Κορονοϊός: 122.000 επιπλέον θάνατοι στις ΗΠΑ σε σύγκριση με μια «φυσιολογική» χρονιά

Η πανδημία του νέου κορονοϊού (Covid-19) προκάλεσε τουλάχιστον 122.000 επιπλέον θανάτους στις ΗΠΑ σε σύγκριση με μια «φυσιολογική» χρονιά, ήτοι 18% περισσότερους, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη (01/07) στην ιατρική επιθεώρηση «Jama Internal Medicine».

Δεν πρόκειται, όμως, παρά για έναν μέσο όρο σε εθνικό επίπεδο: η αυξημένη θνησιμότητα ήταν εξαιρετικά υψηλή στις μεγάλες εστίες την άνοιξη, αρχής γενομένης από τη Νέα

Υόρκη: η πόλη έθαψε τριπλάσιο αριθμό ανθρώπων σε σύγκριση με τα φυσιολογικά επίπεδα και έως και επτά φορές περισσότερους κατά την κορύφωση της πανδημίας, σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, εβδομάδα ανά εβδομάδα, την οποία συντόνισαν ερευνητές του πανεπιστημίου «Yale».

Στη Νέα Υόρκη, ο αναμενόμενος αριθμός θανάτων, σύμφωνα με ένα δημογραφικό μοντέλο που βασίζεται σε προηγούμενα έτη, ήταν 13.000 για το τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου. Καταγράφηκαν, ωστόσο, 38.170 θάνατοι.

#COVIDー19 deaths may be 25% than reported: Official #coronavirus death toll is 'a substantial undercount,' @Yale study finds @CNBC https://t.co/wSBOj1y1Kk

— 78tiger (@78tiger) July 1, 2020


Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας στις ΗΠΑ, ο επίσημος απολογισμός του Covid-19 είχε σε μεγάλο βαθμό υποτιμηθεί, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.

Ο συνολικός αριθμός των επιπλέον θανάτων ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των θανάτων που αποδόθηκαν επισήμως στον Covid-19, καθώς σε πολλούς ανθρώπους που τελικά πέθαναν δεν είχαν γίνει εξετάσεις, αλλά κι επειδή ο τρόπος συμπλήρωσης των πιστοποιητικών θανάτου δεν ήταν εναρμονισμένος σε ολόκληρη τη χώρα.

Συνολικά, ένα ποσοστό 22% της αυξημένης θνησιμότητας δεν συνδεόταν επισήμως με τον κορονοϊό.

Is a “Cytokine Storm” Relevant to COVID-19? | Critical Care Medicine | JAMA Internal Medicine | JAMA Network https://t.co/lEAHCjBjm2

— Will Liu (@graphguy77) July 1, 2020


Πολιτείες, όπως το Τέξας και η Αριζόνα, που είχαν πληγεί ελαφρύτερα την άνοιξη (ωστόσο, σήμερα είναι οι ενεργότερες εστίες της νέας έξαρσης), έχουν τις χειρότερες επιδόσεις: ποσοστό άνω του 50% της αυξημένης θνησιμότητας δεν εξηγείτο και δεν είχε καμία επίσημη διασύνδεση με την Covid-19.

«Η διαφορά μεταξύ του επίσημου απολογισμού της Covid-19 και της συνολικής μη φυσιολογικής θνησιμότητας ελαττώθηκε με τον χρόνο και σχεδόν εξαφανίστηκε σε ορισμένες περιοχές, όπως η Νέα Υόρκη. Όμως, η αξιοπιστία του επίσημου απολογισμού διαφοροποιείται σημαντικά μεταξύ των πολιτειών», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο Ντάνιελ Ουάινμπεργκερ, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του «Yale».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα