Κορονοϊός: Τα δύο σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων – Ποια νέα μέτρα εξετάζονται (video)

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ημέρες για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων, ειδικά αν αυτά ξεπεράσουν τα 300, αλλά και ο αριθμός των ασθενών που εισάγονται σε ΜΕΘ, θα καθορίσουν το αν θα παρθούν επιπλέον μέτρα για την ανάσχεση της πορείας του ιού.

Κάποια από τα μέτρα που βρίσκονται στο «τραπέζι» είναι το κλείσιμο των μπαρ και εστιατορίων στις 12:00 τα μεσάνυχτα σε όλη τη χώρα, αλλά και η γενικευμένη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Όπως δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ,

Γκίκας Μαγιορκίνης, στον ΣΚΑΪ, εάν τα κρούσματα αυξηθούν τότε η χρήση μάσκας θα πρέπει να γίνεται και σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως διευκρίνισε έχει γίνει ήδη σχετική εισήγηση περί αυτού σε περίπτωση που δούμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο, όπως τόνισε πως δεν θεωρεί ότι είμαστε κοντά σε κάτι τέτοιο.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, που προγραμματίζεται να γίνει στις 7 Σεπτεμβρίου με πιθανή παράταση, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες στις 14 Σεπτεμβρίου ή σε δύο φάσεις.

Αναφορικά με το άνοιγμα στις 14 Σεπτεμβρίου ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «αυτό είναι ένα σενάριο που έχει συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό και θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των κρουσμάτων που θα δούμε σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες (παιδιά και έφηβους μέχρι 18 ετών)».

Παράλληλα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το άνοιγμα των σχολείων να γίνει σε δύο φάσεις. «Τα σχολεία του Δημοτικού θα μπορούσαν να ανοίξουν άμεσα και του Γυμνασίου – Λυκείου αργότερα ή και τα δύο αργότερα», είπε χαρακτηριστικά κάνοντας λόγο για χαμηλότερη επιδημικότητα στα παιδιά του Δημοτικού.

Μόσιαλος: Η επιτυχία των μέτρων απαιτεί συντονισμένες δράσεις Πολιτείας και κόσμου

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, τονίζοντας πως αν συνεχιστούν τα μέτρα, γίνονται περισσότεροι έλεγχοι και τεστ, μπορούμε να κόψουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η επιτυχία των μέτρων προϋποθέτει «συντονισμένες δράσεις Πολιτείας και κόσμου», ενώ πρόσθεσε ότι όταν αυξηθούν τα κρούσματα, τότε ο περισσότερος κόσμος θα τηρήσει τα μέτρα.

Κάνοντας, ακόμα, σύγκριση, ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία, τόνισε πως μπορεί η δεύτερη να θεωρείται μια από τις πιο πληγείσες χώρες στην Ευρώπη και να άργησε να λάβει μέτρα, αλλά είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την Ελλάδα.

«Η Ελλάδα όμως μπορεί να αντιστρέψει αυτή την εικόνα. Δεν είναι αργά», συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα