Κορονοϊός: «Φονικός» Οκτώβριος – 109 νεκροί σε 17 ημέρες (video)

Ο Οκτώβριος αποδεικνύεται «μαύρος» μήνας και αυτό καθώς στις πρώτες 17 ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους 109 άνθρωποι.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ που δημοσιεύθηκε το Σάββατο (17/10) οι νεκροί πλέον ανέρχονται σε 500. Εκατόν ογδόντα οκτώ (37,6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 96,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μόνο χθες κατέληξαν 10 συνάνθρωποί μας, ενώ μέσα σε 17 ημέρες έχουν χάσει τη μάχη με τη ζωή 109 άτομα.

Μέχρι πρότινος ο Σεπτέμβριος

ήταν ο μήνας που θεωρείτο ένας από τους πιο δύσκολους και φονικούς καθώς κατέληξαν 125 ασθενείς και στις 30/9 ο συνολικός αριθμός νεκρών ανερχόταν στους 391. Ωστόσο, οι θάνατοι που καταγράφονται τις 17 πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, δείχνουν ότι ενδέχεται να είναι ακόμη πιο φονικός μήνας ο συγκεκριμένος.

Εξάλλου, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου αλλά και την Πέμπτη 15 του ίδιου μήνα ήταν οι δυο ημέρες όπου η Ελλάδα κατέγραψε θλιβερό ρεκόρ θανάτων.

Τρεις νεκροί σε ελάχιστες ώρες

Ωστόσο το πρωί της Κυριακής (18/10) η «μαύρη λίστα» μεγάλωσε καθώς άλλοι τρεις ασθενείς κατέληξαν.

Συγκεκριμένα:

μία 86χρονη με υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευόταν απο τις 20 Σεπτεμβρίου στο νοσοκομείο «Σωτηρία».μία 66χρονη με υποκείμενα νοσήματα που νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ασκληπιείο Βούλας»μία 84χρονη με υποκείμενα νοσήματα που άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο».

«Απειλεί» ο Δερμιτζάκης

Ο Καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης τόνισε πως χρειαζόμαστε βαριά μέτρα για τη διασπορά του κορονοϊού που θα επιβραδύνουν την κατάσταση, αλλά και τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στις πορτοκαλί περιοχές.

Επιπλέον, μιλώντας στο Οpen ανέφερε πότε θα αρχίσει να καλυτερεύει η κατάσταση και πότε θα ξεκινήσουν οι μαζικοί εμβολιασμοί, ενώ θεώρησε λογικό να υπάρχουν στη χώρα 20.000 κρούσματα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι πρέπει να θυμόμαστε ότι οι αυξήσεις είναι αργές στην αρχή και στην πορεία γίνονται ραγδαίες. «Μπορεί να είμαστε στην αρχή ενός νέου κύματος. Ένα άλμα μπορεί να γίνει σε δύο εβδομάδες. Όπως έγινε στην Ελβετία. Οι αυξήσεις μπορεί να επιταχυνθούν πολύ γρήγορα. Στην Ελλάδα δεν θα είναι τόσο απότομες όσο στο εξωτερικό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την αποτελεσματικότητα των μέτρων σημείωσε ότι θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα ως χώρα. «Από εδώ και πέρα χρειάζονται βαριά μέτρα που θα μπουν μόνιμα. Σε πορτοκαλί περιοχές θα έβαζα το “μάσκα παντού”. Κι ακόμη θα έβαζα περισσότερη τηλεργασία και να δοθεί κίνητρο για περισσότερους, όπως για το 80%» τόνισε.

Όσον αφορά στις εκτιμήσεις του για τον χειμώνα που έρχεται σχολίασε ότι τον Φεβρουάριο – Μάρτιο θα αρχίσει ο μαζικός εμβολιασμός και θα φανούν τα αποτελέσματα, ενώ ανέφερε ότι θα πρέπει και το επόμενο καλοκαίρι να προσέχουμε παραπάνω. «Η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλο αριθμό θανάτων για τα κρούσματα που έχει. Πρέπει να δοθεί κίνητρο στους πολίτες για να προσέχουν, τα πρόστιμα δεν βοηθούν» υπογράμμισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα