Το εμβόλιο – ελπίδα στη μάχη κατά του κορονοϊού: Πότε θα έρθει στην Ελλάδα (video)

Μετά τα αισιόδοξα νέα για την αποτελεσματικότητα κατά 90% του εμβολίου κατά της Covid-19, το οποίο αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech ένα είναι το ερώτημα που απασχολεί: πότε θα έρθει το εμβόλιο στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα.

Όπως τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο και η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σταδιακά, όμως είναι πιθανό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ηλία Μόσιαλου

να έχουμε κάποιες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου στη χώρα μας τον Ιανουάριο του 2021, με τη διάθεσή του να μην έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2021, ενώ οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι υγειονομικοί και οι πολύ ευπαθείς ομάδες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει πρώτα να αναμένουμε τα τελικά αποτελέσματα της έρευνας που θα δημοσιευθούν σε μερικές εβδομάδες, για να βεβαιωθούμε για αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο στην Ελλάδα θα έρθει ταυτόχρονα με την Ευρώπη, η οποία έχει κάνει συμφωνία για 200 εκατ. δόσεις.

Μόσιαλος: Στις αρχές του 2021 θα αρχίσει να έρχεται στη χώρα μας

Για εντυπωσιακά νέα έκανε λόγο ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο «London School of Economics» Ηλίας Μόσιαλος σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, είπε πως κανείς δεν περίμενε την αποτελεσματικότητα της τάξης του 90% για το συγκεκριμένο εμβόλιο, τόνισε, όμως, ότι πρέπει να αποδειχθεί πόσο αποτελεσματικό είναι στις βαριές περιπτώσεις. Είναι πιθανόν να είναι λιγότερο αποτελεσματικό σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά όπως είπε θα ξέρουμε τα αποτέλεσμα σε λίγες μόνο εβδομάδες, οπότε και η Pfizer θα ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα, καθώς τώρα έχουμε μια ενδιάμεση έκθεση.

Υπάρχουν ακόμα και άλλα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε, πόσο κρατάει η ανοσία από το εμβόλιο, αλλά και κατά πόσο αυτό εκτός του ότι να μας προστατεύει θα εμποδίζει τη μετάδοση του ιού.

Για τη διαθεσιμότητα του εμβολίου ο Ηλίας Μόσιαλος επεσήμανε ότι η ΕΕ έχει κάνει συμφωνία για 200 εκατομμύρια δόσεις, και άλλες 100 εκατομμύρια δόσεις αν χρειαστούν αμέσως μετά.

Η διάθεση στην Ελλάδα δεν θα γίνει μέσα στο 2020, καθώς θα υπάρχουν 50 εκατομμύρια δόσεις, οι οποίες μάλλον θα πάνε στις ΗΠΑ, ενδεχομένως και στη Γερμανία, όπου βρίσκονται οι δύο εταιρείες.

«Στις αρχές της χρονιάς πιστεύω ότι θα αρχίσουμε να παίρνουμε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις και στη χώρα μας, κυρίως για να γίνει ο εμβολιασμός του υγειονομικού προσωπικού και αμέσως ταυτόχρονα όσους ανήκουν στις πολύ ευπαθείς ομάδες. Σταδιακά θα εμβολιαστούν όσοι είναι στις ευπαθείς ομάδες, όσοι είναι ηλικιωμένοι, και από εκεί και πέρα όλος ο πληθυσμός» υποστήριξε.

«Η διάθεσή του θα πάρει μερικούς μήνες και δεν θα τελειώσει πριν από το τέλος της επόμενης χρονιάς», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «αν προστατεύσουμε αυτούς που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, αμέσως αποφορτίζεται το σύστημα υγείας».

Μέχρι το τέλος της χρονιάς, ανέφερε, ότι περιμένουμε αποτελέσματα από τα εμβόλια από Moderna και AstraZeneca.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι θα βγούμε από την καραντίνα όταν σταματήσουν οι πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία, όταν δηλαδή σταματήσει να πιέζεται το σύστημα υγείας.

Κοντοζαμάνης: Το εμβόλιο στην Ελλάδα ταυτόχρονα με την Ευρώπη 

Η Ελλάδα θα έχει το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού ταυτόχρονα με την υπόλοιπη Ευρώπη, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ακόμα πως η ΕΕ διαπραγματεύεται την προμήθεια εμβολίων.

«Η συμφωνία η οποία είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα είναι η 4η συνολικά. Θα έχουμε το εμβόλιο της Pfizer όταν θα κυρωθεί η συμφωνία. Από τη στιγμή που θα πάρει την έγκριση θα ξεκινήσει τη διάθεσή του. Στην Ελλάδα θα είναι διαθέσιμο όταν θα είναι και στην Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος δεν έδωσε στοιχεία για το πόσα εμβόλια αντιστοιχούν συνολικά στη χώρα μας είπε ωστόσο πως σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 200 εκατομμύρια δόσεις.

Μαγιορκίνης: Φως στο τούνελ της πανδημίας το εμβόλιο

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, αναφορικά με τα καλά νέα για το εμβόλιο της Pfizer, είπε πως έχουμε ακόμα μπροστά μας πολύ δρόμο να διανύσουμε, καθώς και ότι το εμβόλιο αποτελεί φως στο τούνελ, όμως η επιδημία έχει εκρηκτικές δυνατότητες και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορεί να αλλάξει δραματικά την κατάσταση. Συνέστησε υπομονή μέχρι τον εμβολιασμό, ενώ τόνισε πως η επάνοδος στην πραγματικότητα θα γίνει σταδιακά.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ανακοινώθηκε ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19 που προκαλεί ο κορονοϊός, το οποίο αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%». Την ανακοίνωση έκαναν τα δύο εργαστήρια μετά την πρώτη ανάλυση στο μέσον της Φάσης 3, καθώς η τελευταία αξιολόγηση θα γίνει πριν από την αίτηση για χορήγηση αδείας.

Η Pfizer και η γερμανική εταίρος της BioNTech SE είναι οι πρώτες φαρμακοβιομηχανίες που εμφανίζουν αποτελέσματα από μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές για ένα εμβόλιο κατά της Covid-19. Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου.

Το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε 43.500 ανθρώπους σε έξι χώρες χωρίς να προκύπτει ανησυχία για την ασφάλεια όσων το έλαβαν, αναφέρει το BBC.

Η Pfizer προβλέπει να ζητήσει ευρεία άδεια για επείγουσα χρήση του εμβολίου για τις ηλικίες από 16 έως 85 ετών. Για να το κάνει αυτό, θα χρειασθεί να έχει συγκεντρώσει στοιχεία ασφαλείας δύο μηνών για το ήμισυ των συμμετεχόντων στη μελέτη. Και αυτό αναμένεται να γίνει στο τέλος του Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα