Κορονοϊός: Προ των πυλών τα νέα μέτρα – Δύο κρίσιμες εβδομάδες για να αποφευχθεί το lockdown (video)

Μια κρίσιμη περίοδος ξεκινάει από τη Δευτέρα (26/10) στη χώρα μας, καθώς η πορεία του κορονοϊού τις επόμενες δύο εβδομάδες θα κρίνει αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, όπως το lockdown, ή όχι.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που πλήττει όλο τον πλανήτη, έχει αποδείξει ότι θα είναι και μεγαλύτερο σε διάρκεια και πιο επικίνδυνο, αφού υπάρχουν πολλά περισσότερα σε σχέση με το πρώτο κύμα χωρίς την «δικλείδα ασφαλείας» του lockdown.

Η πρόσφατη

έξαρση του κορονοϊού στη χώρα μας έγινε σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα: στις αρχές του Οκτωβρίου πολλές περιοχές (εκτός από την πάντα «πρωταθλήτρια») Αττική είχαν μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Τώρα, Αττική, Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Ιωάννινα έχουν πάρει «φωτιά» και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα έχει βαφτεί στο «κόκκινο» με πολλές περιφέρειές της να οδηγούν την πανδημία.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης. Τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου η Περιφέρεια Θεσσαλονίκης είχε μόλις δύο κρούσματα κορονοϊού! Σήμερα όμως, Κυριακή (26/10), ανακοινώθηκαν 181 κρούσματα στη συμπρωτεύουσα και τις προηγούμενες μέρες ήταν και περισσότερα.

Πάντως στο τραπέζι της κυβέρνησης υπάρχουν και άλλα πακέτα μέτρων, πιο αυστηρά, που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκές πόλεις με βεβαρημένο ιικό φορτίο.

Τα τρία νέα μέτρα κατά του κορονοϊού επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι τα εξής:

Η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστεί, ενώ ήδη εφαρμόζεται για τους νομούς που βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού 4. Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό σε αυτές τις περιοχές. Συγκεκριμένα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού για την Κοζάνη και για την Καστοριά που είναι στο κόκκινο.Λουκέτο στην εστίαση. Στο τραπέζι είναι το μέτρο τύπου Παρίσι. Να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 9 το βράδυ.Περιορισμός των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών. Ένα μέτρο που είχε ακουστεί, είχε διαψευστεί, αλλά επανέρχεται στο προσκήνιο.

790 νέα κρούσματα, 84 διασωληνωμένοι, 10 νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 790 νέα κρούσματα κορoνοϊού την Κυριακή (25/10) στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζουμε πως χθες, Σάββατο (24/10), βεβαιώθηκε νέο ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων του ιού καθώς τα περιστατικά ξεπέρασαν για πρώτη φορά τα 900, φτάνοντας τα 935.

Επίσης, από χθες τέθηκαν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, με την μάσκα να είναι υποχρεωτική παντού και την κυκλοφορία να απαγορεύεται από τις 00:30 μέχρι τις 05:00.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 790 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 76 συνδέονται με γνωστές συρροές και 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 30782, εκ των οποίων το 55.5% άνδρες.

3862 (12.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 11724 (38.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

84 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 28 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 272 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 10 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 574 θανάτους συνολικά στη χώρα. 217 (37.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πώς κατανέμονται τα 790 ημερήσια κρούσματα

Αναλυτικά η κατανομή των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα:

29 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο227 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 9 συνδέονται με γνωστές συρροές181 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 17 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας6 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών.13 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας.19 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου,εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 5 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.6 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή.1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου.1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας.4 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας.11 κρούσματα στην Π.Ε Ηρακλείου, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας36 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 17 συνδέονται με γνωστές συρροές5 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας9 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή15 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης7 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές.32 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 9 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου7 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου11 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης12 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας14 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές.2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας24 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου49 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 11 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου.4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας7 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων.3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή22 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Keywords
Τυχαία Θέματα