστε σε έναν κόσμο που αλλάζει και πρέπει εργαζόμενοι, επιχειρήσεις και κράτος, βέβαια, να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα πραγματικότητα».

Κυριάκος Μητσοτάκης – 12/5/2019

Αυτά είπε επί λέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της

διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή το μεσημέρι, δήλωση η οποία προκαλεί προβληματισμό ακόμα και στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεπέρασε ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό, προτείνοντας 7ήμερη εργασία. Προσωπικά χρειάστηκε να το ακούσω και δεύτερη φορά για να πιστέψω στ’ αυτιά μου. Αρχικά νόμιζα ότι δεν κατάλαβα, αλλά τελικά, ναι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει το θράσος να προτείνει σε Πανελλήνια απευθείας μετάδοση καθημερινή εργασία, στο πλαίσιο ενός κόσμου που αλλάζει.

Τέτοια αντίληψη έχει για την εργασία και το λέει σε διακαναλική συνέντευξή Τύπου, γιατί κι αυτό έχει τη σημασία του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκανε μια τοποθέτηση σε ένα συνέδριο, σε ένα Πανεπιστήμιο, μπροστά σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό και η οποία θα περνούσε από τη γνωστή «κιμαδομηχανή» των γνωστών ΜΜΕ μέχρι να φτάσει στ’ αυτιά των ψηφοφόρων πασπαλισμένη με «σάλτσα». Το είπε ορθά κοφτά σε διακαναλική. Το είδαν όλοι, το άκουσαν όλοι.

Μετά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, της θέσπισης περίεργων μορφών απασχόλησης και του υπακατώτου μισθού (ο οποίος υπενθυμίζω καταργήθηκε), ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνει στη δημόσια συζήτηση την 7ήμερη εργασία. Γιατί μάλλον η αντίληψή του για το θέμα δεν συμπληρώνεται μόνο από το «το 8ωρο είναι ξεπερασμένο», ούτε από το «το 5ήμερο δεν πρέπει να είναι φετίχ». Έχει βάλει τον «πήχη» ακόμα πιο ψηλά. Ποιος ξέρει, ίσως στην επόμενη σχετική τοποθέτησή του μας ενημερώσει για το πόσο ωραία είναι να δουλεύει κανείς μετά από μαστίγωμα ή πόσο ελεύθερος θα νοιώθει ο εργαζόμενος με αλυσίδες στα πόδια.

Οι «άριστοι» επικοινωνιολόγοι της ΝΔ στην προσπάθειά τους, στη συνέχεια, να το «μαζέψουν» έκαναν λόγο για «fake news» και ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την επιχειρησιακή σύμβαση την οποία ενέκρινε το Υπουργείο Εργασίας και που προβλέπει την επταήμερη λειτουργία της εταιρείας «Παπαστράτος»! Μα τα περισσότερα εργοστάσια της χώρας πάντα λειτουργούσαν 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες την εβδομάδα. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Το συγκεκριμένο εργοστάσιο δουλεύει ασταμάτητα, αλλά οι εργαζόμενοι σε αυτό με κυλιόμενες βάρδιες 4 ημερών, 8ωρης εργασίας ακολουθούμενες από δύο ρεπό. Φαντάζομαι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και σε όλα τα υπόλοιπα που δουλεύουν 24/7.

Ένας τρόπος υπάρχει να το «μαζέψουν» πραγματικά αν όντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέπεσε σε σφάλμα και στην πραγματικότητα δεν πιστεύει όσα είπε. Αντιγράφω όσα έγραψε στο προφίλ του ο φίλος και καλός συνάδελφος, Δημήτρης Σούλτας. «Υπάρχει τρόπος αν θέλει η Ν.Δ. να διασκεδάσει την “παρανόηση” για το επταήμερο εργασίας. Να βγάλει μια ανακοίνωση που θα λέει ότι το κόμμα και ο πρόεδρος του είναι υπέρ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας που κατοχυρώνουν το πενθήμερο, το οκτάωρο, την πληρωμή των υπερωριών, των δώρων, των επιδομάτων και των αδειών.
Τότε κι εμείς θα πούμε “συγγνώμη λάθος καταλάβαμε” και θα λήξει το θέμα.
Απλό δεν είναι; Ή μήπως όχι;»

Keywords
Τυχαία Θέματα