Κορονοϊός: Τι αλλάζει το «μαύρο» ρεκόρ θανάτων και η μεγάλη αύξηση στις διασωληνώσεις

Με τους θανάτους να καταγράφουν ρεκόρ επί δύο διαδοχικές ημέρες και μάλιστα από τους 72 της Παρασκευής να εκτοξεύονται στους 108 του Σαββάτου και τους διασωληνωμένους να έχουν φτάσει πλέον στους 522 και να αυξάνονται μέρα με τη μέρα, είναι κοινό μυστικό πλέον ότι οι πιθανότητες για άρση του lockdown στο τέλος του μήνα είναι σχεδόν μηδαμινές.

Άλλωστε, το είπε σχεδόν ξεκάθαρα την Παρασκευή ο Στέλιος Πέτσας πριν καν ανακοινωθεί το πρώτο μαύρο ρεκόρ θανάτων, τονίζοντας στην ΕΡΤ

ότι δεν είναι ρεαλιστική η «λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου».

Από τη μία, η κυβέρνηση έχει να κάνει με την ολοένα αυξανόμενη οικονομική πίεση που συνεπάγεται το κλείσιμο της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η περίοδος των εορτών άφηνε μια χαραμάδα ελπίδας ότι θα καλυπτόταν μέρος του χαμένου εδάφους και ότι οι επιχειρηματίες θα έπαιρναν έστω και μια μικρή ανάσα, αν η αγορά άνοιγε την 1η Δεκεμβρίου.

Από την άλλη, η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι φτάσαμε στο σημείο να στήσουμε νοσοκομείο σε χώρο πάρκινγκ στη Θεσσαλονίκη. Οι γιατροί, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, ουρλιάζουν πέρα από το ότι δεν υπάρχουν πλέον κρεβάτια στις ΜΕΘ, ότι οι συνθήκες στα νοσοκομεία δεν είναι ασφαλείς ούτε για τους υγειονομικούς, αλλά ούτε και για τους ίδιους τους ασθενείς καθώς και ότι αναγκαζόμενοι να διώξουν κόσμο πριν αναρρώσει πλήρως και να τον στείλουν σπίτι του ώστε να αδειάσουν κλίνες, οδηγούν σε πιθανή διασπορά του ιού, καθώς ενέχει κίνδυνος να κολλήσουν συγγενείς τους.

Η εβδομάδα που ξεκινά αύριο είναι κρίσιμη για πολλούς λόγους. Κυβέρνηση και ειδικοί θα έχουν μια εικόνα για το αν και κατά πόσο θα υπάρξει βελτίωση της κατάστασης ώστε να προχωρήσουν στο πρώτο βήμα που είναι να ανοίξουν τα σχολεία. Προς το παρόν, το σχέδιο είναι να πάμε σε άνοιγμα των Δημοτικών στις 7 του μήνα και μια εβδομάδα αργότερα, να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια, μαζί με τα εμπορικά καταστήματα. Αυτό που επίσης θα κριθεί μέσα στις επόμενες ημέρες είναι αν θα πορευτούμε με τα υπάρχοντα μέτρα ή αν θα χρειαστεί να πάμε για ένα διάστημα με πιο αυστηρά για να έχουμε αποτελέσματα πιο γρήγορα.

Keywords
Τυχαία Θέματα