Λευκορωσία: Να «καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου» καλεί κυβέρνηση και αντιπολίτευση το Συμβούλιο της Ευρώπης

Να σταματήσουν άμεσα τις συγκρούσεις που οδηγούν τη χώρα στα «πρόθυρα» του εμφυλίου και να αρχίσουν έναν ευρύ και «ανοικτό διάλογο χωρίς αποκλεισμούς, με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών», καλούν οι εκπρόσωποι των Κρατών – Μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης το Καθεστώς του Αλεξάντερ Λουκασένκο και τους ηγέτες της Αντιπολίτευσης, στη Λευκορωσία.

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ζήτησαν

την Πέμπτη (27/08) να επιβληθούν κυρώσεις (είχε ανάψει το «πράσινο φως» από την ΕΕ) σε βάρος της Λευκορωσίας ώστε να ασκηθεί πίεση στον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο για να πραγματοποιήσει νέες εκλογές…

Serbia surprisingly joins EU in condemnation of Belarus vote https://t.co/sBE5Z1oM6u pic.twitter.com/fegJ6To9W7

— Andy Vermaut (@AndyVermaut) August 27, 2020


Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε γνωστό, μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψης των ηγετών της ΕΕ για την κατάσταση στη Λευκορωσία στις 19 του μήνα, η Κομισιόν δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών στη χώρα και αποφασίστηκε να επιβληθούν κυρώσεις για νοθεία και βία.

Συγκεκριμένα, σε κοινή δήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας και πρόεδρος της επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Rik Daems και η γενική γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejcinovic Buric.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «οι επικεφαλής των τριών θεσμών καλούν τις λευκορωσικές αρχές αντικειμενικός στόχος θα πρέπει να είναι η διασφάλιση μιας ειρηνικής λύσης στην υφιστάμενη κρίση, ανοίγοντας, κατ’ αυτόν τον τρόπο, το δρόμο στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προς όφελος των λευκορώσων πολιτών».

“Die #EU sendet damit ein starkes Signal”, habe ich gegenüber @handelsblatt @MoritzKoch78 @DonataRiedel erklärt. “Gezielte #Sanktionsmaßnahmen, die den Dialogkanal zum Regime nicht versperren, sind genau der richtige Weg.” #Belarus https://t.co/Cs5glibHxm

— Nils Schmid (@NilsSchmid) August 27, 2020


Επιπλέον, τονίζουν ότι «το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι έτοιμο να εργασθεί για την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης προκειμένου η έννομη τάξη της Λευκορωσίας να έρθει εγγύτερα στα ευρωπαϊκά δημοκρατικά πρότυπα».

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης με την εμπειρία και την εμπειρογνωμοσύνη του είναι έτοιμο να υποστηρίξει έναν τέτοιο διάλογο, σε συνεργασία με άλλους διεθνείς εταίρους. Ειδικότερα, σημειώνουν ότι «είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε συνταγματικές μεταρρυθμίσεις».

Οι επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης καταλήγουν στη δήλωσή τους ζητώντας «την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων διαδηλωτών, την παύση της κακομεταχείρισης και την άμεση και διαφανή έρευνα σε περιστατικά αστυνομικής βίας» δηλώνοντας ότι «η νομιμότητα δεν δημιουργείται από την καταπίεση. Δημιουργείται από ελεύθερες, δίκαιες και νόμιμες εκλογικές διαδικασίες».

Η Λευκορωσία αν και δεν αποτελεί ακόμη μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα τελευταία χρόνια υπέγραψε και επικύρωσε 12 Συνθήκες και Πρωτόκολλα του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και προσχώρησε σε 4 Μερικές Συμφωνίες: την Επιτροπή Βενετίας, την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO), τη Διευρυμένη Μερική Συμφωνία για τον Αθλητισμό και την Ευρωπαϊκή Φαρμακοποιία.

Επιπροσθέτως, το Συμβούλιο της Ευρώπης δραστηριοποιείται στη Λευκορωσία μέσω του Information Pointστο Μινσκ, το οποίο δημιουργήθηκε το 2009. Το 2019 υιοθετήθηκε το νέο Σχέδιο Δράσης (2019-2021) μεταξύ της Λευκορωσίας και του Συμβουλίου της Ευρώπης περί συνεργασίας.

Some insights into the strike movement in #Belarus and a reminder of the bravery required for collective action in an authoritarian state: https://t.co/dKQ3YSzPOX
(ht @Owen4ituc).
1

— Andrew Watt (@AndrewWattEU) August 27, 2020

Εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος του Μινσκ

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ζήτησαν την Πέμπτη (27/08) να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας ώστε να ασκηθεί πίεση στον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο για να πραγματοποιήσει νέες εκλογές ενώ η αντιπολίτευση της χώρας απευθύνθηκε στην γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για βοήθεια.

Οι υπουργοί της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλουν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων μέχρι και σε 20 πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την καταστολή των διαδηλωτών δύο εβδομάδες μετά τις προεδρικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων οι διαδηλωτές θεωρούν προϊόν νοθείας.

«Η ανακοίνωση των κυρώσεων δεν οδήγησε σε καμία αλλαγή συμπεριφοράς στη Λευκορωσία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αναφερόμενος στην απειλή των κυρώσεων που διατυπώθηκε από τις κυβερνήσεις της ΕΕ μετά τις διαφιλονικούμενες εκλογές της 9ης Αυγούστου.

Η ΕΕ, η οποία επιβάλλει εμπάργκο όπλων στη Λευκορωσία, χαλάρωσε το 2015 τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας αυτής που είχαν επιβληθεί για πρώτη φορά το 2004, καθώς επεδίωκε να βελτιώσει τις σχέσεις με τον Λουκασένκο, όμως τώρα ελπίζει να επιβάλει γρήγορα περιοριστικά μέτρα, όπως τα αποκαλεί.

Ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Μπόγκνταν Αουρέσκου δήλωσε πως τέτοια μέτρα θα πρέπει να επιβληθούν σε αξιωματούχους οι οποίοι βοήθησαν στην εκλογική νοθεία, σε αυτούς που διέταξαν την καταστολή και σε αυτούς που κατηγορούνται για βία εναντίον διαδηλωτών. Οι αρχές του Μινσκ αρνούνται πως το αποτέλεσμα των εκλογών, σύμφωνα με το οποίο ο Λουκασένκο κέρδισε το 80% των ψήφων, είναι προϊόν νοθείας.

Δεν αναμένεται στο στάδιο αυτό να επιβληθούν κυρώσεις στον ίδιο τον Λουκασένκο.

Medical workers from Cardiology Center and their supporters stand in solidarity chain on Dzerzhinsky Avenue #Minsk
Via @Belsat_TV pic.twitter.com/QniqtXNY6g

— Denis Kazakiewicz (@Den_2042) August 27, 2020

«Η συζήτηση θα είναι σημαντική επειδή το επίπεδο των κυρώσεων, το σε ποιους θα επιβληθούν κυρώσεις, πρέπει να είναι κάτι που θα έχει μελετηθεί πλήρως», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοσέπ Μπορέλ αναφερόμενος σε ανησυχίες ότι μπορεί να υπάρξει δικαστική προσφυγή εναντίον των κυρώσεων, αν αυτές δεν είναι καλά προετοιμασμένες.

Η αντιπολιτευόμενη προεδρική υποψήφια Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, 37 ετών, η οποία διέφυγε στη Λιθουανία μετά τις εκλογές τις οποίες οι υποστηρικτές της υποστηρίζουν ότι κέρδισε, απηύθυνε έκκληση στην καγκελάριο της Γερμανίας να μεσολαβήσει για μια λύση.

Η Μέρκελ θα μπορούσε «να έρθει απ’ ευθείας σε επαφή με τον Λουκασένκο ή να εξηγήσει την κατάσταση από την άποψή της στον ρώσο πρόεδρο», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Εξάλλου, πριν από την άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, οι πρεσβευτές της ΕΕ και των χωρών μελών της στο Μινσκ δήλωσαν σήμερα στον υπουργό Εξωτερικών της Λευκορωσίας Βλαντίμιρ Μακέι πως οι διώξεις σε βάρος της αντιπολίτευσης είναι «απαράδεκτες» και κάλεσαν την εξουσία να αποδεχθεί τον διάλογο.

«Οι ευρωπαίοι διπλωμάτες υπογράμμισαν πως οι διώξεις μελών του Συμβουλίου Συντονισμού (σ.σ.: σχηματίσθηκε από τη λευκορωσική αντιπολίτευση) για τους λόγους που ανακοινώθηκαν από τις αρχές είναι απαράδεκτες», ανέφερε στη σελίδα της στο Facebook η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Λευκορωσία.

Οι διπλωμάτες της ΕΕ ζήτησαν επίσης να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις φυλακές όπου κρατούνται Λευκορώσοι που διαδήλωσαν εναντίον της εξουσίας, καθώς κρατούμενοι που αφέθηκαν ελεύθεροι έχουν κάνει καταγγελίες για κακομεταχειρίσεις και βασανιστήρια.

#Putin‘s foreign policy:#Lukašėnka is legitimized in power like #Assad but streets of #Belarus (#Syria was)are full of opponents like never before.These circumstances allow to position itself militarily in these countries with formal permission, thus radicalize governments. pic.twitter.com/wr9TlUiMOf

— Gabry Mata (@MataGabry) August 27, 2020

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα