Κορονοϊός: «Κλειδί η 1η Σεπτεμβρίου» – Πώς εξηγείται η «ανάσα» των 170 κρουσμάτων (video)

Τον κώδωνα του κινδύνου συνεχίζουν να κρούουν οι λοιμωξιολόγοι παρά τη μικρή «ανάσα» των 170 νέων κρουσμάτων (κάτω από 200 μετά από ημέρες) που ανακοινώθηκαν σήμερα (24/8) από τον ΕΟΔΥ.

Κρίσιμη χαρακτήρισε την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος είπε πως είναι θετικό δείγμα τα νούμερα της Δευτέρας. Μιλώντας στον Alpha, εξήγησε, ωστόσο, ότι ο χαμηλός αριθμός σε σχέση με τις προηγούμενες

ημέρες οφείλεται στο γεγονός ότι την Κυριακή έχουμε λιγότερες μετρήσεις και ο κόσμος δεν πάει εύκολα για εξετάσεις.

Σχετικά με το αν βρισκόμαστε σε δεύτερο κύμα στη χώρα, απάντησε πως «εκείνο που είναι δεδομένο είναι πως έχουμε έξαρση της νόσου στη χώρα μας. Είναι σαφέστατο πως υπάρχει έξαρση και μεγαλύτερη διασπορά στην κοινότητα. Εγώ θα μιλούσα για κύμα στην περίπτωση που την επόμενη περίοδο, από τον Σεπτέμβρη και μετά δηλαδή, έχουμε πέραν των κρουσμάτων έχουμε και τα βασικά προβλήματα που είναι ο αριθμός των νοσηλευομένων, κυρίως των βαρέως πασχόντων, αυτών που είναι στις μονάδες και διασωληνώνονται και βέβαια των θανάτων. Σε περίπτωση που αυτά σταθεροποιηθούν στον αριθμό που είναι τώρα και αρχίσουν και μειώνονται τότε τα πράγματα θα είναι αρκετά ελεγχόμενα».

«Είναι σημαντικό να μην ξεπεραστούν τα 300 κρούσματα»

Ο καθηγητής είπε πως «καλό είναι να μην πάμε ούτε πάνω από 300 κρούσματα γιατί η συνεχής αύξηση μερικές φορές επηρεάζει την μεταδοτικότητα σε εκθετικό βαθμό γιατί τα 300 μπορούν εύκολα να γίνουν 400 και 500, επομένως πρέπει να περιοριστούν στο νούμερο που είναι τώρα και να αρχίσουν να πέφτουν προς τα κάτω».

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρχουν ψηλά νούμερα λόγω της χαλάρωσης, των γλεντιών και των συναθροίσεων αλλά από 1η Σεπτέμβρη θα έχουν περάσει και 15 μέρες που είναι κρίσιμες.

«Εκεί θα έχουμε τα καλά ή τα κακά νέα από τα μέτρα μετά τις 15 Αυγούστου. Και θα φανεί αν θα αρχίσουμε τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου ή θα δώσουμε λίγο χρόνο ακόμα για να παρακολουθήσουμε την επιδημολογική πορεία», είπε χαρακτηριστικά.

Σύψας: Δεν υπάρχει περίπτωση γενικευμένου lockdown

Από την πλευρά του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, δήλωσε ότι είναι παρήγορο που δεν έχουμε εκθετική αύξηση στα κρούσματα, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση γενικευμένου lockdown.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, ο δείκτης R ξεπέρασε το 1 στα μέσα Ιουλίου, ωστόσο τώρα είναι στο 1 ή λίγο χαμηλότερα από το 1 γιατί έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Η πιο ασφαλής εκτίμηση, όπως είπε, είναι πιθανότατα το 0,90.

«Περιμένουμε με μεγάλη ανησυχία να δούμε τι θα γίνει μέχρι τέλη Αυγούστου, αλλά πιστεύουμε ότι θα υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση το Σεπτέμβριο γιατί θα εφαρμόζουμε τα μέτρα και θα κλείσουν οι τουριστικές περιοχές» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα