Λάρισα: Έκλεισαν 343 επιχειρήσεις μέσα σε 3 μήνες

Με τους χειρότερους οιωνούς για την επιχειρηματικότητα ξεκίνησε το 2016 για τον νομό Λάρισας… Τα στοιχεία του Επιμελητηρίου για την εξέλιξη εγγραφών – διαγραφών επιχειρήσεων του α' τριμήνου του έτους, αποτυπώνουν με το πιο αδυσώπητο τρόπο τη σημαντική επιδείνωση της οικονομίας, την ζοφερή πραγματικότητα που επικρατεί ευρύτερα στον κλάδο των μικρομεσαίων και τη βίαιη συρρίκνωση που υφίσταται η επιχειρηματική «δεξαμενή» της περιοχής.

Μέσα στο α'φετινό τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου δεν παρατηρείται μόνο «έκρηξη»

λουκέτων, καθώς άλλες 343 επιχειρήσεις «έσβησαν» από τον επιχειρηματικό χάρτη της περιοχής, σε ποσοστό 28% αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα αλλά και μια ισχνή αύξηση κατά 8,6% των «τολμηρών» που αποφασίζουν να εισέλθουν στο επιχειρηματικό στίβο. Εξελίξεις κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές, που έρχονται να προστεθούν στη δραστική συρρίκνωση που υφίσταται στα χρόνια της κρίσης η επιχειρηματική δραστηριότητα στο νομό, καταδεικνύοντας πως η πορεία του «επιχειρείν» και δύσκολη είναι και από εκκωφαντικούς ήχους λουκέτων συνοδεύεται…

Ειδικότερα στο διάστημα από 1/1/2016 έως 31 /3/2016 διαγράφηκαν από τα μητρώα του Επιμελητηρίου Λάρισας 343 επιχειρήσεις, αριθμός κατά 27,98% υψηλότερος σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 ενώ το ισοζύγιο είναι αρνητικό κατά 130 επιχειρήσεις καθώς στο ίδιο διάστημα συστάθηκαν άλλες 213. Ο αριθμός των διαγραφών μάλιστα είναι δυσανάλογα μεγάλος έναντι των ενάρξεων νέων επιχειρήσεων καθώς πέρυσι στο ίδιο διάστημα είχαν κλείσει 268 επιχειρήσεις και είχαν ανοίξει 196 διαμορφώνοντας εκ νέου ένα αρνητικό ισοζύγιο 72 επιχειρήσεων. Η διαφορά στα «λουκέτα» με το 2015 πάντως είναι πολύ μεγαλύτερη και από άλλες χρονιές αν και στις αρχές του περασμένου έτους επικρατούσε αισιοδοξία και είχαν καλλιεργηθεί μεγάλες προσδοκίες σε σημαντική μερίδα της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, λόγω της επικείμενης κυβερνητικής αλλαγής.

Ωστόσο οι διαγραφές της τρέχουσας περιόδου αποτελούν θλιβερό ρεκόρ της κρίσης ενώ αίσθηση συνιστά το γεγονός ότι για τρείς μήνες, σε καθημερινή βάση έκλειναν τρείς επιχειρήσεις. Τα πραγματικά «λουκέτα», μάλιστα, δεν αποκλείεται να είναι περισσότερα από τα καταγεγραμμένα καθώς δεν λείπουν και εκείνες οι περιπτώσεις επιχειρήσεων, κυρίως εμπορικών, που μια… ωραία πρωία βάζουν «λουκέτο» και «κατεβάζουν ρολά», χωρίς να το δηλώσουν πουθενά, απλώς διότι χρωστούν σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές, τράπεζες. Σε αυτή τη «μαύρη τρύπα» της επιχειρηματικότητας, είναι προφανές πως κάποιες δραστηριότητες σταματούν οριστικά, κάποιες άλλες μεταναστεύουν για φορολογικούς λόγους σε γειτονικές χώρες και άλλες εισέρχονται στη σφαίρα της παραοικονομίας, της αδήλωτης εργασίας και των «μαύρων» εισοδημάτων…

Η ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ «ΛΟΥΚΕΤΩΝ»

Ποιος όμως είναι ο λόγος για την έκρηξη των «λουκέτων» στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους; Η επιδείνωση στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων από το δεύτερο εξάμηνο του 2015, η παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με την αξιολόγηση σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, ως αποτέλεσμα των επικείμενων αλλαγών στο φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα αποτελούν τις βασικές αιτίες… Αυτό που παρατηρείται τελευταία ολοένα και περισσότερο είναι να κλείνουν κάποιες επιχειρήσεις, κυρίως ατομικές, αλλά οι ιδιοκτήτες τους να συνεχίζουν την παροχή των ίδιων υπηρεσιών, χωρίς αυτό να δηλώνεται πουθενά.

Τα «επαγγέλματα της βαλίτσας», όπως τα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λάρισα και τα οποία είναι αυτά του κομμωτή, της αισθητικού κ.ά. Με άλλα λόγια, κλείνει ένα κομμωτήριο, αλλά ο ιδιοκτήτης του παρέχει τις υπηρεσίες κατ’ οίκον, χωρίς να κάνει νέα έναρξη εργασιών και επομένως χωρίς να εκδίδει απόδειξη. Τα στοιχεία πάντως δείχνουν ότι τα «λουκέτα» δεν κάνουν διακρίσεις. Αναμφίβολα, το πλήγμα είναι μεγαλύτερο για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, όμως η αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι είναι αξιοσημείωτη και σε μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι στο εμπορικό τμήμα του Επιμελητηρίου, 87 επιχειρήσεις άνοιξαν και 125 έβαλαν λουκέτο, στη μεταποίηση 33 άνοιξαν και 85 έκλεισαν και στο τμήμα υπηρεσιών 84 άνοιξαν και 133 έκλεισαν. Τη μερίδα του λέοντος στις εγγραφές κατέχουν κυρίως οι ατομικές επιχειρήσεις 163 επί συνόλου 213 νέων επιχειρήσεων. Αλλά και το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2015 οι ατομικές επιχειρήσεις κρατούσαν τα σκήπτρα, καθώς έφταναν τις 143 σε σύνολο 196 εγγραφών.

Η ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

«Η αιμορραγία στον επιχειρηματικό κόσμο συνεχίζεται» σημειώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημ. Αδάμ υπογραμμίζοντας πως «οι συνεχείς φοροεπιδρομές και η ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, κάθε άλλο παρά αισιόδοξους μας κάνει. Η αντοχή της κοινωνίας έχει εξαντληθεί, η αγορά έχει στεγνώσει και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι έχουν εκτροχιάσει την πραγματική οικονομία. Ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η αξιολόγηση, να υπάρξει πολιτική σταθερότητα για την ανασύνταξη της οικονομίας και να γίνει επιτέλους αντιληπτό πως η χώρα θα μπει σε αναπτυξιακή τροχιά μόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις».

Πηγή: eleftheria.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα