Κορονοϊός: Ανησυχία για τα εισαγόμενα κρούσματα – Τι ισχύει για πτήσεις από Σερβία και Μ. Βρετανία

Ανησυχία προκαλεί η ραγδαία αύξηση των νέων κρουσμάτων που παρατηρήθηκε το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, με 43 νέες περιπτώσεις εκ των οποίων οι 36 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Τα 36 εισαγόμενα κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στον Προμαχώνα. Η πλειονότητα των κρουσμάτων (20) αφορά πρόσωπα προερχόμενα από τη Σερβία. Τα υπόλοιπα 16 αφορούν κατοίκους άλλων χωρών. Τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, δύο στην περιφερειακή ενότητα Καρπάθου και ένα στην περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής.

Πλέον, ο

συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.562, εκ των οποίων το 54.6% άνδρες αφορά άνδρες. 852 (23.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.936 (54.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, 11 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών. 5 (45.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 120 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, οι νεκροί στη χώρα έφτασαν τους 193, καθώς μία 83χρονη γυναίκα κατέληξε σήμερα (6/7) το απόγευμα στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Η άτυχη γυναίκα απεβίωσε στις 4 το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες έπασχε από διάφορα υποκείμενα νοσήματα.

Σταματούν οι πτήσεις από και προς Σερβία

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τη Notam που εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), μετά την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στη γείτονα χώρα ισχύει η απαγόρευση πτήσεων μεταξύ Ελλάδας-Σερβίας έως την Τετάρτη 15 Ιουλίου. Επίσης, αρχίζουν ξανά, από τις 15 Ιουλίου, οι απευθείας πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΥΠΑ, απαγορεύονται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59 όλες οι πτήσεις μετακίνησης επιβατών μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, καθώς και είσοδος στη χώρα μας Σέρβων τουριστών. Από την προσωρινή αναστολή πτήσεων από και προς Σερβία, ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις: Μέλη οικογενειών ευρωπαίων πολιτών, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν, επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις και απαραίτητες μετακινήσεις (essential reasons), υγειονομικό προσωπικό, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό απαραίτητο για την λειτουργία της κυβέρνησης, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε ευρωπαϊκή χώρα και χώρα Συνθήκης Σένγκεν, κυβερνητικό, διπλωματικό, στρατιωτικό, ανθρωπιστικό προσωπικό, σπουδαστές, οι πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit), πληρώματα αεροσκαφών και σε όσους μη Ευρωπαίους πολίτες έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.

Από 15 Ιουλίου οι ξεκινούν οι πτήσεις από και προς Μ. Βρετανία

Όσον αφορά στις πτήσεις από και προς Ηνωμένο Βασίλειο, αναθεωρήθηκε η προηγούμενη αεροπορική οδηγία και η απαγόρευση πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών, ισχύει πλέον έως την Τρίτη 14 Ιουλίου και ώρα 23:59, έτσι όλες οι πτήσεις προς και από τα ελληνικά αεροδρόμια από τα αντίστοιχα βρετανικά επιτρέπονται από τις 15 Ιουλίου 2020 χωρίς περιορισμούς.

Προβληματισμός για τα πανηγύρια

Προβληματισμός επικρατεί μετά τις εικόνες συνωστισμού σε πανηγύρι του Αθλητικού Ομίλου Υψηλάντη στην Αλίαρτο, όπου μάλιστα έδωσαν το «παρών» τόσο βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο δήμαρχος Λιβαδειάς, Ιωάννης Ταγκαλέγκας, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο ασφαλείας.

Μάλιστα τέθηκε θέμα απαγόρευσης, ενώ ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τόνισε «ο ιός όμως δε γνωρίζει από αυτά. Συγκεντρώσεις όπως αυτές στην Αλίαρτο και το Γουδή μπορούν να αποτελέσουν ‘βόμβες’ για τη μετάδοση του ιού».

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένης εκδήλωσης υπήρχε νόμιμη άδεια και η σύσταση από τον ΕΟΔΥ είναι να τηρούνται τα προβλεπόμενα μέτρα. «Με βάση τον νόμο 2601 προβήκαν σε ελέγχους και επιβλήθηκαν τα αντίστοιχα πρόστιμα που αφορούν στη συγκεκριμένη κατηγορία θεαμάτων» ανακοίνωσε η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας, Φανή Παπαθωμά.

Keywords
Τυχαία Θέματα