Κορονοϊός: Σε επιφυλακή οι αρχές για τα εισαγόμενα κρούσματα και τους ασυμπτωματικούς (video)

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές σε όλα τα αεροδρόμια της χώρα που είναι έτοιμα να υποδεχτούν διεθνείς επισκέπτες από την 1η Ιουλίου, ενώ ανησυχία στις αρχές προκαλούν οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού που είναι πιθανόν να φτάσουν στη χώρα μας αεροπορικώς.

Πάντως η αύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα των συνόρων είναι δεδομένη όπως πολλές φορές έχουν αναφέρει οι ειδικοί και όπως φαίνεται να ισχύει μέχρι τώρα καθώς από τις 15 Ιουνίου που η χώρα άνοιξε μερικώς στον τουρισμό, τα εισαγόμενα κρούσματα είναι καθημερινό

φαινόμενο.

Ενδεικτικά, την τελευταία εβδομάδα επιβεβαιώθηκαν 110 κρούσματα της νόσου, τα 34 από τα οποία αφορούσαν σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών, 4 στη Σύρο, 1 στην Ίο και ένα στην Πάρο.

Πονοκέφαλος τα εισαγόμενα κρούσματα

Οι τοπικές εξάρσεις του ιού, που παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας τελευταία, όπως στην Ξάνθη, προβληματίζουν τις αρχές, με την ανησυχία να εντείνεται από

Από την άλλη τα «ορφανά» κρούσματα σε Καρδίτσα και Θεσπρωτία, είναι στο μικροσκόπιο των επιστημόνων, που διενεργούν εξαντλητικά τεστ για να βεβαιωθούν ότι δεν υπάρχει διασπορά στην κοινότητα.

Αν και ένα δεύτερο κύμα πανδημίας εκτιμάται ότι θα πλήξει πιθανά τη χώρα μας το φθινόπωρο, οι ειδικοί δεν αποκλείουν την πιθανότητα αυτό να συμβεί νωρίτερα, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, εφιστώντας την προσοχή όλων μας στην τήρηση των αποστάσεων και στη χρήση των ατομικών μέσων προστασίας.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι

Οι έλεγχοι για την τήρηση των κανόνων προστασίας είναι συνεχείς, με πιο πρόσφατο το «λουκέτο» στην πλαζ «Αυλάκι» στο Πόρτο Ράφτη, καθώς οι λουόμενοι ξεπερνούσαν το επιτρεπόμενο όριο.

Μόνιμα κλιμάκια υγειονομικών στελεχών θα υπάρχουν στα νησιά τους επόμενους τρεις μήνες. Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς από τη Μυτιλίνη «θα εγκατασταθούν μόνιμα κλιμάκια υγειονομικών στελεχών των ενόπλων δυνάμεων στα νησιά τους επόμενους τρεις μήνες, που θα έχουν την απόλυτη ευθύνη για τους ελέγχους που θα γίνονται». 

Σήμερα Δευτέρα (29/6) προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Κω, η πτήση της TUI fly από Ανόβερο προς το νησί του Ιπποκράτη, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη της τουριστικής περιόδου για τα ελληνικά νησιά.

Τι αλλάζει στα αεροδρόμια

Με βάση τα νέα πρωτόκολλα οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να συμπληρώνουν, μια ειδική φόρμα 48 ώρες πριν από το check in. Ο έλεγχος στους τουρίστες θα γίνεται με ειδικό λογισμικό και στοχευμένα τεστ, ενώ την ίδια ώρα ανοίγουν λιμάνια και συνοριακοί σταθμοί. Όπως γίνεται μέχρι στιγμής σε «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Μακεδονία» – από 15 Ιουνίου στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

Πιο συγκεκριμένα, έως και 48 ώρες πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα οι ταξιδιώτες υποχρεωτικά θα συμπληρώνουν σε υπολογιστή ή μέσω εφαρμογής στο κινητό τους τηλέφωνο μια φόρμα με τα στοιχεία τους όπως την χώρα προέλευσής τους, ποιες άλλες χώρες πέρασαν (πτήσεις transit), αλλά και πού βρίσκονταν το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα