Κορονοϊός: Πάνω από 3.000 νεκροί και ομαδικοί τάφοι στη Βραζιλία – Ο Μπολσονάρου ενάντια στο lockdown (video)

Ο κορονοϊός πλήττει με πολλούς νεκρούς και κρούσματα και χώρες της Λατινικής Αμερικής. Πάνω από 3.000 νεκρούς μετράει η Βραζιλία, αλλά ο Ζαΐχ Μπολσονάρου είναι ενάντια στο lockdown, πιέζοντας για άρση των μέτρων. Ξεπέρασαν τους 1.000 θανάτους στο Μεξικό, πάνω από 20.000 κρούσματα Περού και Εκουαδόρ.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε, λοιπόν, την Πέμπτη (23/04) ότι

στη χώρα καταγράφηκαν 407 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, αριθμός χωρίς προηγούμενο, γεγονός που αύξησε το σύνολο των θυμάτων στη χώρα σε 3.313. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί οδεύει να σπάσει το φράγμα των 50.000, καθώς τα κρούσματα έφθασαν την Πέμπτη (23/04) τα 49.492, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του υπουργείου Υγείας.

Οι καμπύλες των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 και των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 συνεχίζουν να βρίσκονται σε άνοδο στη χώρα όπου ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου εκφράζει καθημερινά την ανυπομονησία του να αρθούν τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί από τις αρχές των πολιτειών. Ο ίδιος τις προηγούμενες ημέρες έκανε εμφανίσεις σε κοινό και σε εργαζόμενους, αψηφώντας την καραντίνα, θέλοντας, όπως ο ίδιος είπε να στηρίξει την εργασία. Προκαλώντας και οργή…

Limits on coronavirus testing in Brazil are hiding the true dimensions of Latin America’s largest outbreak https://t.co/zypHtqr31t

— SonaliRanade (@sonaliranade) April 24, 2020


Ο νέος υπουργός Υγείας Νέλσον Τάιχ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του την περασμένη Παρασκευή (17/04), μετά την πολύ αμφιλεγόμενη αποπομπή του προκατόχου του, έκρινε πως θα ήταν πρόωρο να γίνει λόγος για κλιμάκωση της πανδημίας, επισημαίνοντας πως η αύξηση των θυμάτων και των κρουσμάτων πιθανόν οφείλεται στην αύξηση των διαγνωστικών εξετάσεων που γίνονται.

It swept into Brazil during the last half of their summer.”‘Living Through A Nightmare’: Brazil’s Manaus Digs A Mass Grave As Deaths Mount : Coronavirus Live Updates : NPR” https://t.co/BpakAKghkD

— DB *Nonessential* Richard (@DanielBRichard) April 24, 2020

Ο Μπολσονάρου πιέζει για άρση των μέτρων

Την Τετάρτη (22/04) ο Τάιχ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο για την επανέναρξη της δραστηριότητας, κατά τις επιθυμίες του προέδρου. Ο Μπολσονάρου εναντιώνεται εξαρχής στα μέτρα περιορισμού, που θεωρεί ότι πλήττουν την οικονομία, έχει μάλιστα συμμετάσχει σε διαδηλώσεις εναντίον τους, προκαλώντας την αντίδραση του υγειονομικού προσωπικού της χώρας όσο και της αντιπολίτευσης.

Brazil Hit With Its Deadliest Day of Coronavirus Outbreak https://t.co/L3gkf24LLy

— truthnotfm (@truthnotfm) April 24, 2020


Στο Σαν Πάολο, την πολιτεία που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα, με περίπου το ένα τρίτο των κρουσμάτων, προβλέπεται σταδιακή και κατά τομέα επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας από την 11η Μαΐου. Στις πολιτείες Ρίο ντε Ζανέιρο και Μίνας Ζεράις (νοτιοανατολικά) οι αρχές ετοιμάζονται επίσης να άρουν τα μέτρα. Στο ομοσπονδιακό διαμέρισμα, στην Μπραζίλια, όπως και στην πολιτεία Σάντα Καταρίνα (νότια), ορισμένες δραστηριότητες ήδη ξανάρχισαν.

Brazilian President Jair Bolsonaro joined hundreds of protesters demonstrating against #COVID19 state lockdowns, after firing his health minister last week. He wore no mask and was visibly coughing.

Brazil has 39,144 #coronavirus cases, the most in Latin America. pic.twitter.com/6EeHkPDrDV

— AJ+ (@ajplus) April 20, 2020

Φτιάχνουν ομαδικούς τάφους

Στο μεταξύ και ενώ ο πρόεδρος της χώρας επιμένει στην άρση των περιοριστικών μέτρων, στην Πολιτεία Αμαζόνας σκάβουν ομαδικούς τάφους, καθώς δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν διαφορετικά τον μεγάλο αριθμό των νεκρών που έχει προκαλέσει στη γενικά στη χώρα αλλά και ειδικά στην περιοχή ο κορονοϊός.

#COVID19: Brazil coronavirus death toll passes 3,000 https://t.co/Bpe1PoNKFs

Gulf Today (@gulftoday) April 24, 2020

Πάνω από 1.000 νεκροί στο Μεξικό – Ξεπέρασαν τα 20.000 κρούσματα Περού και Εκουαδόρ

Στο Μεξικό ξεπεράστηκε το φράγμα των 1.000 θανάτων, και οι αρχές πλέον καταμετρούν πάνω από 11.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό.

Σύμφωνα με το μεξικανικό υπουργείο Υγείας, το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 99 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τα 1.069. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκε κατά 1.089, στα 11.633.

«Είμαστε στη φάση της ταχείας ανόδου του καθημερινού αριθμού κρουσμάτων, και θα συνεχίσουμε να έχουμε ολοένα πιο πολλά κρούσματα της ασθένειας, περισσότερους ανθρώπους που θα χρειάζεται να εισαχθούν σε νοσοκομεία και ανθρώπους σε κρίσιμη κατάσταση, ως την κορύφωση της επιδημίας», προεξόφλησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες – Γκατέλ.

Το όριο των χιλίων θανάτων ξεπεράστηκε δύο ημέρες αφού η κυβέρνηση αύξησε στην κορυφαία βαθμίδα του το επίπεδο υγειονομικού συναγερμού, εξαιτίας της επιτάχυνσης της εξάπλωσης του κορονοϊού, που εγείρει φόβους ότι τα νοσοκομεία πολύ σύντομα θα έχουν πλέον φθάσει σε κορεσμό. Η μεξικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα θα καταγραφεί μεταξύ της 8ης και της 10ης Μαΐου.

#NSTworld: "If people see that you're a #nurse or that you work at a hospital, they look at you like you're infected." https://t.co/drNUkqRhRt#Mexico #coronavirus #covid19

— New Straits Times (@NST_Online) April 24, 2020


Σε μια προσπάθεια να επιβραδύνει την διασπορά του ιού, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει αναστείλει ως την 30ή Μαΐου όλες τις μη απολύτως απαραίτητες δραστηριότητες και προτρέπει τους Μεξικανούς να μείνουν σπίτι. Δεν έχει πάντως ανακοινώσει υποχρεωτικό περιορισμό, όπως κυβερνήσεις άλλων χωρών της περιοχής.

Ωστόσο, οι αρχές στη Χαλίσκο και στη Μιτσοακάν, πολιτείες του δυτικού Μεξικού όπου ζει περί το 10% των 120 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας, εφαρμόζουν ήδη μέτρα κοινωνικής απομόνωσης και περιορισμού της κίνησης.

Μάχη για εφοδιασμό εξοπλισμού

Οι αρχές του Μεξικού έχουν ριχτεί το τελευταίο διάστημα σε κούρσα με τον χρόνο για να εφοδιάσουν τα νοσοκομεία με υλικό. Αρκετά αεροσκάφη έχουν φθάσει στη χώρα από την Κίνα με μέσα ατομικής προστασίας, κυρίως μάσκες.

Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει κατέβει επανειλημμένα σε διαδηλώσεις, καθώς καταγγέλλει ότι δεν έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για να περιθάλψει τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) προειδοποίησε προχθές Τετάρτη πως το Μεξικό και ευρύτερα η Λατινική Αμερική οδεύει πλέον να βιώσει το χειρότερο στάδιο της πανδημίας και προέτρεψε όλες τις κυβερνήσεις της περιοχής να αυξήσουν το ταχύτερο τις δυνατότητές τους ως προς τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων.

Coronavirus UPDATE Latinoamerica: últimos reportes
hasta hoy viernes 24 abril 2020 06:30h (hora I.Canarias) COVID19 CASOS en: #Guatemala Bolivia Panamá Uruguay México pic.twitter.com/RvVDrPEeZg

— BIGDATA2110 (@BIGDATA2110) April 24, 2020

Πάνω από 20.000 κρούσματα στο Περού

Ο πρόεδρος του Περού Μαρτίν Βισκάρα ανακοίνωσε την Πέμπτη (23/04) ότι παρατείνονται τα μέτρα περιορισμού της ελευθερίας κίνησης των 32 εκατομμυρίων πολιτών της χώρας ως τουλάχιστον τη 10η Μαΐου, ενώ εξήγγειλε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε σχεδόν 7 εκατομμύρια οικογένειες, εν μέσω της επιτάχυνσης της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι περουβιανές αρχές έκαναν λόγο την Πέμπτη (23/04) για 572 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 20.914 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Τα κρούσματα διπλασιάστηκαν μέσα σε εννιά ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώνει το πρακτορείο ειδήσεων «Reuters».

#Coronavirus Perú confirma 20.914 casos de coronavirus,Vizcarra extiende estado de emergencia https://t.co/JVTDC3TTJ3

— Cholila Online #QuedateEnCasa (@CholilaOnline) April 24, 2020

«Η καμπύλη βρίσκεται ακόμα σε άνοδο» και «αυτό μας υποχρεώνει να μη μειώσουμε το επίπεδο επαγρύπνησης», τηρώντας «υπεύθυνη» στάση, εξήγησε ο Βισκάρα. «Είναι προτιμότερο να παρατείνουμε την κατάσταση για δύο επιπλέον εβδομάδες ως την Κυριακή 10η Μαΐου», συνέχισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μέσω βιντεοδιάσκεψης. «Βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη φάση», της πανδημίας, έκρινε ο αρχηγός του κράτους.

Μέτρα όπως ο υποχρεωτικός περιορισμός των πολιτών στα σπίτια τους και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 ως τις 04:00 τέθηκαν σε ισχύ σε όλη τη χώρα από τη 16η Μαρτίου.

Ο περουβιανός πρόεδρος πάντως προβλέπει ότι κάποιες δραστηριότητες θα μπορέσουν να επαναληφθούν από την 4η Μαΐου, όπως η λειτουργία εστιατορίων που παραδίδουν γεύματα κατ’ οίκον. Ο Βισκάρα εξήγγειλε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα δώσει επίδομα 760 soles (ή περίπου 210 ευρώ) σε 6,8 εκατομμύρια οικογένειες που δεν έχουν πλέον εισόδημα εξαιτίας των μέτρων που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το 40% έχασε το εισόδημά του

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου «Ipsos», οι τέσσερις Περουβιανοί στους δέκα απώλεσαν τις πηγές εισοδημάτων τους εξαιτίας της παράλυσης της οικονομίας.

Η κρίση άφησε εκατομμύρια άνεργους, την ώρα που τα νοσοκομεία δυσκολεύονται ολοένα περισσότερο να αντιμετωπίσουν τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων — πτώματα αφήνονται πλέον σε διαδρόμους, μάσκες μιας χρήσης ξαναχρησιμοποιούνται επανειλημμένα, ενώ καταγράφονται διαμαρτυρίες από πλευράς πολλών μελών του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που στηλιτεύουν το ότι ρισκάρουν τη ζωή τους δίνοντας μια μάχη χωρίς όπλα.

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι η κορύφωση της πανδημίας στη χώρα των Άνδεων θα καταγραφεί εντός ημερών, πιθανόν την επόμενη εβδομάδα.

Alcalde apoya ampliación de emergencia por coronavirus: El Gobierno anunció esta ampliación hasta el 10 de mayo. , declaró la autoridad edil. Puedes ver: Regidores cuestionan la labor que realiza Comando Regional COVID-19 El presidente de la Repúbli.. https://t.co/dYnP1dP7sg

— Perú News (@PeruNews) April 24, 2020

Πάνω από 22.000 κρούσματα στο Εκουαδόρ

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό διπλασιάστηκε στο Εκουαδόρ, ανέρχεται σε τουλάχιστον 22.160 επιβεβαιωμένα, καθώς έγιναν γνωστά με καθυστέρηση τα αποτελέσματα χιλιάδων εξετάσεων που δεν υπήρχε δυνατότητα να αναλυθούν ως εδώ, ανακοίνωσε την Πέμπτη (23/04) ο Υπουργός Υγείας της χώρας Χουάν Κάρλος Σεβάγιος.

«Το σύνολο, για να γίνει σαφής ο αριθμός, είναι 22.160 επιβεβαιωμένα κρούσματα», ξεκαθάρισε ο Υπουργός στη δημόσια τηλεόραση.

#Coronavirus : La tragedia ecuatoriana.
“entre las peores del mundo”: via @NYTimes #COVID19 #Pandemia #pandemic #Ecuador https://t.co/hlizkeFyW1

— Victor Javier Solano (@victorjsolano) April 24, 2020


Λίγο νωρίτερα την Πέμπτη (23/04), η κυβέρνηση του Εκουαδόρ έκανε λόγο για 11.183 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 560 θανάτους από την COVID-19 από την 29η Φεβρουαρίου. Έχει εξάλλου κάνει λόγο για ακόμη 1.028 θανάτους που πιθανόν οφείλονταν στην ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός, χωρίς όμως να έχει επιβεβαιωθεί αυτό.

Με τον νεότερο απολογισμό, ο Εκουαδόρ, συγκριτικά μικρή χώρα της Λατινικής Αμερικής με 17,5 εκατομμύρια κατοίκους, γίνεται ξανά η χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης σε όλη την περιφέρεια μετά τη Βραζιλία, όπου επισήμως γίνεται λόγος για σχεδόν 45.800 κρούσματα, αλλά επί συνόλου πληθυσμού 210 εκατομμυρίων κατοίκων.

«Δεν υπάρχει νέα έξαρση (της επιδημίας). Απλώς βγήκαν τα αποτελέσματα τεστ που περιμέναμε», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος δεν διευκρίνισε αν αναθεωρήθηκε επίσης προς τα πάνω ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας.

#Ecuador duplicó la cantidad de casos oficiales de coronavirus tras recibir los resultados de pruebas atrasadas… https://t.co/sQeDGJWOqT

— infosinbandera (@InfoSinBandera) April 24, 2020


Ο Σεβάγιος εξήγησε ότι με τη συμβολή ιδιωτικών εργαστηρίων και δημόσιων θεσμών που πάντως δεν ανήκουν στο υπουργείο Υγείας κατέστη δυνατό να αναλυθούν περίπου 23.800 εξετάσεις, οι οποίες προστέθηκαν στις 23.400 που είχαν ήδη ολοκληρωθεί. Απέφυγε να πει πόσες ακόμη μένουν να αναλυθούν.

(πληροφορίες από ethnos.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Πηγή: Κορονοϊός: Πάνω από 3.000 νεκροί και ομαδικοί τάφοι στη Βραζιλία – Ο Μπολσονάρου ενάντια στο lockdown (video) - altsantiri

Keywords
κορονοϊός, lockdown, video, βραζιλια, ταφοι, νεκροι, υφυπουργός υγείας, brazil, latin, https, οφείλεται, summer, grave, live, διαδηλωσεις, hit, μαΐου, president, health, twitter, gulf, today, people, times, update, reuters, online, ισχύ, επιδομα, esta, news, nytimes, νέα, τεστ, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, οφειλετες δημοσιου, real news, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, αποτελεσματα, επιθυμιες, χωρες, εργασια, κινα, οικονομια, τεστ, τηλεοραση, ωρα, news, people, times, αυξηση, αμερικη, απε, εβδομαδες, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δωσει, ειπε, υπαρχει, εκουαδορ, εβδομαδα, εξετασεις, ερευνα, ζωη, ιδια, υφυπουργος, κυβερνηση, λειτουργια, λογο, μαΐου, μεξικο, νοσοκομεια, οφείλεται, πεμπτη, πολιτεια, ριο, σαφης, συντομα, σπιτι, σπιτια, σχεδιο, υπουργειο υγειας, ισχύ, υφυπουργός υγείας, ωρες, summer, health, brazil, εμφανισεις, esta, grave, gulf, hit, https, χωρα, υπουργειο, κυριακη, latin, μεξικανικο, πηγες, president, online, today, update, υγειας, υλικο, βγηκαν τα αποτελεσματα
Τυχαία Θέματα