Κορονοϊός: 71 νέα κρούσματα στη χώρα, 695 συνολικά – 35 οι διασωληνωμένοι (video)

Μεγάλη είναι, πλέον, η αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας (23/03) ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Τα νέα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο είναι 71 με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 695. Έκανε, ακόμα γνωστό περίπου 8.000 με 10.000 άτομα ενδέχεται να έχουν μολυνθεί στην Ελλάδα από τον

κορονοϊό.

Επίσης, υπάρχουν κρούσματα, τα οποία είναι απροσδιόριστα. Στους 17 έχουν φτάσει μέχρι τη Δευτέρα (23/03) οι νεκροί από τον κορονοϊό στη χώρα, όπως είχε γίνει νωρίτερα γνωστό.

Διασωληνωμένοι είναι 35 συνάνθρωποί μας (34 άνδρες και μία γυναίκα) με το 74% των περιπτώσεων αυτών να έχει υποκείμενο νόσημα. Επίσης, 114 νοσηλεύονται, 29 πήραν εξιτήριο, με βάση τα όσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος στάθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να τηρηθούν τα μέτρα για μη εξάπλωση του ιού, κάτι που αυτό θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν λιγότερο…

Όσον αφορά στον αριθμό των νεκρών, ακόμη δύο άτομα κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας, όπως αναφέρθηκε, τον συνολικό αριθμό στους 17 – με μέσο όρο ηλικίας τα 76 έτη.

Οι ασθενείς του κορονοϊού νοσηλεύονται σε 28 περιφερειακές ενότητες, με τα περισσότερα από αυτά στην Αττική. Το 56% είναι άντρες, με τις ηλικίες από 18-64 ετών να αντιπροσωπεύουν το 75% των περιπτώσεων. Άνω των 65 ετών είναι το 21%.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι αν μπορούσε να είμαστε σε απόσταση (στα δύο μέτρα ο ένας από τον άλλον) θα περιοριζόταν ο ιός αλλά αυτό δεν είναι εφικτό από κανέναν.

«Ελπίζω να μην περάσουμε άλλες παρόμοιες καταστάσεις. Είναι η μάχη που κέρδισε μια νεαρή μητέρα σήμερα στο νοσοκομείο μας», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

«Κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν και ανοσμία»

Στην καθημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας ρωτήθηκε σχετικά με τα συμπτώματα που εμφανίζει η ασθένεια και στάθηκε στην… ανοσμία. Μίλησε και για τα γαστρεντερικά συμπτώματα.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής επανέλαβε πως «πολλά είναι τα άγνωστα για τον ιό και με πολλές εκπλήξεις», αναφερόμενος στη διαπίστωση που έγινε ότι ασθενείς του κορονοϊού παρουσιάζουν ανοσμία. Χαρακτήρισε, μάλιστα, το εύρημα σημαντικό σχολιάζοντας πως ήταν «κάτι που δεν το περιμέναμε».

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως αυτή είναι μαι νόσος με πολλά άγνωστα επιστημονικά δεδομένα. Όντως φαίνεται πως όπως όλοι οι κορονοϊοί και αυτός προσβάλει και αυτός το γαστρεντερικό σύστημα, ακόμη και σε ανθρώπους που ξεκινάνε με λοίμωξη του αναπνευστικού, απομονώνεται από τα κόπρανά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα και συνιστούμε να έχουν αυστηρούς κανόνες υγιεινής. Θέλει επιμονή για να βρούμε τα συμπτώματα παρουσίασης του ιού. Υπάρχει και άλλο χαρακτηριστικό το οποίο αναφέρεται παγκοσμίως πως κάποιοι εμφανίζουν ανοσμία, δεν μπορούν να μυρίσουν καλά. Δεν λειτουργεί καλά η όσφρηση», είπε και στη συνέχεια ανέφερε: «Είναι κάτι που δεν το περιμέναμε και το είδαμε και σε περιστατικά στην πατρίδα μας και στο εξωτερικό. Έχουμε μια επαγρύπνηση για να ανιχνεύσουμε συμπτώματα τέτοια. Η προσβολή της όσφρησης ήταν μια έκπληξη».

Όσον αφορά στα γαστρεντερικά συμπτώματα, ο Κ. Τσιόδρας τόνισε πως το 30% των ασθενών παρουσιάζουν αυτή την εικόνα. Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής ειδικά όταν μοιραζόμαστε το σπίτι με άλλους ανθρώπους.

Προσπάθειες να έρθει στην Ελλάδα ιαπωνικό αντιγριπικό φάρμακο – Μόνο για τα νοσοκομεία

Επίσης, σύμφωνα με όσα είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, η Ελλάδα, σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, θα γίνουν προσπάθειες, ώστε να έρθει στη χώρα, το ιαπωνικό αντιγριπικό φάρμακο, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι επιταχύνει τη διαδικασία ανάρρωσης. Δηλαδή συμβάλει στην αρνητικοποίηση του ιού. Θα έρθει στην Ελλάδα για να δίνεται μόνο στους ασθενείς, που νοσηλεύονται. Πρόκειται για φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε και στην Κίνα.

Ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ανάπτυξης Βιοτεχνολογιών της Κίνας Ζανγκ Ξινμίν είχε ανακοινώσει ανακοίνωσε πως εντόπισαν ότι ένα φάρμακο κατά της γρίπης που ανέπτυξε η Ιαπωνία επιταχύνει την διαδικασία ανάρρωσης.

Και μια αναφορά στα μέσα για το νέο φάρμακο από #China https://t.co/xFQhQcrgfA

— Sotirios Tsiodras (@STsiodras) March 18, 2020

Πηγή: Κορονοϊός: 71 νέα κρούσματα στη χώρα, 695 συνολικά – 35 οι διασωληνωμένοι (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα