Κρίσιμες διαβουλεύσεις για την αξιολόγηση – Αναμένεται επιστολή των θεσμών (video)

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με ορίζοντα το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχειρείται νέος γύρος αντιπροτάσεων από την πλευρά των θεσμών της ΕΕ σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου όπου αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, για διαστρέβλωση των χθεσινών δηλώσεων του επιτρόπου Μοσκοβισί σχετικά με την θέση της Ελλάδας

στην Ευρωζώνη κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, σημειώνοντας ότι η διαστρέβλωση αυτή από «συνήθεις άγνωστους» γίνεται μόνο για μικροκομματικούς σκοπούς και βλάπτει τη χώρα.

Εν τω μεταξύ, χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg, αναφέρει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην επιστολή του προς τους Θεσμούς ανέφερε ότι το δημοσιονομικό κενό του 2018 θα καλυφθεί με μέτρα 550 εκατ. ευρώ, ενώ το 2016 θα καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα «μαμούθ» 2,3% του ΑΕΠ το 2016 (έναντι μημονιακού στόχου 0,5% του ΑΕΠ). Μάλιστα, στο ίδιο δημοσίευμα του Bloomberg γίνεται λόγος για παραδοχή του Έλληνα ΥΠΟΙΚ ότι μόλις το 1/3 των προαπαιτουμένων έχει ολοκληρωθεί με τα υπόλοιπα 2/3 να είναι διαχειρίσιμα μέσα σε λίγες ημέρες ή σε λίγες… εβδομάδες. Ουσιαστικά αφορά ζητήματα όπως εργασιακό, ενέργεια, ιδιωτικοποιήσεις, «κόκκινα» δάνεια αλλά και δημοσιονομικό κενό (προ και μετά του 2018).

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι η Αθήνα θα λάβει νέα δόση βοήθειας μόνο εάν το ΔΝΤ συμμετάσχει στο τελευταίο πρόγραμμα.

Εν αναμονή επιστολής των Θεσμών

Οι δανειστές ετοιμάζονται να στείλουν επιστολή προς την ελληνική πλευρά τις επόμενες ημέρες όπου θα αποτυπώνονται οι προτάσεις-απαιτήσεις τους προκειμένου να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα, ίσως και την άλλη εβδομάδα.

Hμερομηνία-ορόσημο είναι η συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ στις 6 Φεβρουαρίου ενώ δεν αποκλείεται κίνηση του Ντόναλντ Τραμπ να αλλάξει τον εκπρόσωπο των ΗΠΑ στο Ταμείο, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει, με την ενεργότερη συμμετοχή της Ουάσνγκτον.

Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, αναμένονται και οι εκτιμήσεις της Standard and Poor’s και Fitch για την ελληνική οικονομία, την ώρα που ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα της συμμετοχής του ΔΝΤ. «Περαιτέρω εκταμιεύσεις εξαρτώνται από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμμετοχή του ΔΝΤ», δήλωσε.

Πηγή: ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα