Κορονοϊός: Δε θα μπουν σε καραντίνα οι μαθητές που είναι στην Ιταλία – Τι αποφασίστηκε στο υπ. Υγείας

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Κυριακής (23/02) η έκτακτη ευρεία σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Υγείας για το ζήτημα του κορονοϊού και την απειλή για τη χώρα μας, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία, όπου ήδη τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να μη ληφθούν επιπλέον μέτρα, αλλά να δοθεί όλο το βάρος στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού της χώρας μας, καθώς και στην υψηλή ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών. Δε θα μπουν σε καραντίνα οι μαθητές που θα επιστρέψουν από τα 10 σχολεία

που είναι στην Ιταλία.

Οι επιστήμονες είπαν, λοιπόν, ότι δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης για τους μαθητές που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία, καθώς δεν έχουν επισκεφτεί πληγείσες περιοχές. Την ίδια ώρα, με εντολή της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, τέλος οι εκδρομές προς την Ιταλία.  Το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μην προχωρήσει προς το παρόν σε επιπλέον μέτρα, όπως η θερμομέτρηση, για τους ταξιδιώτες που έρχονται στη χώρα μας από την Ιταλία.

Επίσης, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκεται τη Δευτέρα (24/02) και την Τρίτη (25/02) σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα και θα ενημερώνει τα πληρώματα σε επιβατηγά και εμπορικά πλοία για τα μέτρα προφύλαξης. Το κλιμάκιο θα εφιστά επίσης την προσοχή σε επιβάτες και πληρώματα, ώστε να εντοπίσει εάν κάποιος έχει επισκεφτεί πρόσφατα, πριν από την καραντίνα, της πληγείσες από τον ιό περιοχές της Ιταλίας.

Μετά από αυστηρή εξέταση των νέων επιδημιολογικών δεδομένων για τον κορονοϊό οι υγειονομικές αρχές αποφάσισαν ότι στην Ιταλία υπάρχουν πληγείσες περιοχές από τον νέο κοροναϊό και όχι πληγείσα χώρα.  Για προληπτικούς λόγους αυξάνουν, ωστόσο, τα μέτρα επιτήρησης των ταξιδιωτών στις πύλες εισόδου της Ελλάδας με την γείτονα χώρα.

Μετά την σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας δεν έγιναν ανακοινώσεις, ενώ αναμένεται συνάντηση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος και θα ανακοινώσει τυχόν επιπλέον μέτρα για την μεγαλύτερη θωράκιση της χώρας μας.

Σε εγρήγορση οι ελληνικές αρχές

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα του νέου κορονοϊού, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) «συνεχίζει τις στοχευμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των επισκεπτών από τρίτες χώρες στις πύλες εισόδου τις χώρας, με την έκδοση νέων φυλλαδίων και αφισών για αεροδρόμια και λιμάνια». Την ίδια στιγμή, τα μέτρα ενημέρωσης επεκτείνονται και στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας:

«Την προσεχή Πέμπτη στον Πειραιά, διεξάγεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways, με τίτλο «Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου και στα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)».

Αναμονή από το πρόβλημα στη γειτονική Ιταλία

Θορυβημένες οι ελληνικές αρχές από την έξαρση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στη γειτονική μας Ιταλία, βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) «για την εκτίμηση της κατάστασης διεθνώς», όπως αναφέρεται.

Την ίδια στιγμή υπάρχει και επικαιροποίηση όλων των οδηγιών, καθώς τα επιδημιολογικά κριτήρια του ορισμού κρούσματος, όπως αναφέρεται αλλάζουν με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που προκύπτουν και τις οδηγίες των ειδικών λοιμωξιολόγων.

Τονίζεται τέλος ότι «Όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας – νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ – βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα».

(πληροφορίες από iatropedia.gr)

Φωτογραφία: rtve.es

Πηγή: Κορονοϊός: Δε θα μπουν σε καραντίνα οι μαθητές που είναι στην Ιταλία – Τι αποφασίστηκε στο υπ. Υγείας - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα