Σε πέντε μέρες το πόρισμα για τις φονικές εκρήξεις στη Βηρυτό – Σήμερα μπήκε στη μάχη η ΕΜΑΚ

Σε πέντε μέρες θα έχουν τις τελικές απαντήσεις οι λιβανέζικες Αρχές για το ποιος ευθύνεται που έμεινε τόσο μεγάλη ποσότητα νιτρικής αμμωνίας και για τόσο καιρό στο λιμάνι της πόλης, με τα γνωστά, τραγικά αποτελέσματα από τις φονικές εκρήξεις. Ο μέχρι τώρα απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 137 νεκρούς (ανάμεσά τους μια Ελληνίδα), περίπου 5.000 τραυματίες, και περίπου 300.000 χιλιάδες αστέγους.

Αυτό διεμήνυσαν τοπικοί αξιωματούχοι στον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Φραγκογιάννη, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, συνοδεύοντας την ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ.

Μιλώντας

στο OPEN TV, ο κ. Φραγκογιάννης αναφέρθηκε στις φρικτές εικόνες που αντίκρισε φτάνοντας στη Βηρυτό, ενώ επιβεβαίωσε την είδηση για την απώλεια μιας Ελληνίδας και τον τραυματισμό ακόμα πέντε Ελλήνων, εκ των οποίων οι δύο φέρουν είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Όπως είπε ο υφυπουργός, ανάμεσα στα κτίρια που καταστράφηκαν είναι και τέσσερα νοσοκομεία

Σήμερα, εξάλλου, μπήκε στη μάχη και η 12μελής ελληνική ομάδα διάσωσης που μετέβη στην πληγείσα πόλη, καθώς χθες, αμέσως μετά την άφιξή τους, οι διασώστες έπρεπε να περάσουν από τεστ κορονοϊού.

Μάχη με τον χρόνο

Κάθε ώρα που περνά, μειώνονται αισθητά οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια που έχουν «πλημμυρίσει» την περιοχή γύρω από το λιμάνι της Βηρυτού.

Τα συνεργεία διάσωσης δίνουν μάχη με τον χρόνο κάτω από πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες καθώς οι εκρήξεις που σημειώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στην πρωτεύουσα του Λιβάνου ήταν τόσο ισχυρές που ισοπέδωσαν τα πάντα.

Οι λιβανέζικες Αρχές εκτιμούν ότι ο απολογισμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά μέσα στις επόμενες ώρες, ωστόσο και οι ίδιες δεν έχουν καθόλου εικόνα για τον αριθμό των αγνοουμένων. Δεδομένο είναι, ωστόσο, ότι 400 σπίτια και καταστήματα που βρίσκονταν στα πρώτα 7 χιλιόμετρα από την έκρηξη έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 135 νεκρούς (ανάμεσά τους μια Ελληνίδα), περίπου 5.000 τραυματίες, και χιλιάδες αστέγους. 

The death toll from the #Beirut explosion rose to at least 100.

At least 4,000 were wounded.

Many are still missing, including people thrown into the sea by the blast. Families went to the port looking for relatives, and workers are still looking for people under the rubble. pic.twitter.com/7wMLeh8LW4

— AJ+ (@ajplus) August 5, 2020

Αμέλεια «δείχνουν» οι πρώτες έρευνες για τη μεγάλη καταστροφή ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η πόλη για δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η υπουργός Ενημέρωσης του Λιβάνου, Μανάλ Αμπντέλ Σαμάντ.

Φόβοι για κρίση στη χώρα – Οι ζημιές στα 10-15 δισ. δολάρια

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Hadath TV ότι οι συνολικές ζημίες μετά την έκρηξη στη Βηρυτό της 4ης Αυγούστου ενδέχεται να ανέλθουν σε 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ εξήγησε πως ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει τόσο τις άμεσες όσο και τις έμμεσες απώλειες που σχετίζονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο κυβερνήτης ανέφερε επίσης στο Al Hadath TV ότι οι ποσότητες του διαθέσιμου σίτου είναι αυτή τη στιγμή περιορισμένες και πιστεύει πως χωρίς διεθνή παρέμβαση ενδέχεται να ξεσπάσει κρίση στη χώρα.

Claps and cheers as man rescued from rubble in Beirut explosions pic.twitter.com/YW759vGD5w

— The Independent (@Independent) August 5, 2020

Συγκινητική η αλληλεγγύη σε όσους έμειναν άστεγοι

Μέσα σε αυτό το σκηνικό αποκάλυψης που φέρνει μνήμες πολέμου, νικά η αλληλεγγύη, καθώς εκατοντάδες Λιβανέζοι προσφέρουν καταφύγιο σε εντελώς άγνωστους σε αυτούς ανθρώπους, οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους από την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης, τουλάχιστον 250.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι.

Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας το χάσταγκ #OurHomesAreOpen (σ.σ. «Τα σπίτια μας είναι ανοιχτά») στα αραβικά και τα αγγλικά, πολλοί χρήστες προσφέρουν ένα κρεβάτι ή και ένα σπίτι που έχουν και δεν το κατοικούν, στα θύματα. Σχεδόν όλοι αναρτούν το όνομά τους, το τηλέφωνό τους και λεπτομέρειες για το μέγεθος και την τοποθεσία του σπιτιού.

A new aerial shot shows the before and after of the devastating explosion in Beirut. The latest ➡️ https://t.co/SAy4VrxEfE pic.twitter.com/tJAnvn67Gi

Bloomberg (@business) August 5, 2020

«Ήθελα να κάνω κάτι, κόντευα να τρελαθώ», είπε ο ιδρυτής της πλατφόρμας ThawraMap, η οποία μέχρι τώρα χρησιμοποιείτο για να εντοπίζουν οι χρήστες πού επρόκειτο να γίνουν διαδηλώσεις. Από σήμερα φιλοξενεί μια λίστα με διαθέσιμα κρεβάτια, ακόμη και δωρεάν διαμονή σε ξενοδοχεία.

«Σήμερα, πολλοί άνθρωποι θα μείνουν άστεγοι. Θα πάνε για μια-δυο ημέρες σε συγγενείς και σε φίλους, αλλά μετά τι θα κάνουν;» είπε ο αντικυβερνητικός ακτιβιστής, ο οποίος δεν θέλει να δημοσιοποιήσει το όνομά του για λόγους ασφαλείας.

This is my old house in Beirut. I raised my first child here and it’s less than a mile away from port explosion. I would have lived there if I didn’t move in 2018. My former landlady just sent this to me. Complete shock. #BeirutBlast #beirut #lebanon pic.twitter.com/gmW60FfzHR

— Maria Abi-Habib (@Abihabib) August 5, 2020

Had trouble comprehending just how large the Beirut explosion was until I saw it overlayed on Chicago. This is gut-wrenching. pic.twitter.com/jAaeUvVeaQ

— Sam (@Samuel_Burnear) August 5, 2020

• More than 100 people have died, 4,000+ injured
• Explosion was heard as far away as Cyprus – approx 200km (125 miles)
• Lebanese government say 2,750 tonnes of ammonium nitrate exploded

Read more about what we know, so far, about the Beirut explosion:https://t.co/8LQjN1XKLf pic.twitter.com/eM0Gu41h0f

BBC News (World) (@BBCWorld) August 5, 2020

Keywords
Τυχαία Θέματα