Μάχη με τον χρόνο και τα συντρίμμια για επιζώντες – 40 νεκροί στην Αλβανία από τα φονικά Ρίχτερ

Συνεχίζει να μετρά τις πληγές της η Αλβανία από τα 6,4 Ρίχτερ που «ταρακούνησαν» την χώρα την περασμένη Δευτέρα, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 40. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στα χαλάσματα κτηρίων που κατέρρευσαν για να εντοπίσουν και να απεγκλωβίσουν επιζώντες κατά από τα συντρίμμια.

#ALBANIA: A drone captures a video from the heights of the massive destruction caused by the earthquake

in the city of #Thumanë, in the district of #Krujë. Stay safe.#EQVT,#tërmet,#terremoto,#earthquake,#PrayForAlbania,#AlbaniaEarthquake,#EarthquakeAlbania pic.twitter.com/n7NubkXGcA

— EL CÍRCULO (@CirculoGloBal_I) November 28, 2019

Τρεις νεκρούς ανέσυραν το πρωί της Πέμπτης τα συνεργεία της ΕΜΑΚ

Άλλους τρεις νεκρούς ανέσυραν τις πρωινές ώρες σήμερα, Πέμπτη τα ελληνικά συνεργεία έρευνας και διάσωσης, ανεβάζοντας έτσι τον απολογισμό των επιχειρήσεων της ελληνικής αποστολής, σε δύο ζωντανούς και επτά νεκρούς, μέχρι στιγμής.

Οι τελευταίοι νεκροί είναι ένας άνδρας και μια γυναίκα στην πόλη Θουμάν, όπου από χτες επιχειρούν μαζί και τα δύο συνεργεία της 1ης και 5ης ΕΜΑΚ, από την Ελευσίνα και τα Γιάννενα αντίστοιχα, τα οποία μετέβησαν από την Τρίτη στην Αλβανία για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Αρχικά, η ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ επιχειρούσε στο Δυρράχιο, αλλά από χτες οι δύο ομάδες ενώθηκαν στο Θουμάν.

Οι Έέλληνες πυροσβέστες συνεχίζουν τις έρευνες μαζί με τα υπόλοιπα σωστικά συνεργεία, με την ελπίδα να βρεθούν ζωντανοί κάποιοι από τους ανθρώπους που αγνοούνται.

«Τρέμει» ακόμη η γη

Οι δεκάδες μετασεισμοί δυσχεραίνουν το τιτάνιο έργο των διασωστών. Ένας ισχυρός μετασεισμός ταρακούνησε τη Θουμάνα της δυτικής Αλβανίας την ώρα που ο πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι επισκεπτόταν τη σεισμόπληκτη πόλη. Συνολικά μετά τον σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έχουν σημειωθεί πάνω από 300 μετασεισμοί, με αρκετούς να είναι πολύ ισχυροί.

M2.5 #earthquake strikes 22 km N of #Durrës (#Albania) 15 min ago. Effects reported by eyewitnesses: pic.twitter.com/ov7AxDiQcM

— EMSC (@LastQuake) November 28, 2019

Εκτιμάται ότι 20 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια. Στο Δυρράχιο, εντατικές είναι οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν έξι μέλη της ίδιας οικογένειας, πέντε εκ των οποίων είναι παιδιά. Οι τραυματίες είναι εκατοντάδες ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

Σε ξενοδοχεία θα «βγει» ο χειμώνας

Ο πρωθυπουργός, Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι όσοι δεν έχουν πού να μείνουν θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία για όλο το χειμώνα. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι μέσα στο 2020 θα τους διατεθούν νέες κατοικίες.

Μάλιστα, η κυβέρνηση άνοιξε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα (e-albania) στην οποία κόσμος μπορεί να κάνει οικονομικές δωρεές για να ενισχύσει τους πληγέντες, ή ακόμη δωρεές με ρουχισμό και τρόφιμα.

Προς το παρόν, χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στο στάδιο του Δυρραχίου και άλλους προσωρινούς καταυλισμούς στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Συγκλονιστικές οι προσπάθειες των ΕΜΑΚ στην Αλβανία

Τα σωστικά συνεργία από 14 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα (Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Ιταλία, Ρουμανία Σερβία, Βόρεια Μακεδονία, Κροατία, Ουγγαρία, Γερμανία, Γαλλία, Εσθονία, Τουρκία και Τσεχία συμμετέχουν επίσης), συνέχιζαν να ψάχνουν στα κατεδαφισμένα κτίρια για τυχόν επιζώντες.

Στην διάρκεια της δεύτερης ημέρας των ερευνών, οι άνδρες της ΕΜΑΚ έκαναν συγκλονιστική προσπάθεια στην κωμόπολη Θουμάνε και απεγκλώβισαν έξι άτομα, από τα οποία ωστόσο, δυστυχώς μόνο τα δύο ήταν ζωντανά.

Πηγή: Μάχη με τον χρόνο και τα συντρίμμια για επιζώντες – 40 νεκροί στην Αλβανία από τα φονικά Ρίχτερ - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα