«Λεωφορείο – φερμουάρ» δίνει τη λύση για την κίνηση στους δρόμους (video)

Ένα ειδικό λεωφορείο, το οποίο ρυθμίζει τον αριθμό των λωρίδων κυκλοφορίας ενός μεγάλου δρόμου ανάλογα με την πυκνότητα ροής των οχημάτων ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στην πόλη Γινάν της Κίνας.

Το λεωφορείο είναι κινέζικης κατασκευής, διαθέτει έναν μηχανισμό σαν φερμουάρ και μεταφέρει φορητές μπαριέρες, που ζυγίζουν πάνω από 50 κιλά η κάθε μία και κουμπώνουν μεταξύ τους ανά 20 ή 30 κομμάτια.

Χάρη στον ειδικό μηχανισμό του αφήνει τις μπαριέρες στον δρόμο και ενώ κινείται ταυτόχρονα με ταχύτητα 8 χλμ./ώρα. Με αυτόν τον τρόπο

μπορεί να αλλάξει πολύ γρήγορα ο διαθέσιμος αριθμός των λωρίδων κυκλοφορίας ενός μεγάλου δρόμου και να προσαρμοστεί στη ροή της κυκλοφορίας.

Στη Γινάν για παράδειγμα, μετατρέπει το «λεωφορείο – φερμουάρ» μία λεωφόρο με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση μέσα σε μισή ώρα σε έναν δρόμο με διάταξη 4 και 2 λωρίδων.

Αυτό γίνεται τις ώρες αιχμής μεταξύ 5 και 7 το απόγευμα, οπότε η ροή κυκλοφορίας προς τη μία κατεύθυνση πυκνώνει και έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα οι οδηγοί, έχοντας στη διάθεσή τους 4 λωρίδες αντί τριών. Στην αντίθετη κατεύθυνση, όπου η κυκλοφορία είναι πολύ αραιότερη εκείνο το χρονικό διάστημα, αρκούν οι δύο λωρίδες για τα οχήματα.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: Gazzetta

Keywords
Τυχαία Θέματα