Κορονοϊός: 146 νεκροί στη χώρα, 6 νέα κρούσματα, 2.632 συνολικά – 35 διασωληνωμένοι (video)

Επιβεβαίωσε τους δυο νέους θανάτους από τον νέο κορονοϊό στη χώρα ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. Οι θάνατοι συνολικά στην Ελλάδα ανέρχονται στους 146…

Σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κορονοϊό, συνολικά 2.632 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, καθώς μόλις έξι είναι τα νέα.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, το 22.6% θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό.

Την Κυριακή (04/05) είχαν ανακοινωθεί 2.626 κρούσματα. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα πάνω από 80.000 τεστ για την ανίχνευση του ιού.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας από τους ασθενείς (έξι επιπλέον), 35 είναι πιο σοβαρά και νοσηλεύονται διασωλημένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς είναι άνδρες και έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Το 23.0% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από την άλλη, 81 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

«Αυτή τη στιγμή το R0 στην Ελλάδα είναι πιο κάτω από το 0,5»

Σε μία αποκάλυψη προχώρησε ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης για τον κορονοϊό, καθώς ανέφερε ότι σήμερα που είναι και η πρώτη μέρα που εφαρμόζεται η άρση των μέτρων, σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα που είναι εύστοχα – όπως είπε – κατά 98,5, το R0 στη χώρα μας είναι πιο κάτω και από το 0,5.

Όπως έχει εξηγήσει ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, ο συγκεκριμένος δείκτης, δείχνει τον ρυθμό που μπορεί να μεταδοθεί ο ιός στον πληθυσμό, βάσει του αριθμού των κρουσμάτων και αυτό γιατί «αποτυπώνει» το πόσοι μπορεί να κολλήσουν από έναν φορέα του ιού.

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι να τηρηθούν στο μέλλον τα μέτρα που ισχύουν, αναφέρθηκε στα εμβόλια και στη… νέα καθημερινότητα, ενώ μίλησε για την πορεία της πανδημίας από την αρχή, στάθηκε στην Ευρώπη, αλλά και τον κίνδυνο υποτροπής.

«Δε θα σας πω πόσο ακριβώς είναι, αλλά είναι αρκετά κάτω του 0,5», δήλωσε, χαρακτηριστικά, και έκανε λόγο για «αισιοδοξία», την οποία «πρέπει να εκμεταλλευτούμε». «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία και να συνεχίσουμε να είμαστε υπερήφανοι. Να έχουμε μια στρατηγική που περιορίζει όσο το δυνατόν περισσότερο την πανδημία» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο. Εκτίμησε δε, ότι «μπορούμε να το καταφέρουμε».

Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό που ο κορονοϊός δεν είχε εξάπλωση στην κοινότητα, ενώ σε σχέση με τα κρούσματα υπογράμμισε ότι αυτά που είναι σε κλειστές δομές, αποτελούν άλλη περίπτωση, καθώς μπορούν να ελεγχθούν και να περιοριστούν.

«Το πρώτο κύμα της πανδημίας έχει περάσει πλέον στην Ευρώπη»

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε πρώτα στην πορεία της πανδημίας από τότε που ξεκίνησε από την Κίνα. «Το πρώτο κύμα της νόσου έχει περάσει την κορύφωσή του στην Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Ο ιός δεν προκαλεί, όπως φαίνεται, υποτροπή της νόσου και χρόνια λοίμωξη».

Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι το πρώτο κύμα της πανδημίας έχει περάσει πλέον στην Ευρώπη, αν και η Μεγάλη Βρετανία εξακολουθεί να καταγράφει σημαντικούς αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων. Ο καθηγητής σημείωσε ότι τη Δευτέρα (04/05) ξεκίνησε το πρόγραμμα των κινητών μονάδων ανίχνευσης κρουσμάτων κορονοϊού. Πρώτη προτεραιότητα είναι οι ευπαθείς ομάδες (οίκοι ευγηρίας, δομές αστέγων κ.τλ.).

Τι είπε για τα εμβόλια και τη… νέα καθημερινότητα

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για τα εμβόλια σχετικά με τον κορονοϊό, αλλά και για τη… νέα καθημερινότητα με την άρση των μέτρων.

Αναφορικά με τις ιατρικές εξελίξεις, σημείωσε ότι υπάρχουν πάνω από 100 ομάδες που αναζητούν εμβόλια. Εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρχουν κάποιες δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους. Η έμφαση θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες.

«Τα εμβόλια είναι στην καθημερινή συζήτηση με πάνω από 100 ομάδες να έχουν ξεκινήσει μελέτες σε δύο φάσεις. Στην φάση 1 στρατηγική υπάρχουν εθελοντές με δόσεις εμβολίου για να ανιχνευθουν αντισώματα. Όταν προχωρήσουν οι δύο φάσεις, ακολουθεί η φάση τρία, με χορήγηση του εμβολίου στην πραγματική κοινότητα.

Δεν είναι προσπάθεια ανταγωνισμού, αλλά συνένωσης στον κοινό στόχο. Κάποιες από τις προσπάθειες αυτές μπορεί να φέρουν δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια μέχρι το τέλος του χρόνου», υπογράμμισε ο καθηγητής και συνέχισε:

«Να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε πολύτιμοι. Ανήκουμε σε κοινή προσπάθεια που προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες αλλά αφορά όλους μας. Είναι μια φάση ιδιαίτερα σημαντική και ειδικότερα οι επόμενες 15 μέρες.

Όλοι μας θα κριθούμε, για να προστατεύσουμε και να προστατευθούμε, από εμάς θα κριθεί. Τώρα που αυξάνονται οι επαφές, πρέπει να παρακολουθούμε τον εαυτό μας για τυχόν συμπτώματα, που θα μας οδηγήσουν στην αποφυγή διασποράς του ιού. Να μην έχουμε επάνοδο στην επιδημία».

Για τον κίνδυνο υποτροπής

Ο καθηγητής επικαλέστηκε μελέτες στη Νότια Κορέα, με βάση τις οποίες ο ιός φαίνεται να μην προκαλεί υποτροπή στη νόσο. «Kομμάτια του ιού μπορούν να ανιχνεύονται με PCR ακόμα και δύο μήνες μετά. Ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη», ανέφερε…

Επανέλαβε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες συνδράμουν στη μείωση της διασποράς του ιού

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, μετά από σχετική ερώτηση, εξήγησε ότι δεν είναι βέβαιο πως οι υψηλές θερμοκρασίες συνδράμουν στη μείωση της διασποράς του ιού.

«Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, μειώνεται κατά περίπου 20%-30%» τόνισε, «αλλά δεν εξαφανίζεται», υπογράμμισε. Επικαλέστηκε, δε, τα παραδείγματα της Σιγκαπούρης και του Ισημερινού, όπου, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί.

Στο πάνελ, εκτός από τον Νίκο Χαρδαλιά (Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων) ήταν και ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας για να ενημερώσει για το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των δικαστηρίων.

Πηγή: Κορονοϊός: 146 νεκροί στη χώρα, 6 νέα κρούσματα, 2.632 συνολικά – 35 διασωληνωμένοι (video) - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα