Κορονοϊός: Πάνω από 1.000 θάνατοι σε 24 ώρες στη Βραζιλία – Νέα θλιβερά ρεκόρ σε Μεξικό και Περού

Η Λατινική Αμερική είναι στο επίκεντρο της πανδημίας του νέου κορονοϊού και το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Τρίτη (26/05) ότι ο αριθμός των ασθενών που κατέγραψε πως υπέκυψαν στην COVID-19 ανήλθε σε 1.039 το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, με τον ημερήσιο απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να ξεπερνά τα χίλια για τέταρτη φορά αφότου η εξάπλωσή της άρχισε να επιταχύνεται, την περασμένη εβδομάδα. Νέα θλιβερά ρεκόρ σε Μεξικό και Περού…

Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής

(Βραζιλία), νέο επίκεντρο της πανδημίας, θρηνεί πλέον 24.512 νεκρούς, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας τα οποία, όπως τονίζει μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας, είναι πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

Τις τέσσερις ημέρες ως τη Δευτέρα (25/05), η Βραζιλία ήταν η χώρα που μέτραγε τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών καθημερινά εξαιτίας της COVID-19 στον πλανήτη, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τις ΗΠΑ, τη χώρα που υφίσταται το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία στον κόσμο (σχεδόν 100.000 νεκροί).

Ο ημερήσιος απολογισμός των ΗΠΑ δεν είχε ακόμη γίνει γνωστός όταν ανακοινώθηκαν τα νεότερα δεδομένα από τη Βραζιλία. Στη λατινοαμερικάνικη χώρα των 210 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφονται 391.222 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (+16.324 σε ένα 24ωρο).

Οι δύο πολιτείες που υφίστανται τα χειρότερα χτυπήματα είναι το Σαν Πάουλου και το Ρίο ντε Ζανέιρο, όπου οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία βρίσκονται πολύ κοντά στον κορεσμό, όπως και σε πολιτείες στο βόρειο και στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Η πολιτεία Σαν Πάουλου θρηνούσε μέχρι το βράδυ της Τρίτης (26/05) 6.423 νεκρούς επί συνόλου 86.000 και πλέον κρουσμάτων μόλυνσης, ενώ στο Ρίο, όπου η εξάπλωση του ιού πήρε ακόμη πιο ραγδαίο ρυθμό την τελευταία εβδομάδα, καταμετρώνται 4.361 θάνατοι και πάνω από 40.000 κρούσματα μόλυνσης.

Οι δύο πολιτείες επέβαλαν στα τέλη Μαρτίου μέτρα περιορισμού των πολιτών τους, παρά τη σφοδρή αντίσταση που προβάλλει ο ακροδεξιός πρόεδρος της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου. Όμως η φύση αυτών των μέτρων δεν ήταν υποχρεωτική και δεν άρκεσαν για να εμποδίσουν την εξάπλωση της πανδημίας.

Τη Δευτέρα (25/05) το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε πως συνεχίζει να συνιστά τη χρήση υδροξυχλωροκίνης για τη θεραπεία ασθενών με ήπια συμπτώματα της COVID-19, αψηφώντας την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ) να αναστείλει «προσωρινά» τις κλινικές δοκιμές με αυτό το ανθελονοσιακό φάρμακο για προληπτικούς λόγους.

Μεξικό: 501 θάνατοι και 3.455 κρούσματα σε 24 ώρες, νέα θλιβερά ρεκόρ

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Υγείας του Μεξικού γνωστοποίησαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τρίτη (26/05) ότι το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 501 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 3.455 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμοί άνευ προηγουμένου, καθώς η πανδημία του κορονοϊού μοιάζει πλέον να φθάνει στην κορύφωση.

Ο απολογισμός των μεξικανικών υγειονομικών αρχών ως εδώ κάνει λόγο για 8.134 θανάτους επί συνόλου 74.560 κρουσμάτων μόλυνσης.

Περού: 5.772 κρούσματα σε 24 ώρες, νέο θλιβερό ρεκόρ

Το Υπουργείο Υγείας του Περού ανακοίνωσε την Τρίτη (26/05) ότι κατέγραψε αριθμό-ρεκόρ 5.772 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό να πλησιάζει πλέον τους 130.000.

Η χώρα των Άνδεων θρήνησε άλλους 159 θανάτους το προηγούμενο 24ωρο, με το σύνολο των θυμάτων της COVID-19 να ανέρχεται έτσι σε 3.788, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου.

Είναι η πρώτη φορά που ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων μόλυνσης ξεπερνά τα 5.000, ενώ εδώ και αρκετές ημέρες κυμαινόταν περί τα 4.000, την ώρα που η πανδημία του κορονοϊού φθάνει στην κορύφωσή της στο Περού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με τις αρχές.

Περίπου το 70% των ανθρώπων που έχουν αρρωστήσει είναι συγκεντρωμένοι στη Λίμα, την πρωτεύουσα, και στο γειτονικό λιμάνι Καγιάο.

Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (ΠΑΟΫ), με έδρα την Ουάσινγκτον, προειδοποίησε νωρίτερα την Τρίτη (26/05) ότι η εξάπλωση του κορονοϊού «επιταχύνεται» στη χώρα αυτή, όπως και στη Χιλή και τη Βραζιλία, καθώς η Λατινική Αμερική έχει πλέον μετατραπεί στο επίκεντρο της κρίσης.

Το Περού κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών της περιφέρειας με τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, πίσω από τη Βραζιλία, και στην τρίτη θέση ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της COVID-19, πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό.

Η χώρα ζει υπό περιορισμό σε εθνική κλίμακα εδώ και 72 ημέρες, με νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας και τα σύνορα να παραμένουν κλειστά, μεταξύ άλλων μέτρων. Η οικονομία έχει δεχθεί βαρύ χτύπημα, καθώς δεν παραμένει ενεργό παρά το 44% των παραγωγικών δυνατοτήτων του Περού. Τους τελευταίους δύο μήνες, ο ένας Περουβιανός στους τέσσερις έχασε κάθε πηγή εισοδήματος.

Ένδειξη των δυσχερειών για την οικονομία είναι πως το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών της χώρας περιορίστηκε το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε 529 εκατομμύρια δολάρια, ήτοι συρρικνώθηκε κατά περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα.

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών οφειλόταν το πρώτο δίμηνο του 2020 μάλλον στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, προτού επιταχυνθεί εξαιτίας της πανδημίας. Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι οι δύο μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι του Περού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα