Κορονοϊός: 16 νέοι θάνατοι στη χώρα – «SOS» εκπέμπει η Θεσσαλονίκη, ο «χάρτης» των ΜΕΘ

Ακόμη 16 ασθενείς απεβίωσαν στη χώρα από επιπλοκές της νόσου covid-19 τις τελευταίες ώρες ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από κορονοϊό σε 763. «SOS» εκπέμπει η Θεσσαλονίκη, η πίεση παραμένει μεγάλη, με βάση και τις τελευταίες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία (και τις ΜΕΘ), τα οποία είναι σε συναγερμό σε όλη τη χώρα παρά το νέο lockdown. Με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ,

134 νεκροί από επιπλοκές του ιού έχουν καταγραφεί μέσα σε επτά μέρες.

Οι περισσότεροι ασθενείς που κατέληξαν, νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά την ανησυχία των ειδικών που μιλούν για «έκρηξη» του ιού στην περιοχή αυτή.

Από εκεί και πέρα, τριακόσιοι σαράντα οκτώ (348) ασθενείς με βαριά συμπτώματα του κορονοϊού εισήχθησαν σε ένα 24ωρο στα νοσοκομεία της χώρας, οι 70 εκ των οποίων, μόνο στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οι εφεδρείες των νοσοκομείων στη συμπρωτεύουσα εξαντλούνται, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες περίπου 22 κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Covid.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται κολοσσιαία επιχείρηση ανάπτυξης 200 νέων κλινών Covid στη Βόρεια Ελλάδα, από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του Υπουργείου Υγείας.

Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλονίκη εισήχθησαν για νοσηλεία μόνο το Σάββατο (07/11) 21 άτομα στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο ενώ άλλοι 57 καταμετρήθηκαν στο ΑΧΕΠΑ, στο οποίο έγινε εκκένωση κλινικών προκειμένου να ενταχθούν μέχρι την επόμενη εφημερία, την Τρίτη, συνολικά 62 νέες απλές κλίνες Covid-19.

Έντεκα ήταν οι νέοι ασθενείς με κορονοϊό που μπήκαν για νοσηλεία στο νοσοκομείο Σερρών ενώ 48 ήταν οι εισαγωγές στο νοσοκομείο Δράμας στο οποίο ήδη νοσηλεύονται 71 ασθενείς με Covid-19.

Ο «χάρτης» των ΜΕΘ όλης της χώρας – Πόσες ακόμα είναι ελεύθερες

Το υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα τη διαθεσιμότητα σε ΜΕΘ και ΜΕΘ Covid συνολικά σε όλη τη χώρα με τα στοιχεία να δείχνουν ότι η κατάσταση είναι δύσκολη.

Σύμφωνα με αυτή, οι κενές κλίνες ΜΕΘ για γενικά περιστατικά στη χώρα είναι 168 και για τους ασθενείς με κορονοϊό 161. Παρατίθενται και αναλυτικά στοιχεία και για τις απλές κλίνες κορονοϊού που είναι είναι διαθέσιμες ανά Υγειονομική Περιφέρεια.

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.063 κλίνες ΜΕΘ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας. Από αυτές, 734 είναι κατειλημμένες και 329 κενές (ποσοστό 31%).

Αναλυτικά:

Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 643, οι 475 είναι κατειλημμένες και οι 168 κενές (ποσοστό 26%).

Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 420. Από αυτές, 259 είναι κατειλημμένες και 161 κενές (ποσοστό 38%).

Θεσσαλονίκη

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής και Καβάλας) είναι σήμερα 124.

Από αυτές, 93 είναι κατειλημμένες και 31 κενές (ποσοστό 25%).

Αττική

Στα Νοσοκομεία της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 168. Από αυτές, 112 είναι κατειλημμένες και 56 κενές (ποσοστό 33%).

Απλές κλίνες Covid στο σύνολο της χώρας

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.452.

Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.059 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια

1η ΥΠΕ (Αττικής): 442
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 186
3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 398
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 561
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 189
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 172
7η ΥΠΕ (Κρήτης): 24
Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 87

Όσον αφορά στους ανθρώπους που κατέληξαν τις τελευταίες αυτές ώρες, πρόκειται για:

Έναν 71χρονο στο «Παπαγεωργίου»Μια 55χρονη στο «Ιπποκράτειο» της ΘεσσαλονίκηςΈναν 85χρονο στο «Παπαγεωργίου»Μια 82χρονη στο «Παπανικολάου»Έναν 69χρονο στο «ΑΧΕΠΑ»Μια 68χρονη στο νοσοκομείο ΣερρώνΜια 75χρονη στο «Παπαγεωργίου»Έναν 73χρονο στο «Ιπποκράτειο»Μια 83χρονη στο «Ιπποκράτειο»Μια 75χρονη στο «Παπαγεωργίου»Έναν 95χρονο στο νοσοκομείο ΔράμαςΜια 93χρονη στο νοσοκομείο Δράμας καιΈναν 84χρονο στο νοσοκομείο Δράμας.

134 νεκροί μέσα σε επτά μέρες από τον κορονοϊό

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων επτά ημερών και με δεδομένο τους μέχρι τώρα δέκα νεκρούς που δεν έχουν προστεθεί στην επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, έχουν χάσει τη ζωή τους από την 1η Νοεμβρίου έως και τις 8 Νοεμβρίου, 134 άνθρωποι.

Πιο συγκεκριμένα:

7/11 – 34

6/11 – 14

5/11 – 29

4/11 – 18

3/11 – 13

2/11 – 7

1/11 – 9

Κολοσσιαία επιχείρηση ανάπτυξης 200 νέων κλινών νοσηλείας κορονοϊού σε νοσοκομεία

Για να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυξημένης ζήτησης για τη νοσηλεία ασθενών κορονοϊού, το ΕΚΕΠΥ του Υπουργείου Υγείας προχωρά σε μετατροπές και προσαρμογές κλινικών και νοσοκομείων στις ανάγκες της πανδημίας. Άμεσα προστίθενται στη δυναμικότητα του ΕΣΥ Θεσσαλονίκης σχεδόν 200 επιπλέον απλές κλίνες Covid, ενώ εάν καλυφθούν οι 22 κενές κλίνες ΜΕΘ Covid, που είναι διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, υπάρχει σχεδιασμός για το άνοιγμα ακόμη 12 κρεβατιών Εντατικής σε νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα:

Το νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» της συμπρωτεύουσας, δυναμικότητας 100 κλινών, μετατρέπεται σε νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας περιστατικών κορονοϊού. Στο ίδιο νοσοκομείο υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης και άλλων κλινών, εάν παραστεί ανάγκη και όταν ολοκληρωθούν οι νέες προσλήψεις προσωπικού. Επιπροσθέτως, υπάρχουν και 5 κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.Επίσης, στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» θα αναπτυχθούν ακόμη 40 απλές κλίνες.Εν τω μεταξύ, για να δημιουργηθούν νέες απλές κλίνες νοσηλείας Covid-19 στο ΑΧΕΠΑ εκκενώθηκε η Ψυχιατρική Κλινική δυναμικότητας 20 κλινών και οι ασθενείς μεταφέρονται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.Επίσης, «άδειασαν» ακόμη 40 κλίνες από δύο κλινικές του ΑΧΕΠΑ, τη Νευροχειρουργική και τη Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου. Οι ασθενείς αυτοί μεταφέρονται στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της συμπρωτεύουσας.

Την επιχείρηση συντονίζει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος μαζί με τον Διοικητή της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Μακεδονίας, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και της 4η ΥΠΕ Μακεδονίας-Θράκης, Δημήτρη Τσαλικάκη, καθώς και με τη συνεργασία των Διοικητών των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, προσπαθούν να βρουν τις βέλτιστες λύσεις για την εξυπηρέτηση των τεράστιων υγειονομικών αναγκών που έχουν ανακύψει, εξαιτίας της μεγάλης διασποράς της πανδημίας.

Η δύσκολη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είχε φανεί πριν την επισκεφτεί ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ακολούθως αποφασίστηκε η επιβολή lockdown, μπαίνοντας στη «γκρι» ζώνη, ενώ πριν είχε τεθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Σημειώνεται πως το Σάββατο (07/11) στη χώρα σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ με 34 θανάτους σε ένα 24ωρο και 207 διασωληνωμένους, δείχνοντας ότι είμαστε μπροστά σε δύσκολους καιρούς με δραματική αύξηση των νεκρών, όπως προειδοποίησε, άλλωστε, την Παρασκευή (06/11) ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

(πληροφορίες και από iatropedia.gr, ethnos.gr)

Φωτογραφίες: sooc.photos

Keywords
Τυχαία Θέματα