Κορονοϊός: 438 νέα κρούσματα, ανησυχία για Αττική, Θεσσαλονίκη, Σέρρες – 11 νέοι θάνατοι

Πάνω από 400 συνεχίζουν να είναι τα νέα κρούσματα στη χώρα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 438 νέες περιπτώσεις και 11 νέους θανάτους σήμερα Δευτέρα 19 Οκτωβρίου. Ανησυχία για Αττική, Θεσσαλονίκη, Σέρρες (ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα ο δήμαρχος της πόλης)… 

Οι θάνατοι στη χώρα συνολικά από

επιπλοκές του ιού φτάνουν τους 520, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 25.802. Από όσους νοσούν, 85 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.


Βίντεο: cnn.gr

Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη επίδοση για Δευτέρα, αφού μόνο στις 21 Σεπτεμβρίου είχαν καταγραφεί 453 νέα κρούσματα. Εκείνη τη Δευτέρα, τα 195 από τα 453 κρούσματα βρέθηκαν στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ Λέσβου.

Αναλυτικά ο «χάρτης» της διασποράς των νέων κρουσμάτων έχει ως εξής:

Στο επίκεντρο παραμένει η Αττική, ενώ ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες:

– 42 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

– 8 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο.

– 175 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 21 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

– 49 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας.

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή.

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή.

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή.

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας.

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές.

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας.

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή.

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς.

– 21 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 10 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω.

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας.

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου.

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή.

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή.

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου.

– 28 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστές συρροές.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων.

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας.

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής.

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου.

– 19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Σήμερα ανακοινώνουμε 438 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 62 συνδέονται με γνωστές συρροές και 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 25802, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

3560 (13.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10337 (40.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 258 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 11 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 520 θανάτους συνολικά στη χώρα. 197 (37.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης από τον ΕΟΔΥ:

Έκτακτα μέτρα στις Σέρρες

Τη λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία των δημοτών και του προσωπικού του Δήμου Σερρών από τη μετάδοση του κορoνοϊού ανακοίνωσε σήμερα σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Αλέξανδρος Χρυσάφης, ζητώντας και από τον ΕΟΔΥ να στείλει κλιμάκιο στην περιοχή.  

Ο κ. Χρυσάφης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβολή τοπικού lockdown στις Σέρρες εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων και απηύθυνε έκκληση προς όλους τους πολίτες να επιδείξουν ατομική και κοινωνική ευθύνη λαμβάνοντας αυστηρά μέτρα προφύλαξης.

Υπενθυμίζεται πως έξι κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΕΦΑΑ Σερρών, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα (10/10) το ΑΠΘ, μετά από πάρτι που έγινε στο Πανεπιστήμιο.

Όπως είπε ο κ. Χρυσάφης, μετά από πολύωρη σύσκεψη της εν λόγω ομάδας σήμερα το πρωί αποφασίστηκαν τα εξής έκτακτα μέτρα με στόχο τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας:

– Η εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες του Δήμου Σερρών θα γίνεται μόνο με ραντεβού και μόνο εφόσον δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης και έκδοσης ηλεκτρονικών πιστοποιητικών.

-Καθημερινά θα πραγματοποιούνται απολυμάνσεις και ψεκασμοί από συνεργεία του Δήμου σε δημοτικά και δημόσια κτήρια, καθώς και σε αύλειους χώρους σχολείων και κύριους δρόμους στην πόλη και τα χωριά.

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες στα δημοτικά κτήρια.

– Λειτουργία Γραφείου Ενημέρωσης για τεχνικά και διοικητικά θέματα covid στον Δήμο Σερρών.

– Ενίσχυση της αστυνόμευσης για αποφυγή του συνωστισμού σε εξωτερικούς χώρους και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

«Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση για τη χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους και έκκληση στους Δημότες να ελαχιστοποιήσουν τις επαφές τους εκτός σπιτιού», τόνισε ο κ.Χρυσάφης και πρόσθεσε: «Έχω έρθει ήδη σε επαφή με τον Αστυνομικό Διευθυντή και τη Δημοτική Αστυνομία, προκειμένου να γίνονται πιο αυστηροί έλεγχοι. Η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών τηρεί τα πρωτόκολλα. Για τους λίγους ασυνείδητους θα είμαστε κάθετοι και απόλυτοι και το μήνυμα είναι ένα: Μηδενική ανοχή στην ανευθυνότητα».

Υπενθυμίζεται ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα σε όλη τη χώρα εξετάστηκαν τη Δευτέρα (19/10) στην τακτική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την πορεία της πανδημίας, κατά την οποία διαπιστώθηκαν αυξητικές τάσεις του επιδημιολογικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη. Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα τηλεδιάσκεψη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα προκειμένου να συζητηθεί η εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των rapid test στο Θησείο

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποίησαν σήμερα, Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο.

Πραγματοποιήθηκαν 340 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθησαν οκτώ θετικά δείγματα, από τα οποία 6 αφορούν σε Έλληνες και δυο δυο σε αλλοδαπούς (πέντε άνδρες και τρεις γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 21 έτη.

Ο ΕΟΔΥ στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης

Την ίδια στιγμή, δωρεάν προληπτικά τεστ για τον κορονοϊό πραγματοποιούν από τη Δευτέρα (19/10) δύο κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ στον δήμο Νεάπολης – Συκεών στη Θεσσαλονίκη, μετά την αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχονται σε 24 και αντιστοιχούν σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, αθλητές και προσωπικό των αθλητικών συλλόγων της περιοχής.

Η μία μονάδα του ΕΟΔΥ εγκαταστάθηκε στο Γ’ ΚΑΠΗ Συκεών (Μεσολογγίου 54 και Περγάμου 2) και η δεύτερη στο Α’ ΚΑΠΗ Νεάπολης (Κουντουριώτη 29) προκειμένου να εξυπηρετηθούν έως και την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, οι πολίτες που επιθυμούν να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο. Η διενέργεια των τεστ για τον κοροναϊό θα γίνεται με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα