Κορονοϊός: Μετά τον πόλεμο δηλώσεων, τώρα οι ΗΠΑ λένε ότι θα συνεργαστούν με την Κίνα

Μπορεί τις προηγούμενες μέρες οι ΗΠΑ να αναφερόντουσαν με οργή και ρατσιστικά σχόλια στην Κίνα, κατηγορώντας την πως δεν έκανε αρκετά για να σταματήσει τη διάδοση του ιού, τώρα ο αμερικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αλλάζει ρότα και λέει θα συνεργαστεί μαζί τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η αλλαγή έγινε μετά από ένα τηλεφώνημα του ίδιου του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος ανέφερε πως ότι οι δύο χώρες, παρά τις διαφωνίες και την αντιπαλότητά τους, «πρέπει να ενωθούν»

στον αγώνα εναντίον του κορονοϊού.

«Η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνεχίσει να μοιράζεται ανεπιφύλακτα τις πληροφορίες και τις εμπειρίες της με τις ΗΠΑ» όσον αφορά τη συνεχιζόμενη μάχη, διαβεβαίωσε ο Σι, σύμφωνα με το CCTV.

Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξάλλου, ο Σι παρότρυνε τον Τραμπ να κάνει βήματα για να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις και επέμεινε ότι ο μόνος δρόμος είναι η συνεργασία.

Κατά την κινεζική διπλωματία, ο Σι επανέλαβε πως το Πεκίνο προτίθεται να βοηθήσει την Ουάσινγκτον να αντιμετωπίσει την πανδημία, την ώρα που ο κορονοϊός εξαπλώνεται με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στις ΗΠΑ, όπου πλέον καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης στον πλανήτη.

Από τη δική του πλευρά, ο Τραμπ ανέφερε μέσω Twitter πως στη συζήτησή τους με τον Σι εξέτασαν «πολύ λεπτομερειακά» την κατάσταση.

Απέφυγε να χρησιμοποιήσει προσφιλείς του τελευταία διατυπώσεις που επέτειναν την οργή της κινεζικής ηγεσίας, για παράδειγμα τον όρο «κινεζικός ιός».

«Η Κίνα υπέμεινε πολλά και έχει πλέον κατανοεί βαθιά τον ιό», έγραψε ο Τραμπ. «Συνεργαζόμαστε στενά», διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος, εκφράζοντας «μεγάλο σεβασμό» για τις προσπάθειες του Πεκίνου.

Μέχρι και χθες, ο Τραμπ και αρκετά στελέχη της κυβέρνησής του, ιδίως ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, προσάπτουν στην Κίνα ότι «απέκρυψε» στοιχεία και «παραπληροφόρησε» για τον ιό, προκαλώντας οργή στο Πεκίνο. Μάλιστα στην πρόσφατη συνάντηση της G7, ο Πομπέο επέμεινε στον ρατσιστικό χαρακτηρισμό «ιός της Ουχάν» για τον κορονοϊό.

Ο Σι αντιθέτως επέμεινε ότι κινεζική κυβέρνηση είναι ανοικτή και απόλυτα διαφανής όσον αφορά τη συνεχιζόμενη κρίση δημόσιας υγείας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Πηγή: Κορονοϊός: Μετά τον πόλεμο δηλώσεων, τώρα οι ΗΠΑ λένε ότι θα συνεργαστούν με την Κίνα - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα