Λαζόπουλος: Αφού πέσαμε στο Ζάλογγο, να σηκωθούμε και να χορέψουμε πάλι

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Real News» παραχώρησε ο Λάκης Λαζόπουλος, με αφορμή την αυριανή πρεμιέρα της Επιθεώρησης Δωματίου «Α-πε-λπι-σί-το» στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο θέατρο «Αριστοτέλειον». Ο Λάκης Λαζόπουλος

στη συνέντευξή του μιλά για το «Α-πε-λπι-σί-το» που έχει «σπάσει τα ταμεία», τα μελλοντικά του σχέδια, τον πόλεμο που έχει δεχτεί γιατί ενόχλησε κάποιους, το «διαζύγιο» με τον Alpha, αλλά και για την εκπομπή με την οποία θέλει να επιστρέψει στην τηλεόραση.

Ο Λάκης Λαζόπουλος απαντά σε όλα, άνευ φόβου και με πάθος!

«Όλοι μαζί δίχως βρακί», λέει ένας στίχος που τραγουδάς στο «Α-πε-λπι-σί-το», ο οποίος δίνει το απόλυτο στίγμα της εποχής, με κορυφαίο φυσικά το… Α-πε-λπι-σί-το. Σε κατάσταση. Α-πε-λπι-σί-το όλοι και… δίχως βρακί. Πολλή απελπισία, ε;

Πολλή απελπισία και πρέπει κανείς να βρει τη δύναμη να την καταπολεμήσει και να προχωρήσει μπροστά. Είναι δύσκολο, μα οφείλουμε όλοι να βρούμε στο ασφυκτικό αυτό περιβάλλον το οξυγόνο που έχουμε ανάγκη και να μην παραδώσουμε τα όπλα, όπως επιθυμούν. Εστω και χωρίς βρακί, που έγραψε και ο Σταμάτης Κραουνάκης- είναι μια προσθήκη του στους στίχους που έγραψα για ένα από τα τραγούδια της παράστασης.

Το «Α-πε-λπι-σί-το» είναι εξαιρετικός τίτλος…

Το «Α-πε-λπι-σί-το» είναι ένας πιο μαλακός τρόπος για να πει κανείς το δυσάρεστο. Μαλακώνει τον πόνο της απελπισίας! Η επιθεώρηση βλέπει την κατάσταση με έναν τρόπο χιουμοριστικό.

Καυτηριάζει τα κακώς κείμενα, δείχνει την πληγή, αλλά προσπαθεί να ξορκίσει το κακό με χιούμορ. Τι μας έχει απομείνει πια πέρα από το χιούμορ; Αν δεν απαλύνεις τον πόνο, σε πνίγει, σε συνθλίβει…

«Μονάχα δάκρυα και λιοντάρια στην αρένα», λέει κάπου αλλού το τραγούδι. Δύσκολο να συγκρατήσει κανείς τα δάκρυα σε τέτοιο σκηνικά, έτσι;

Είναι άγριο πράγμα η αρένα, είναι άγριο πράγμα να βλέπεις να κατασπαράσσονται δίπλα σου άνθρωποι, είναι άγριο πράγμα να βλέπεις τα λιοντάρια να έρχονται πάνω σου, αλλά ξέρεις Βασίλη, έχω εκπαιδευτεί τόσα χρόνια και πολεμάω τα λιοντάρια, δεν τους παραδίδομαι, δεν τα αφήνω να με φάνε. Μια ζωή με θυμάμαι να με κυνηγούν λιοντάρια…

«Κλείνω τα μάπα, δεν τ’ ανοίγω άλλο πια, να βλέπω χρόνια της ζωής μου ρημαγμένα…». Το «Α-πε-λπι-σί-το» δείχνει την απελπισία. Βλέπει φως πουθενά; Έχει… αισιοδοξίτο ή καθόλου;

Το «Α-πε-λπι-σί-το» προτείνει να ανοίξεις τα μάτια σου, να πάψεις να κοιτάς πίσω στα… ρημαγμένα της ζωής σου – της ζωής μας- και να βρεις τον τρόπο να διασωθείς εσύ και η ψυχή σου. Μια χιονοστιβάδα έρχεται να μας παρασύρει όλους. Πρέπει να τρέξουμε και να βρούμε τρόπο διαφυγής να μην αφεθούμε να μας πάρει μαζί της. Να μην κλείσουμε τα μάτια – κι ας είδαν πολλά και άσχημα. Να μη χάσουμε το κουράγιο μας όση κι αν είναι η απελπισία. Να αντιδράσουμε. Να υψώσουμε το ανάστημά μας. Να μην τους κάνουμε τη χάρη, αυτό λέω. Να μην τους χαριστούμε… Οποίοι κι αν είναι αυτοί, όσα κι αν έταξαν και δεν τα τήρησαν, όσα υποσχέθηκαν και τα καταπάτησαν… Να ζητήσουμε το δίκιο μας. Όποιος κι αν είναι πάνω. Πρέπει να γίνει.

Ανηφορίζεις στη θεσσαλονίκη, όπου από τα Χριστούγεννα θα παρουσιάζεις εκεί τη γερή επιθεώρηση «Α-πε-λπι-σί-το». Την αγαπάς πολύ αυτή την πόλη.

Τη λατρεύω. Εκεί πήγαινα από παιδί με την οικογένειά μου, εκεί περνούσα πολύ χρόνο με αγαπημένους φίλους όταν σπούδαζα στην Κομοτηνή, εκεί αγκάλιασε ένθερμα ο κόσμος τις παραστάσεις μου. Είναι μια πόλη φιλική, δεν έχει την αγριότητα της Αθήνας. Βγαίνεις μια βόλτα στην παραλία, ηρεμείς χαλαρώνεις ό,τι κι αν σου συμβαίνει. Η Αθήνα σε παίρνει από τα μούτρα, ενώ η Θεσσαλονίκη σού λέει: «Έλα, ρε φιλαράκι, πάρε μια αγκαλιά και πάμε χαλαρά» (σ.σ.: μιλά με τη φωνή του ήρωα από τους Μήτσους με το… μακρύ «χαλαρά» και γελά δυνατά). Ανυπομονώ να βρεθώ εκεί…

«Με παρτενέρ τη «σουρεάλ» Σοφία Φιλιππίδου.

Η Σοφία είναι ένα χαρισματικό πλάσμα, που είχαμε συνεργαστεί μόνο στην τηλεόραση. Πήγα να τη δω στο εξαιρετικό «Καθώς ψυχορραγώ», την «ερωτεύτηκα» ξανά, της είπα να κάνουμε μαζί θέατρο. Αρχικά σκεφτόμουν να κάνουμε μια γαλλική κωμωδία, μα εκείνη με έπεισε να γράψω κάτι καινούργιο στην Πάρο όπου κάναμε βόλτες. Έτσι ήρθε το «Α-πε-λπι-σί-το», από παρακίνηση της Σοφίας μου.

Έβλεπα τη «χημεία» που έχετε στη σκηνή και ήταν λες και κάνετε θέατρο χρόνια μαζί…

Είναι σπουδαία ηθοποιός και συναρπαστικό πλάσμα για να μοιράζεσαι μαζί της τη σκηνή, αλλά και για να υπάρχει στη ζωή σου όλο φως. Δεν τη χορταίνω στη σκηνή, δεν τη χορταίνω στη ζωή. Κι έχουμε τη χαρά να έχουμε πλάι μας μια αγκαλιά από νέα ταλαντούχα παιδιά.

Αγαπάς να στηρίζεις το νέο αίμα πάντα.

Δεν στηρίζω το νέο αίμα. Αυτό με στηρίζει, αυτό με δυναμώνει, αυτό μου δίνει φιλί ζωής.

Δώσε το στίγμα της επιθεώρησης δωματίου που παρουσιάζετε, με το κοινό να κάνει ουρές.

Είναι μια μοντέρνα επιθεώρηση, μακριά από φανταχτερά και πολύχρωμα κοστούμια άλλων εποχών, που έχει πρωταγωνιστές της τους «νεοτρελαμένους» της χώρας. Ένα… αόρατο πίτι, όπου μένουν όλοι οι κρυμμένοι και οι μόνοι της εποχής είναι το σημείο όπου ξεντύνεται η ελληνική πραγματικότητα. Πιο γυμνή από ποτέ. Όλοι αυτοί που η οικονομική κρίση τούς πέταξε έξω ξεστομίζουν αλήθειες μιας εποχής μέσα από διαλόγους και μονολόγους γραμμένους και ειπωμένους με χιούμορ που φτάνει ακόμα και στα άκρα. Μια επιθεώρηση που προτείνει να αφήσουμε το… Α-πε-λπι-σί-το που ζούμε και να χορέψουμε τον… αντιζάλογγο. Αφού πέσαμε στο Ζάλογγο, να σηκωθούμε και να χορέψουμε πάλι, όπως παλιά, με δύναμη, για να ξορκίσουμε το κακό. Να σηκωθούμε από το πάτωμα που μας έριξαν, αυτό προτείνω. Να σηκωθούμε όρθιοι. Να βρούμε τη δύναμη. Δεν είναι εύκολο, το ξέρω και από πρώτο χέρι. Να σηκωθούμε από το πάτωμα που μας έριξαν οι επιτήδειοι. Μέσα από την παράσταση θέλω να φέρω γέλιο στον κόσμο να τον εκτονώσω να του σφίξω το χέρι να του θυμίσω πως πρέπει να βρει τη δύναμη να σταθεί και πάλι όρθιος.

Mε τον Σταμάτη Κραουνάκη που έγραψε μουσική και τραγούδια στο Α-πε-λπι-σί-το βρεθήκατε αντιμέτωποι με τους Βατράχους που θέλατε να κάνετε ξεχωριστά και οι δύο στην Επίδαυρο.

Τον Σταμάτη τον αγαπώ τον θαυμάζω και τον εκτιμώ βαθιά και τίποτα δεν μπορεί να διαταράξει τη σχέση χρόνων που έχουμε Υπήρχε κατατεθειμένη από πέρυσι η πρόταση μου για τους Βατράχους Δεν μπόρεσα λόγω προσωπικών προβλημάτων να τους κάνω και το ραντεβού ανανεώθηκε για το καλοκαίρι. Το ίδιο έργο πρότειναν και ο Σταμάτης με τον Γιώργο Κιμούλη αλλά υπήρχε ήδη το OK από το Φεστιβάλ για το δικό μου ανέβασμα που θα υπογράψει ο Κώστας Φιλίππογλου. Δεν τραυματίστηκε η σχέση μου με τον Σταμάτη από αυτό κι ούτε μπορεί να την τραυματίσει τίποτα. Δεν μου χαρίστηκε κάτι. Πέρασε μια πρότασή μου και στα 35 χρόνια που κάνω θέατρο είναι η τρίτη φορά που πηγαίνω στην Επίδαυρο. Αυτό από μόνο του λέει πολλά. Δεν έκανα χρήση ειδικής σχέσης όπως μου προσάπτουν όπως δεν υπήρξα ποτέ σε παρέες από αυτές που πηγαίνουν ξανά και ξανά στο αργολικό θέατρο. Αντιθέτως έτρωγα πόρτα. Πριν από δύο χρόνια ο τότε διευθυντής του Φεστιβάλ μού είχε υποσχεθεί πως θα κάνω Λυσιστράτη στην Επίδαυρο την περίφημη Λυσιστράτη που είχαμε κάνει με τον Σταμάτη τον Ανδρέα Βουτσινά και τη Νικολακοπούλου και μετά το πήρε πίσω γιατί βγήκε μπροστά το Εθνικό με το ίδιο έργο. Δεν γκρίνιαξα κι ας ήταν απρεπέστατο. Δεν μπορώ να μένω σε αυτά. Δεν με αφορά να χάνω χρόνο σε τέτοια. Να βγω να παραπονεθώ; Έχω δουλειά να κάνω. Έχω ζωή να ζήσω Δεν βγαίνω να ξεκατινιαστώ δεν το έκανα ποτέ. Είναι χαμένος χρόνος. Ούτε απαντώ στα πυρά που δέχομαι κατά καιρούς. Δεν έχει νόημα. Προχωρώ. Είμαι της γραμμής πάμε παρακάτω. Παθαίνουμε μαθαίνουμε και προχωράμε ευθεία μπροστά μόνο.

Το Α-πε-λπι-σί-το γυρίζει την Ελλάδα. Πώς νιώθεις τον κόσμο εκεί; Γιατί είπαν αλλά και έγραφαν πολλοί πως ο κόσμος σού γύρισε την πλάτη, ότι σε τιμωρεί που τον έσπρωξες στον ΣΥΡΙΖΑ κλπ. Το ένιωσες να συμβαίνει;

Ο κόσμος δεν μου γύρισε ποτέ την πλάτη ούτε με τιμώρησε. Αυτά είναι αθλιότατα ψεύδη κατασκευασμένα από διαφόρων ειδών λιοντάρια που επιθυμούν να με εξαφανίσουν χωρίς να το καταφέρνουν όπως βλέπεις. Και στην περιοδεία κι εδώ στην Αθήνα ήρθαν άνθρωποι που μου είπαν τη γνώμη τους που μου εξέθεσαν τις δικές τους θέσεις που μπορεί να μη συμπίπτουν με τις δικές μου αλλά αυτό έγινε χαλαρά κι ευγενικά. Δεν υπήρξε καμία ένταση και καμία επιθετικότητα. Αυτά τα έγραψαν εγκάθετοι δημοσιογράφοι, εντεταλμένες εφημερίδες και κανάλια. Δεν θα σταθώ σε εντεταλμένα κανάλια που είπαν εξαφανίοτε τον Λαζόπουλο. Υπήρξαν και sites που έγραφαν πολλά. Ούτε με τις ηλεκτρονικές συμμορίες θα κάτσω να ασχοληθώ. Ξέρω και πώς δρουν και από πού υποκινούνται αλλά και από πού πληρώνονται για να με συντρίψουν. Το ότι δεν μπορεί να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση σε αυτή τη χούντα των social media και στον κανιβαλισμό της το θεωρώ εγκληματικό.

Άρα ο κόσμος είναι πάντα μαζί σου;

Έλα μια βόλτα μαζί μου στον δρόμο. Δες τι γίνεται στην πλατεία του θεάτρου. Ποτέ δεν μου γύρισε την πλάτη ο κόσμος. Είπα από τη σατιρική εκπομπή μου τη γνώμη μου, τόνισα πως πρέπει να ξεπεράσουμε τη βρώμικη μεταπολίτευση για να πάμε μπροστά. Είδα φως σε ένα πρόσωπο που έμοιαζε δυνατό κι ας κατάλαβα άλλα στη διαδρομή. Δεν επέβαλα τον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισα την ανάγκη να τιμωρήσουμε όλους αυτούς που επί δεκαετίες χρεοκόπησαν τη χώρα. Αν και οι επόμενοι δεν μπορούν να ανατάξουν το κλίμα αυτό έχουν τη δική τους ευθύνη.

Σου έγινε άγριο μπούλινγκ για πολύ καιρό

Γιατί το βλέπεις να έχει σταματήσει; Μια ζωή μπούλινγκ μού κάνουν.

Παλαιότερα δεν θυμάμαι να συνέβαινε τόσο έντονα αυτό.

Κάνεις λάθος. Πάντα συνέβαινε απλώς δεν υπήρχαν τα social media και ηλεκτρονικές συμμορίες για να το πολλαπλασιάζουν αυτό. Μπούλινγκ δέχομαι από το ‘79 που ξεκίνησα να γράφω. Ήθελε να με αφορίσει για ένα επιθεωρησιακό κείμενό μου ο μητροπολίτης Λάρισας και μας πετροβολούσαν έπειτα από υπόδειξή του. Έπειτα μου έκοψαν την πρώτη μου επιθεώρηση που θα γινόταν στην ΕΡΤ, μου έγινε άγρια λογοκρισία από το ΠΑΣΟΚ στα Αλαλούμια, κόπηκε ένα σόου μου με εντολή Μητσοτάκη στην κρατική τηλεόραση, κυνηγήθηκα από τον Σαρτζετάκη που έβαλε να με συλλάβουν. Ζω ένα διαρκές μπούλινγκ.

Δεν δείχνεις να μασάς όμως. Προχωράς.

Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν τους κάνω τη χάρη να το βάλω κάτω. Και με τον Alpha τι έγινε; Οι Γερμανοί δεν είναι φίλοι μας.

Υπήρξε γερμανικός δάκτυλος λες;

Ασφαλώς. Αλλά δεν θα το σχολιάσω άλλο αυτό, Συνέβη, έκλεισε ένας κύκλος στον Alpha πέρασα καλά δούλεψα σκληρά και κάποια στιγμή που ειδοποιήθηκα να μην καυτηριάζω τον Σόιμπλε και τη στρατηγική του επέλεξα να μην το κάνω.

Άρα τιμωρήθηκες.

Με έναν τρόπο ναι.

Και βρέθηκες εκτός

Δεν θεωρώ ότι βρέθηκα εκτός. Βρίσκομαι εντός των αρχών μου κι αυτό μετράει για μένα. Οι αρχές μου είναι να μην υπακούω και να κάνω αυτό που θέλω ελεύθερος αν δεν μπορώ τελειώνω. Είμαι εκεί που πιστεύω. Αν δεν μπορώ να λέω αυτό που σκέφτομαι, δεν μπορώ να είμαι κάπου.

Να σταθούμε σε κάτι πολύ σοβαρό. Πολλοί είπαν πως λάκησες λόγω των πυρών ότι οπισθοχώρησες χωρίς να ξέρουν πως περνάς μια πολύ δύσκολη περίοδο εκτός δουλειάς και παλεύεις να σταθείς όρθιος.

Δεν λάκησα ποτέ στη ζωή μου και δεν οπισθοχώρησα ποτέ. Από εκεί και πέρα επειδή όπως λες κι εσύ είναι σοβαρό το θέμα θέλω να πω ότι πράγματι περνούσα και περνώ μια πολύ δύσκολη περίοδο εκτός δουλειάς και δεν θέλω να συζητήσω κάτι παραπάνω. Παλεύω να σταθώ όρθιος. Ας το κλείσουμε εδώ.

Πώς διαχειρίζεσαι την απώλεια της μητέρας σου;

Όπως τη διαχειρίζεσαι κι εσύ. Συνομιλώ με τη μητέρα μου. Οι φωτογραφίες της είναι παντού με το πλατύ χαμόγελό της. Νιώθω να μου λέει «πήγα εκεί που με πάει ο χρόνος μα μη στεναχωριέσαι είμαι πάντα εδώ να σου θυμίζω να χαμογελάς και να ελπίζεις στα καλύτερα». Με το χαμόγελό της προχωρώ. Προσεύχεται κι εκείνη μαζί μου. Πάντα μου έδινε δύναμη η μάνα μου. Και συνεχίζει να μου δίνει.

Τι σου λείπει πιο πολύ από εκείνη;

Η αγκαλιά της. Με διαλύει αυτό.

Είναι δίπλα σου όμως η οικογένειά σου.

Η οικογένειά μου ήταν πάντα πάνω από όλα. Τα πιο σημαντικά πρόσωπα της ζωής μου είναι η οικογένειά μου.

Πας στο Ε όπως γράφεται ή όχι; Διάβασα πως δεν ισχύει τελικά.

Έχω κάνει πολλές συζητήσεις με κανάλια χωρίς να έχω πάρει καμία απόφαση ακόμα.

Οι πηγές μου λένε ση πας στον ΑΝΤ1.

Αν δεν συμφωνήσω και δεν υπογράψω κάτι. Δεν λέω τίποτα. Το ‘18 μπορεί να κάνω τηλεόραση, μπορεί και να μην κάνω. Αν δεν κλειδώσουν οι συζητήσεις μπορεί να μην κάνω.

Εγώ άλλα ξέρω. Θα επιμείνω. Λένε πως είσαι κοντά να υπογράφεις στο κανάλι του Αμαρουσίου.

Είμαι κοντά, αλλά δεν έχω υπογράψει ακόμα.

Με τι θα επανέλθεις;

Με Δέκα μικρούς Μήτσους. Μου έχουν λείψει πολύ.

Σατιρική εκπομπή θα έκανες ξανά;

Φυσικά και θα το επιδιώξω να συμβεί ξανά.

Άλλα πυρά προβλέπω.

Δεν μασάω στα πυρά όπως ξέρεις.

Γέμισε με ριάλιτι η τηλεόραση.

Δεν βλέπω τηλεόραση. Ποτέ δεν έβλεπα τηλεόραση κι ας έκανα εκπομπές. Δεν το πιστεύουν αλλά έτσι είναι. Όσο για τα ριάλιτι και τα τηλεπαιχνίδια, προσφέρουν δραπέτευση, αλλά πιστεύω πως πρέπει να μη γυρίζουν την πλάτη τους στη μυθοπλασία.

Μπούλινγκ δέχεται και η Μενεγάκη. «Ξεφούσκωσε, τέλειωσε» κι άλλα τέτοια κομψά λένε και γράφουν.

Περνάει μια δύσκολη περίοδο, η οποία ξεκίνησε από την πολιτική του σταθμού να τη βάλει να διαφημίζει πάρα πολλά πράγματα στην εκπομπή της.

Το ότι έπεσαν τα νούμερα της πρέπει να της δώσει ένα μήνυμα λες;

Νομίζω ναι. Πως πρέπει να μετακινηθεί και να κάνει κάτι άλλο.

Εσύ πού θα την έβαζες;

Σε ένα βραδινό σόου θα είναι εξαιρετική. Πρέπει να το νυχτερινέψει λίγο με το δικό της στιλ.

Καλές γιορτές να σου ευχηθώ.

Καλή δύναμη να μας ευχηθώ.

Keywords
ζαλογγο, λαζοπουλος, real news, λακης λαζοπουλος, real, news, θεσσαλονικη, θεατρο, alpha, φως, Χριστούγεννα, κομοτηνη, αθηνα, νέα, γυμνες, καλοκαιρι, λυσιστράτη, ελλαδα, συριζα, sites, media, ΕΡΤ, ΠΑΣΟΚ, σόιμπλε, ΑΝΤ1, ελενη μενεγακη, κινηση στους δρομους, εφημεριδες, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, eurobank alpha, alpha eurobank, Καλή Χρονιά, ξανα, μιλα, οικονομικη κριση, λυσιστράτη, το θεμα, αυριανη, γνωμη, δουλεια, ηθοποιος, θεμα, μητερα, μουσικη, οξυγονο, τηλεοραση, τραγουδια, φωτογραφιες, φως, χουντα, alpha, αγκαλια, αγριο, αιμα, απωλεια, αφορμη, γελιο, γινει, γινεται, δακρυα, δυναμη, δικη, δειχνει, δωσει, εγινε, ευκολο, ειπαν, υπαρχει, ερχεται, ερχονται, ευθυνη, ζωη, ζωης, ζωη μου, ιδιο, υπηρχαν, ισχυει, κειμενο, κυκλος, κλιμα, κοστουμια, κωμωδια, λαθος, λειπει, λειψει, λιονταρια, μακρια, μαπα, ματια, μενεγακη, νοημα, παντα, οικογενεια, οπως παλια, παιδι, παιδια, παμε, περιβαλλον, πιο πολυ, πορτα, πρωταγωνιστες, ψυχη, ραντεβου, συγκεκριμενα, σόιμπλε, σοου, σοφια, στα ακρα, στιγμα, σχεδια, τριτη, φεστιβαλ, φιλι, φυσικα, φτανει, φυλλο, φωνη, φορα, χερι, χαμογελο, χιουμορ, χρονος, χαρα, δικιο, ευθεια, εκπομπες, εθνικο, φιλοι, χωρα, κειμενα, κωστας, λακης, media, μπροστα, νιωθεις, πηγες, πληγη, sites, σκηνη, σκηνικα, θελω να, θεσεις, χαλαρα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα