Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη σήμερα μετά τα 185 κρούσματα κορονοϊού μέσα στο Σαββατοκύριακο

Εδώ και ημέρες είχε αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά σε ό,τι αφορά στα κρούσματα κορονοϊού και ήταν αναμενόμενο να λάβει μέτρα τα οποία και ανακοινώθηκαν μέσα στην περασμένη εβδομάδα.

Εντούτοις, το σοκ των 110 κρουσμάτων του Σαββάτου και των 75 της Κυριακής δεν αποκλείεται να γίνει αιτία ώστε να πέσουν κι άλλες προτάσεις στο τραπέζι στη σημερινή, ούτως ή άλλως προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά

και τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Αυτά που μέχρι στιγμής γνωρίζουμε είναι ότι επιβάλλεται πλέον η χρήση μάσκας σε διάφορους κλειστούς χώρους, ότι αυστηροποιούνται οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις για να τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα και ότι υπάρχει οδηγία να πέφτουν πρόστιμα στους παραβάτες σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού και να επιστρέψουμε σε «φυσιολογικά» νούμερα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τηλεδιάσκεψη αυτή θα λάβει μόνιμο χαρακτήρα και θα πραγματοποιείται τρεις φορές την εβδομάδα για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο. Φήμες, δε, θέλουν τον πρωθυπουργό να προβαίνει σύντομα σε διάγγελμα προκειμένου, όπως λένε στο Μαξίμου, να αφυπνίσει τους πολίτες που δείχνουν σημάδια έντονης χαλάρωσης.

Βέβαια, το κατά πόσο θα έχει θετικό πρόσημο μια πολιτική κατά την οποία η επιτυχία στην πρώτη περίοδο της πανδημίας πιστώνεται αποκλειστικά στην κυβέρνηση και η διαφαινόμενη αποτυχία στη δεύτερη χρεώνεται αποκλειστικά στους πολίτες, αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό…

Μπρος ο κορονοϊός και πίσω οι Αρχές – Συλλήψεις σε Πάρο, Μύκονο & Σαντορίνη

Την ίδια ώρα βέβαια παρατηρούνται φαινόμενα παραβατικότητας κυρίως στα κοσμοπολίτικα νησιά και γι αυτό υπεύθυνοι δεν είναι οι πολίτες αλλά οι επιχειρηματίες. Σε κάποιες περιπτώσεις πρόκειται απλώς για αδιαφορία και απροθυμία να μειωθεί το κέρδος, σε κάποιες άλλες όμως τίθεται θέμα επιβίωσης κι αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο η κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει να λύσει ή έστω να δει πώς θα το αντιμετωπίσει.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Πάρο πραγματοποιήθηκαν έξι έλεγχοι σε νυχτερινά κέντρα και οι αστυνομικοί έβαλαν λουκέτο για 15 ημέρες σε κέντρο, στο οποίο υπήρχαν περισσότεροι θαμώνες από τους προβλεπόμενους βάσει των τ.μ του καταστήματος, ενώ επιβλήθηκε και διοικητικό πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ. Επίσης, έγιναν πέντε συλλήψεις για παραβάσεις σχετικές με ηχορύπανση.

Στη Μύκονο συνελήφθη ενοικιαστής βίλας ιταλικής υπηκοότητας, που έκανε πάρτι, ενώ πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε εννιά beach bar και 17 καταστήματα στο κέντρο.

Στο αυτόφωρο οδηγήθηκαν δυο άτομα από τα beach bar, καθώς δεν είχαν άδεια για ξαπλώστρες και άλλα έξι άτομα από τα καταστήματα για παραβάσεις σχετικές με ηχορύπανση και ωράριο μουσικής.

Στη Σαντορίνη, σε ελέγχους σε επτά κέντρα συνελήφθησαν τρία άτομα για παραβάσεις σχετικές με ηχορύπανση.

Μόλις… 333 παραβάσεις το Σάββατο

Σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., το Σάββατο 1 Αυγούστου βεβαιώθηκαν συνολικά 333 παραβάσεις.

Ειδικότερα, πρόκειται για τις εξής:

· (311) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:

-(88) στην Αττική,

-(41) στη Θεσσαλονίκη,

-(27) στην Κρήτη,

-(27) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

-(21) στη Δυτική Ελλάδα,

-(21) στα Ιόνια Νησιά

-(19) στην Ήπειρο,

-(19) στη Θεσσαλία,

-(15) στην Κεντρική Μακεδονία,

-(13) στη Στερεά Ελλάδα,

-(8) στο Βόρειο Αιγαίο,

-(6) στην Πελοπόννησο,

-(5) στο Νότιο Αιγαίο και

-(1) στη Δυτική Μακεδονία

(21) για τους κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τετραγωνικών μέτρων επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).

· (1) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη και επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο (500ευρώ).

Όπως επισημαίνει η ΕΛ.ΑΣ., οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα