Λιλιάν Μπετανκούρ: Πώς ένας καλλιτέχνης αποπλάνησε την πλουσιότερη γυναίκα της Γαλλίας

Το 2013 μία περίεργη σχέση ανάμεσα στην πρόσφατα αποθανούσα, Λιλιάν Μπετανκούρ και τον Φρανσουά-Μαρί Μπανιέ, έναν κατά πολύ νεότερό της γκέι καλλιτέχνη, προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στη Γαλλία.

Όπως αποκαλύφθηκε, η πάμπλουτη κληρονόμος και ιδιοκτήτρια της L’Oreal δώρισε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, μαζί με ακίνητη περιουσία αλλά και δώρα, στον δηλωμένα γκέι φίλο της.

Οι αποκαλύψεις στη συνέχεια έδειξαν ότι η ισχυρή κυρία της Γαλλίας γνώρισε σε ηλικία 65 ετών τον φωτογράφο Φρανσουά-Μαρί Μπανιέ, 25 χρόνια νεότερό της και έγιναν το πιο συναρπαστικό και σκανδαλώδες ζευγάρι της Γαλλίας.

Συγκεκριμένα, του χάρισε δώρα αξίας 1 δις ευρώ τα οποία περιλαμβάνουν:

μια ασφάλεια ζωής αξίας 253 εκατομμυρίων ευρώ, το 2003
μια δεύτερη ασφάλεια ζωής αξίας 262 εκατομμυρίων ευρώ το 2006
ρευστό εκατομμυρίων ευρώ και έργα τέχνης

Μία σχέση επί χρόνια πλατωνική

Πώς όμως αυτό το τόσο αταίριαστο ζευγάρι (από άποψη σεξουαλικών προτιμήσεων) έμεινε μαζί για πολλά χρόνια και πώς δικαιολογούνται όλα αυτά τα «δώρα» που η εκατομμυριούχος Μπετανκούρ του χάρισε μέσα στα χρόνια;

Όποια κι αν ήταν τα υλικά συμφέροντα που τον παρακίνησαν, ο Μπανιέ είχε μια βαθιά λατρεία για την κληρονόμο. «Ήταν βαθιά πλούσια και βαθιά δυστυχισμένη» είχε δηλώσει κάποτε ο Μπανιέ, εξηγώντας πως αυτή η γυναίκα θέλει κάτι περισσότερο από τα πολλά λεφτά που διαθέτει.

Προφανώς κι εκείνη ένιωθε κάτι δυνατό για εκείνον. Το περιέγραψε ως εξής σε μια επιστολή της, το 2008: «Μαζί σας νιώθω σαν μητέρα, σαν ερωμένη, όλα τα αισθήματα με διαπερνούν. Με κάνουν να τρέμω».

Αλλά δεδομένης της διαφοράς ηλικίας και της σεξουαλικής προτίμησης του Μπανιέ, δεν υπήρχε πιθανόν σεξουαλική σχέση μεταξύ τους «ποτέ δεν σκέφτηκα να κοιμηθώ με τον Φρανσουά-Μαρί Μπανιέ» είχε πει η Λιλιάν Μπετανκούρ στον οικονομικό της σύμβουλο.

Αλλά σύμφωνα με τα ημερολόγια του Μπανιέ, τα οποία η αστυνομία πρόσθεσε στον δικαστικό φάκελο, η Λιλιάν Μπετανκούρ του ζητούσε πιο στενή «σωματική σχέση» και αναρωτιόταν γιατί δεν μπορούν τουλάχιστον να κρατιούνται από το χέρι. Για σχεδόν μισό αιώνα, το απίστευτο ζευγάρι είχε μια πλατωνική, ερωτική σχέση.

Το γεγονός ότι η Λιλιάν Μπετανκούρ ήταν ερωτευμένη με τον Μπανιέ ήταν προφανές σε αρκετούς στενούς της φίλους. Η στενή της φίλη για πενήντα χρόνια Lucienne de Rozier, έχει δηλώσει ότι «η Λιλιάν έκανε σαν κοριτσόπουλο όταν βρισκόταν κοντά στον Μπανιέ. Είχε ερωτευθεί τον Φρανσουά-Μαρί Μπανιέ …Ήταν καταγοητευμένη μαζί του σε σημείο υπερβολής».

Χάρη στα τεράστια ποσά που του έδινε, ο Μπανιέ αγόρασε ένα ολόκληρο κτίριο στην καρδιά του Παρισιού. Το αγόρασε όροφο όροφο, από το 1991, χάρη στις «δωρεές» της Λιλιάν Μπετανκούρ.

Μετά το 2000, η γενναιοδωρία της Λιλιάν Μπετανκούρ δεν έμεινε στις επιταγές εκατομμυρίων αλλά προσφέρει στον προστατευόμενό της έργα τέχνης αξίας εκατομμυρίων ευρώ.

Τα θετικά του περίεργου αυτού έρωτα

Σήμερα ο Μπανιέ δηλώνει μια περιουσία 11 εκατομμυρίων ευρώ. Διαθέτει ένα διαμέρισμα 1.100 τ.μ. στους κήπους του Λουξεμβούργου, στην καρδιά του Παρισιού, μερικά διαμερίσματα στην χλιδάτη οδό Vaugirard του Παρισιού, δύο διαμερίσματα στις οδούς Visconti και Charenton, ένα εξοχικό στην περιοχή Gard της Γαλλίας και δύο σπίτια στο Μαρακές στο Μαρόκο, αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ. Διαθέτει επίσης πίνακες τέχνης.

Ο φωτογράφος Μπανιέ έκανε 28 εκθέσεις σε 13 χρόνια, στην Στουτγάρδη, το Μπουένος Αϊρες, στο Τόκιο, στην Βουδαπέστη, στο Μιλάνο.

Η Λιλιάν Μπετανκούρ ήταν παρούσα σε όλα τα εγκαίνια και του υπέγραψε ένα συμβόλαιο 400.000 ευρώ το χρόνο για να δίνει «συμβουλές» στην L’Oréal. Αλλά ένας μικρο-μέτοχος του κολοσσού κατέθεσε μήνυση το 2010 και ο ο συγκεκριμένος πακτωλός στέρεψε.

Keywords
Τυχαία Θέματα