Κορονοϊός: Ευχάριστα νέα από το εμβόλιο της Οξφόρδης – Ισχυρή ανοσοαπόκριση σε ηλικιωμένους

Τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών του πειραματικού εμβολίου κατά της COVID-19 που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την «AstraZeneca Plc» δείχνουν ότι προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση στους ηλικιωμένους, οι οποίοι αποτελούν την ομάδα του πληθυσμού που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο από τον νέο κορονοϊό, γράφουν σήμερα οι «Financial Times». Η δήλωση του Άντονι Φάουτσι, που «γεννάει» ελπίδες… Επίσης, το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik-V» μπορεί να προκαλέσει ανοσία και σε άλλους κορονοϊούς

Όσον αφορά αυτό της Οξφόρδης, αυτό που δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών είναι

ότι το πειραματικό αυτό εμβόλιο ενεργοποιεί προστατευτικά αντισώματα και λεμφοκύτταρα στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, γράφει η εφημερίδα στην διεύθυνση https://on.ft.com/3kxKyJI, επικαλούμενη δύο πρόσωπα που έχουν γνώση του ευρήματος αυτού, ενθαρρύνοντας τους ερευνητές που αναζητούν στοιχεία ότι θα προστατεύει τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας από σοβαρή νόσηση ή τον θάνατο από την COVID-19.

Corona-Impfstoff von #AstraZeneca: Das sind starke Newsist das der große Gamechanger? https://t.co/Yx4Ik7zGpM pic.twitter.com/zKA7bEI1BQ

— DER AKTIONÄR (@aktionaer) October 26, 2020

Τα πορίσματα αυτά απηχούν επίσης στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, τα οποία δείχνουν ότι το εμβόλιο προκάλεσε «ισχυρές ανοσοαποκρίσεις» σε ομάδα υγειών ενηλίκων 18 ως 55 ετών, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη πρόσωπα που είναι ενήμερα για τα αποτελέσματα των λεγόμενων εξετάσεων αίματος ανοσογονικότητας.

Οι «Financial Times» προειδοποιούν, ωστόσο, ότι τα θετικά τεστ ανοσογονικότητας δεν παρέχουν εγγυήσεις ότι το εμβόλιο θα αποδειχθεί εν τέλει ασφαλές και αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους.

Η «AstraZeneca», η οποία αναπτύσσει το εμβόλιο αυτό με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους στον αγώνα για την δημιουργία ενός εμβολίου που θα προστατεύει από την COVID-19.

La vacuna COVID de Oxford produce respuesta inmunológica en ancianos y jóvenes -AstraZeneca https://t.co/X29MFV27Jb

Capital EdoMex (@CapitalEdomex) October 26, 2020


Λεπτομέρειες σχετικά με το πόρισμα αυτό αναμένεται να δημοσιευτούν προσεχώς σε κλινική επιθεώρηση, πρόσθεσαν οι «Financial Times», που δεν κατονόμασαν το έντυπο. Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η «AstraZeneca» δεν έχουν μέχρι στιγμής απαντήσει σε αίτημα του «Reuters» να σχολιάσουν την είδηση αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δρ Άντονι Φάουτσι, ο επικεφαλής των λοιμωξιολόγων στις ΗΠΑ για πρώτη φορά την Κυριακή (25/10) δήλωσε ότι τέλος Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου θα ξέρουμε στα σίγουρα πόσο ασφαλές και πόσο αποτελεσματικό είναι το εμβόλιο της Οξφόρδης και της «AstraZeneca».

Las autoridades sanitarias de Londres confían en disponer de las dosis a principios de noviembre y España, un mes más tarde
La vacuna de AstraZeneca y Oxford produce respuesta inmune en mayores, según ‘Financial Times’ https://t.co/ASrHWo2sQW a través de @el_pais

— Joan Rangel Tarrés (@rangeltarres) October 26, 2020

Το ρωσικό εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει ανοσία και σε άλλους κορονοϊούς

Το ρωσικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού γνωστό ως «Sputnik-V» μπορεί να προκαλέσει ανοσία στον εμβολιασθέντα και σε μια σειρά άλλους κορονοϊούς, δήλωσε τη Δευτέρα (26/10) ο διευθυντής του Εθνικού ερευνητικού κέντρου επιδημιολογίας και μικροβιολογίας Ν.Γκαμαλέι, Αλέξάντρ Γκίντσμπουργκ.

«Ο εμβολιασμός κατά του νέου κορονοϊού μπορεί να δημιουργήσει εν μέρει ανοσία σε διάφορους άλλους κορονοϊούς, οι οποίοι επίσης πλήττουν τους οργανισμούς μας την περίοδο αυτή που διαδίδονται ευρέως οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις», υπογράμμισε ο Γκίντσμπουγκ.

Ο ρώσος επιστήμονας επισήμανε επίσης την σημασία του εμβολίου της γρίπης και του πνευμονιόκοκου.

#BREAKING: #Russia says to start producing Sputnik-V #coronavirus vaccine before December https://t.co/ApbwqXRaZo pic.twitter.com/DxkGY0VKWL

— Arab News (@arabnews) October 26, 2020

Το Ισραήλ αρχίζει την 1 Νοεμβρίου δοκιμές δικού του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε ανθρώπους

Το Ισραήλ θα αρχίσει την 1η Νοεμβρίου τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους ενός εμβολίου κατά της Covid-19, η οποία προκαλείται από τον κορονοϊό SARS-CoV-2. Το εμβόλιο αναπτύσσεται από το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών του Ισραήλ (IIBR), που εποπτεύεται από το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Το εμβόλιο, το οποίο λέγεται BriLife (από την ισραηλινή λέξη «υγεία» και την αγγλική λέξη «ζωή»), άρχισε να δοκιμάζεται σε μικρά και μεγάλα ζώα από τον Μάρτιο. Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ και η ειδική εποπτική Επιτροπή για τα ιατρικά πειράματα σε ανθρώπους έδωσαν πλέον το «πράσινο φως» για να περάσουν οι δοκιμές στο επόμενο στάδιο, σε 80 εθελοντές ηλικίας 18 έως 55 ετών, οι οποίοι θα παρακολουθηθούν επί τρεις εβδομάδες για να διαπιστωθεί κατά πόσο θα αναπτύξουν αντισώματα κατά του κορονοϊού, καθώς και για πιθανές παρενέργειες.

The Mossad brought #China‘s coronavirus vaccine to #Israel in recent weeks in order to study and learn from it, Channel 12 reported on Monday. #Coronavirus | #Vaccine | #COVID19 https://t.co/NMzpmkUsfA

— The Jerusalem Post (@Jerusalem_Post) October 26, 2020


Η αρχή θα γίνει με δύο εθελοντές την 1η Νοεμβρίου και, ανάλογα με τις αντιδράσεις τους, το εμβόλιο θα χορηγηθεί και σε άλλους σε δύο ιατρικά κέντρα στο Τελ Αβίβ και στην Ιερουσαλήμ. Σε όλους θα γίνει μία μόνο δόση, ενώ μερικοί θα λάβουν ψευδοεμβόλιο (πλασίμπο) αντί για κανονικό. Μετά από μερικές ώρες παρατήρησης στο νοσοκομείο, οι εθελοντές θα πάνε σπίτι τους, όπου θα συνεχιστεί η παρακολούθηση τους.

Θα ακολουθήσει μια δεύτερη φάση δοκιμής του εμβολίου σε 960 άτομα άνω των 18 ετών, η οποία θα αρχίσει το Δεκέμβριο σε διάφορα ισραηλινά νοσοκομεία. Εφόσον και αυτή πάει καλά, τότε θα ξεκινήσει την ερχόμενη άνοιξη (Απρίλιο ή Μάιο 2021) η τρίτη φάση μιας μεγάλης κλίμακας δοκιμής σε 30.000 εθελοντές, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τις ισραηλινές εφημερίδες «Jerusalem Post» και «Times of Israel».

Εν και η τρίτη φάση ολοκληρωθεί με επιτυχία και το εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, τότε θα δοθεί έγκριση για μαζική παραγωγή του. Το Ινστιτούτο IIBR έχει ήδη παράγει περισσότερες από 25.000 δόσεις του εμβολίου για τις πρώτες δύο φάσεις των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους. Η παραγωγική δυναμικότητα του Ινστιτούτου φθάνει τα 15 εκατομμύρια εμβόλια.

«Ο τελικός στόχος μας είναι η παραγωγή 15 εκατομμυρίων δόσεων για τους κατοίκους του κράτους Ισραήλ και τους κοντινούς γείτονες μας», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Σμούελ Σαπίρα, ο οποίος τόνισε «έχω εμπιστοσύνη στο εμβόλιο μας, πιστεύω σε αυτό και στην ικανότητα των επιστημόνων του Ινστιτούτου μας που το ανέπτυξαν». Ο πληθυσμός του Ισραήλ είναι περίπου εννέα εκατομμύρια και η χώρα έχει αναφέρει έως τώρα 2.372 θανάτους από τον κορονοϊό.

Israel Will Begin Human Vaccine Trials on Nov. 1 | CBN News https://t.co/l6nr3kerMI via @CBNNews

— CBN News (@CBNNews) October 26, 2020


Για «μια μέρα ελπίδας για τους πολίτες του Ισραήλ χάρη στους ερευνητές του Ινστιτούτου IIBR, οι οποίοι ανέλαβαν μια αποστολή διεθνούς και ιστορικής σημασίας», έκανε λόγο ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς, επισκεπτόμενος το Ινστιτούτο, το οποίο πιστεύεται πως, μεταξύ άλλων, σχετίζεται με όπλα βιολογικού και χημικού πολέμου.

Το ισραηλινό εμβόλιο χρησιμοποιεί ένα αβλαβή ιό VSV, στον οποίο μέσω γενετικής τροποποίησης έχουν προστεθεί πρωτεΐνες που μοιάζουν με τις προεξέχουσες πρωτείνες-ακίδες («κορώνες») του κορονοϊού, τις οποίες στη συνέχεια αναγνωρίζει ο οργανισμός ως Covid-19, με αποτέλεσμα την παραγωγή αντισωμάτων. «Πρόκειται για ένα σύγχρονο εμβόλιο στην πρωτοπορία της παγκόσμιας τεχνολογίας, το οποίο παρέχει το απαιτούμενο επίπεδο προστασίας σε μια μόνο δόση», ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Μέχρι στιγμής αρκετές δοκιμές εμβολίων βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων από τις εταιρείες «Pfizer, Johnson & Johnson», «AstraZeneca» και «Moderna», τη Ρωσία, την Κίνα κ.α.

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα