Κορονοϊός: Πρόστιμο 1.200 ευρώ σε εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με αναστολή συμβάσεων (video)

Ο Γιάννης Βρούτσης μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο 1200 ευρώ σε εργοδότες αν απασχολούν εργαζόμενους με αναστολή συμβάσεων. Επίσης, ο Υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η άδεια ειδικού σκοπού επεκτείνεται έως τις 24 Απριλίου.

Κανείς δεν μπορεί, λοιπόν, να μετρήσει ούτε την ένταση ούτε το μέγεθος της κρίσης, αλλά σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση, η κυβέρνηση προετοιμάζεται ώστε να επεκτείνει τα μέτρα που έχουν ληφθεί και για τον Μάιο.

«Το ίδιο σχήμα. Έχουμε ήδη φτιάξει και τις πλατφόρμες.

Άρα δεν μπορούμε να αλλάξουμε κάτι που είναι ήδη έτοιμο», υπογράμμισε…

Ο κ. Βρούτσης υπενθύμισε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο φτιάχτηκε το νέο ποινικό πλαίσιο για την αγορά εργασίας. Όμως παραδέχτηκε ότι η αναστολή σύμβασης εργασίας είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Γι’ αυτό και υπογράφηκε απόφαση που ενσωματώνονται κυρώσεις για επιχειρήσεις που έχουν κάνει αναστολή σύμβασης στους εργαζόμενούς τους και τους αναγκάζουν να δουλέψουν. Το πρόστιμο αυτό θα είναι 1.200 ευρώ για κάθε εργαζόμενο.

Επίσης, ο κ. Βρούτσης γνωστοποίησε ότι δημοσιοποιείται άμεσα, ίσως και απόψε «ερμηνευτική εγκύκλιος για όλες τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκαν. Εκεί θα τονίζεται το περιθώριο για να γίνουν οι όποιες διορθώσεις για τη χορήγηση του επιδόματος προς τους εργαζόμενους. Επίσης, θα επεκτείνεται η άδεια ειδικού σκοπού μέχρι τις 24 Απριλίου».

Ο Υπουργός Εργασίας παραδέχτηκε πάντως ότι δεν καλύπτονται από την νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, όσοι δουλεύουν με εργόσημο.

Ο κ. Βρούτσης εκτίμησε επίσης ότι η ανεργία θα ανέβει. «Τον μήνα Μάρτιο όμως τον παλέψαμε», είπαμε χαρακτηριστικά. Οι απολύσεις που έγιναν τον ίδιο μήνα, είναι λιγότερες από εκείνες που έγιναν πριν από ένα χρόνο ακριβώς και συνέχισε: «Μετά τις 20 Μαρτίου, δεν υπάρχουν περαιτέρω απολύσεις, όταν επιβάλλαμε τα μέτρα. Όμως το πρόβλημα ήταν ότι δεν αυξήθηκαν οι προσλήψεις».

Διευκρινιστική εγκύκλιος για ωφελούμενους- Πρόστιμα για κατάχρηση των μέτρων

Νέα ερμηνευτική εγκύκλιο με την οποία καθορίζεται το χρονοδιάγραμμα των υποβολών και διορθώσεων των ηλεκτρονικών εντύπων εργοδοτών – εργαζομένων καθώς και των καταβολών των 800 ευρώ στους δικαιούχους εξέδωσε, μάλιστα, την Τρίτη (07/04) το Υπουργείο Εργασίας.

Παράλληλα, εκδόθηκε η υπουργική απόφαση με την οποία επεκτείνεται η ισχύς της άδειας ειδικού σκοπού μέχρι τις 24 Απριλίου (με προηγούμενη απόφαση έληγε στις 10 Απριλίου) για τους εργαζόμενους γονείς. Πρόστιμα σε εργοδότες που έκαναν αναστολή σύμβασης αλλά απασχολούν εργαζόμενους.

Δήλωση από τον Γιάννη Βρούτση

«Εκδώσαμε σήμερα τη νέα ερμηνευτική εγκύκλιο, με την οποία καθορίζουμε με απόλυτη ακρίβεια το χρονοδιάγραμμα των υποβολών και διορθώσεων των ηλεκτρονικών εντύπων εργοδοτών-εργαζομένων, καθώς και των καταβολών των 800 ευρώ στους δικαιούχους», αναφέρει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, σε γραπτή δήλωσή του.

Παράλληλα, προσθέτει: «Με υπουργική απόφαση, επεκτείνουμε την ισχύ της άδειας ειδικού σκοπού, μέχρι τις 24.4.2020, που κανονικά θα έληγε στις 10.4.2020. Δημιουργούμε ένα ευνοϊκό πλαίσιο εξυπηρέτησης για όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις και διευκολύνουμε την καθημερινότητα στους εργαζόμενους γονείς».

(πληροφορίες από ΕΡΤ 1, lawandorder.gr)

Πηγή: Κορονοϊός: Πρόστιμο 1.200 ευρώ σε εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους με αναστολή συμβάσεων (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα