Κορονοϊός: Στην τελευταία φάση δοκιμής για το εμβόλιο και η Johnson & Johnson – «Πιθανό να χρειαστούμε διάφορα είδη εμβολιασμού»

Την κλινική δοκιμή φάσης 3 ενός πειραματικού εμβολίου κατά της Covid-19 μιας δόσης, με 60.000 εθελοντές σε τρεις ηπείρους ξεκινάει στις ΗΠΑ η Johnson & Johnson, όντας η τέταρτη φαρμακευτική στη χώρα, που προχωρά σε αυτή τη φάση δοκιμών.

Εάν τα αποτελέσματα είναι θετικά, η εταιρεία ελπίζει ότι θα μπορέσει

να καταθέσει αίτημα επείγουσας έκδοσης άδειας στην Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) «στις αρχές του 2021», διευκρινίζεται σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ήταν η πρώτη στις ΗΠΑ, τον Ιούλιο, που ξεκίνησε μια κλινική δοκιμή φάσης 3, η οποία θα καταγράψει την αποτελεσματικότητα του προϊόντος σε μεγάλη κλίμακα, σε χιλιάδες εθελοντές. Την ακολούθησε ο όμιλος Pfizer και η συνέταιρός του BioNTech, κατόπιν η AstraZeneca.

Το γεγονός ότι τέσσερα πειραματικά εμβόλια βρίσκονται ήδη σε αυτό το εξελιγμένο στάδιο ανάπτυξης, λιγότερο από 8 μήνες μετά την αναγνώριση του ιού, είναι «άνευ προηγουμένου», υπογράμμισε ο Άνθονι Φάουτσι, ο διευθυντής του αμερικανικού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών, σε ένα ξεχωριστό δελτίο τύπου.

«Είναι πιθανό ότι θα χρειαστούμε διάφορα είδη εμβολιασμού για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες σε παγκόσμιο επίπεδο», επισήμανε.

Η Johnson & Johnson, που έχει δεσμευτεί να διανείμει το εμβόλιο χωρίς κέρδος για την εταιρεία, ελπίζει ότι θα μπορεί να παράσχει ένα δισεκατομμύριο δόσεις του εμβολίου κάθε χρόνο.

Ανησυχία για το εμβόλιο της Οξφόρδης

Σχετικά με τις εξελίξεις σε επίπεδο εμβολίων, δημοσίευμα της New York Times αυτής της εβδομάδας δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για τη θετική πορεία του εμβολίου της AstraZeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης για τον κορονοϊό.

Το δημοσίευμα έκανε λόγο για δεύτερο άτομο που παρουσίασε σοβαρή νευρολογική ασθένεια ενώ συμμετείχε στις δοκιμές, με αποτέλεσμα αυτές να παγώσουν, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι αν και ακόμα έστω ένας άτομο που συμμετέχει στην έρευνα παρουσιάσει τις ίδιες παρενέργειες τότε αυτό θα σημαίνει το τέλος του εμβολίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μια γυναίκα, η οποία συμμετείχε στις δοκιμές του εμβολίου στη Βρετανία μετά τη λήψη δόσης, εμφάνισε εγκάρσια μυελίτιδα, μια σπάνια φλεγμονώδη νόσο που επηρεάζει τον νωτιαίο μυελό, προκαλώντας αδυναμία, αισθητηριακές αλλοιώσεις και δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Η AstraZeneca δεν επιβεβαίωσε, τη διάγνωση στη δεύτερη περίπτωση, ωστόσο, άνθρωπος από το στενό περιβάλλον της δεύτερης γυναίκας που ασθένησε, μίλησε στους Times και επιβεβαίωσε ότι η ασθένεια είχε επισημανθεί ως εγκάρσια μυελίτιδα. Πρόκειται για την ίδια ασθένεια, την οποία είχε εμφανίσει και ένας ακόμα εθελοντής.

«Ματώνουν οι ΗΠΑ»

Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ έσπασε το φράγμα των 200.000 νεκρών από τον ιό, ενώ εκατοντάδες Αμερικανοί χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα. Η αυξημένη θνησιμότητα, που από τον Αύγουστο προέβλεπαν πολλά μοντέλα, κάνει τον SARS-CoV-2 τρίτη βασική αιτία θανάτου στις ΗΠΑ φέτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα