Κορονοϊός: Σχέδιο ενός μήνα ανακοινώνει ο Μητσοτάκης – Κρίνει πολλά ο Νοέμβριος (video)

Νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα με περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή (30/10) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά και τις εισηγήσεις των ειδικών.

Όπως έγινε, μάλιστα, γνωστό ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και ενίσχυση των μέτρων στήριξης της εργασίας, επιπλέον αυτών που ήδη ισχύουν οριζόντια για όλους του κλάδους της οικονομίας και γι’ αυτό τον λόγο στην τακτική ενημέρωση θα είναι το απόγευμα της Παρασκευής (30/10) και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Οι τελικές αποφάσεις για τα νέα

μέτρα θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό μέσα στην ημέρα θα προχωρήσει ο ίδιος σε ανακοινώσεις, ενώ τα μέτρα θα ισχύσουν από την ερχόμενη Δευτέρα (02/11). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να απευθύνει ακόμη μία έκκληση προς τους πολίτες και τους επαγγελματίες για την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων.

Η αυστηροποίηση των μέτρων για τις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές είναι η τελευταία επιλογή της κυβέρνησης για ν’ απομακρύνει το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown τις επόμενες εβδομάδες – έστω κι αν είναι πιο σύντομο και με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτό του Μαρτίου και Απριλίου. Τα καθημερινά αυξανόμενα κρούσματα και ο σταθερά τετραψήφιος, πλέον, αριθμός τους επιβάλλουν για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού «σχέδιο δράσης για τον επόμενο μήνα», το οποίο θα παρουσιάσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως είπε χαρακτηριστικά στη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στόχος είναι ο Νοέμβριος ν’ αποτελέσει το μήνα που θα βάλει φρένο στον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων και θα βάλει τις βάσεις για… καλά Χριστούγεννα – έστω κι αν τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι αλλιώς.

Η κυβέρνηση θέλει να αποφευχθεί άμεσα τουλάχιστον ένα γενικευμένο lockdwon στη χώρα – υπενθυμίζεται ότι ήδη επτά περιφερειακές ενότητες στη χώρα βρίσκονται σε τοπικό lockdwon (επίπεδο «4»/κόκκινο, αυξημένου κινδύνου), Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έπειτα από συνεχείς συσκέψεις, που ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης (29/10), εισηγήθηκαν κατά πληροφορίες δύο μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, δηλαδή σε όλη τη χώρα και ανεξάρτητα από τη διαβάθμιση κινδύνου των περιοχών, και μια σειρά μέτρων στοχευμένα στις «πορτοκαλί» περιοχές.

«Ως γιατρός θα πρότεινα να πάμε από τώρα σε lockdown αλλά αντιλαμβάνομαι ότι αυτό είναι δύσκολο και συνιστά πολιτική απόφαση. Πάμε για 2.000+ κρούσματα», δήλωσε, άλλωστε, την Παρασκευή (30/10) στον «ΣΚΑΪ» ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος, δίνοντας μια εικόνα του πώς αντιλαμβάνονται κάποιοι από τους επιστήμονες την κατάσταση.

«Πράσινο» στη μάσκα, «κόκκινο» στις αθλητικές και κοινωνικές εκδηλώσεις

Τα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, και η αναστολή όλων των ερασιτεχνικών ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων.

Σήμερα η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, στις περιοχές που είναι επιβαρυμένες λόγω του κορωνοϊού και βρίσκονται στα επίπεδα «3» και «4», τις λεγόμενες «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές. Στις αρχικές συζητήσεις της η Επιτροπή εξέταζε το ενδεχόμενο η χρήση μάσκας να επεκταθεί στις «κίτρινες» περιοχές, τελικά όμως αποφασίστηκε η εισήγηση να αφορά τη χρήση της μάσκας και στις «πράσινες» περιοχές, ώστε να μην επεκτείνεται η επιδημία περαιτέρω ή να μην επιχειρείται να ανακοπεί αφότου έχει εξαπλωθεί. Στις λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους όταν και όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές η χρήση μάσκας είναι παντού, χωρίς εξαιρέσεις.

Η αναστολή των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα προτάθηκε επίσης από τους ειδικούς στοχευμένα επειδή από τις ιχνηλατήσεις προέκυπτε συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες πως οι αθλητικές διοργανώσεις αποτελούσαν clusters κορονοϊού. Το σκεπτικό των ειδικών είναι να περιοριστούν δραστικά οι συγκεκριμένες οργανώσεις που φαίνεται να έχουν δώσει εκατοντάδες συρροές και να σταματήσει η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων.

Επιπλέον, «έξυπνα» μέτρα με στόχο το άλλο μεγάλο πεδίο διασποράς του κορωνοϊού, εκείνο της διασκέδασης, έχουν προταθεί για τις «πορτοκαλί» περιοχές δηλαδή σε όσες έχουν χαρακτηριστεί αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης. Η εισήγηση περιλαμβάνει το κλείσιμο των εστιατορίων και των λοιπών χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 9 το βράδυ, το νυχτερινό lockdown, δηλαδή την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9.30 ή 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί και επίσης κατά τις ίδιες ώρες η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός των ορίων της περιφερειακής ενότητας – ωστόσο η τελευταία πρόταση αντιμετωπίζει τεχνικές δυσκολίες στην υλοποίησή της, γεγονός που ίσως την καταστήσει και ανενεργή. Ακόμη, έχει προταθεί και η χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια παραμονής στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την Πέμπτη (29/10) επαφές με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, αλλά και τον επικεφαλής της ομάδας των ειδικών, Σωτήρη Τσιόδρα – τον οποίο υπερασπίστηκε, μάλιστα, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου απέναντι στις επιθέσεις που δέχθηκε από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Επαφές είχε ο πρωθυπουργός και με το οικονομικό επιτελείο για τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, ζυγίζοντας ακόμη και το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown – πιθανότατα με ανοιχτά καταστήματα και σχολεία, όπως π.χ. στη Γαλλία και Γερμανία και για διάστημα δύο εβδομάδων.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα θυμίζουν ένα μίνι lockdown, ενώ ειδικά στις περιοχές που είναι «κόκκινες» στο χάρτη επικινδυνότητας οι συνθήκες προσομοιάζουν σ’ αυτές του Μαρτίου και Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση τις τελευταίες εισηγήσεις των ειδικών, εξετάζονται στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές:

Ο περιορισμός των μετακινήσεων από νομό σε νομό – όχι, όμως, και η πλήρης απαγόρευσή τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά εργαζομένους. Ούτως ή άλλως, το πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα ήταν οι μετακινήσεις για διασκέδαση στους όμορους της Θεσσαλονίκης νομούς.Το κλείσιμο της εστίασης στις 9 ή στις 10 το βράδυ και συνεπακόλουθα η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας νωρίτερα από τα μεσάνυχτα.Η επέκταση της τηλεργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και η χρήση τηλεκπαίδευσης στα πανεπιστήμια – πλην του τελευταίου έτους της Ιατρικής.Η απαγόρευση των ερασιτεχνικών και ομαδικών αθλημάτων.Η καθολική χρήση μάσκας, ενδεχομένως και στις «πράσινες» και σίγουρα στις «κίτρινες» περιοχές – αν και εξετάζεται κατάργηση του κίτρινου επιπέδου και θα παραμείνουν έτσι τρία επίπεδα επικινδυνότητας (πράσινο, πορτοκαλί και κόκκινο).Οι προτάσεις για την εστίαση συμπεριλαμβάνουν επίσης πιο αυστηρές αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων, μουσική σε χαμηλή ένταση, καθολική χρήση μάσκας κτλ.

Τι είπε ο Μητσοτάκης στο υπουργικό

«Πρέπει όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας. Θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη (29/10).

«Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μία πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο. Το επόμενο 15νθημερο είναι στην κυριολεξία κρίσιμο και στο μέτωπο αυτό κάθε Υπουργείο έχει τη δική του θέση. Για παράδειγμα η τηλεργασία την οποία έχουμε εφαρμόσει πρέπει και να τηρείται και πρέπει να παρακολουθείται από όλους σας. Οι συγκοινωνίες έχουν ήδη προχωρήσει στην εξεύρεση άμεσων λύσεων για τη βελτίωση συνθηκών στην καθημερινή μετακίνηση. Είναι ένας διαρκής αγώνας αυτός ο οποίος γίνεται. Και βέβαια τα οικονομικά υπουργεία επεξεργάζονται ήδη μέτρα ανακούφισης εργαζομένων και επιχειρήσεων που θα επηρεαστούν εκ των πραγμάτων περισσότερο από τα μέτρα τα οποία θα αναγγείλουμε», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης, κατήγγειλε τις επιθέσεις που δέχεται τις τελευταίες μέρες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Βρίσκω απαράδεκτο το γεγονός ότι κάποιοι έχουν επιλέξει να στοχοποιήσουν επιστήμονες. Και θεωρώ ότι συγκεκριμένα η στοχοποίηση του καθηγητή, του κ. Τσιόδρα, η οποία είναι πολύ συστηματική τις τελευταίες μέρες είναι απαράδεκτη. Εάν θέλουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να μας ασκήσουν κριτική, εδώ είμαστε να ασκήσουν κριτική στην Κυβέρνηση, σε εμένα προσωπικά, στους υπεύθυνους υπουργούς, αλλά να στοχοποιούνται επιστήμονες οι οποίοι το μόνο το οποίο κάνουν είναι να καταθέτουν την επιστημονική τους γνώση προς κρίση στην Πολιτεία για να παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις, είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι τελείως-τελείως λανθασμένο, ειδικά σε μία συγκυρία όπου πρέπει και πάλι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας για την ορθότητα των μέτρων που λαμβάνουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Είναι ενδεικτικό ότι στη διάρκεια του Οκτωβρίου διπλασιάστηκε ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων που είχαν καταγραφεί όλη την περίοδο της επιδημίας: στα 18.475 κρούσματα που είχαν καταγραφεί από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο στη χώρα μας, προστέθηκαν άλλα 17.035 κρούσματα τον τρέχοντα μήνα. Κατά το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν 224 νεκροί.

Όπως αναφέρθηκε επτά περιφερειακές ενότητες στη χώρα βρίσκονται σε τοπικό lockdwon και στο επίπεδο «4» («κόκκινο»/αυξημένου κινδύνου), Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη. Επίσης, στο επίπεδο «3» («πορτοκαλί»/αυξημένης επιτήρησης) επίπεδο «ανέβηκαν» από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής (30/10) Πέλλα, Δράμα, Έβρος, Ξάνθη, Κιλκίς, Χαλκιδική, Καβάλα, Πιερία και Ημαθία. Στο επίπεδο «2» («κίτρινο»/επιτήρηση) ανέβηκαν στην Πελοπόννησο, Μεσσηνία και Αρκαδία.

Η πανδημία στο επίκεντρο και της Ευρώπης

Σημειώνεται ότι η πανδημία και η ανάγκη ανάσχεσης του δεύτερου κύματος απασχόλησε την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (29/10) μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ να τονίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως θα πρέπει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να προχωρήσουν άμεσα σε σύντομης διάρκειας lockdown.

Αυτό που αποφασίστηκε πάντως είναι η δίκαιη κατανομή των εμβολίων στις χώρες – μέλη της ΕΕ όταν αυτά θα είναι διαθέσιμα, αλλά και ενιαίο έντυπο για όσους ταξιδεύουν (Passenger Locator Form) και ο γενικότερος συντονισμός ειδικά για τις μεταφορές προσώπων και εμπορευμάτων και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Keywords
κορονοϊός, video, μητσοτακης, νοεμβριος, σχεδιο, νέα, lockdown, βασεις, Χριστούγεννα, κοζανη, καστορια, ιωαννινα, σερρες, θεσσαλονικη, λαρισα, συριζα, σχολεια, γαλλια, ελλαδα, συγκοινωνιες, δραμα, ξανθη, καβαλα, μερκελ, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, κρουσματα σημερα, ξανα, χωρες, γερμανια, γνωση, εβρος, καθημερινη, μουσικη, νεα μετρα, πιεση, πλαισιο, τα νεα, χαλκιδικη, εξαιρεσεις, αλκιβιαδης, ανοδος, αρκαδια, εβδομαδες, βορεια, βραδυ, γεγονος, γινεται, δευτερα, διαστημα, δημοσιο, δικη, δωσει, εγινε, εδω ειμαστε, ειπε, υπαρχει, ενημερωση, επτα, εστιαση, ιδιο, ημαθια, εικονα, κυβερνηση, κιλκις, λογο, μεσσηνια, μινι, νικο, παμε, πεδιο, πελλα, πεμπτη, πιερια, πολιτεια, πρωι, σιγουρα, συγκεκριμενα, σειρα, τρια, υλοποιηση, χειροτερα, χρηστος, ωρες, αγωνας, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, νεκροι, πληροφοριες, σωτηρης, υγειας
Τυχαία Θέματα