Κλιμακώνει τις αντιδράσεις της η Αθήνα στις προκλήσεις της Τουρκίας

Διπλωματικό επεισόδιο προκάλεσαν οι νέες προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τις αντιδράσεις της Αθήνας, σχετικά με τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των δυο χωρών, αλλά και τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ, με την ελληνική αντιπροσωπεία να αντιδράει και να αποχωρεί από την ομιλία του «Σουλτάνου».

Στα όσα συνέβησαν

στην Αδριανούπολη κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για τα εγκαίνια τμήματος του αγωγού ΤΑΡ, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου, ο οποίος αποκάλυψε το παρασκήνιο της αντίδρασης της ελληνικής πλευράς, μιλώντας στον «ΣΚΑΪ». Η Αθήνα κλιμακώνει, μάλιστα, τις αντιδράσεις της, με τον Νίκο Δένδια να μεταβαίνει στην Αίγυπτο, δηλώνοντας: «Οι ενέργειες της Άγκυρας μόνο την Ελλάδα δεν θα ζημιώσουν». Δείτε πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε την παγίδα του τούρκου προέδρου.

Είχε κληθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Όπως έγινε μάλιστα, γνωστό, στην εκδήλωση από την τουρκική πλευρά είχε κληθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδίαζε να μιλήσει και να απευθύνει νέες προκλήσεις, μπροστά στον έλληνα πρωθυπουργό. Τελικά, αποφασίστηκε αρχικά να μεταβεί στην εκδήλωση ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κάτι που δεν έγινε, με τον τελευταίο να σχολιάζει: «Δεν παραιτούμαστε των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο παριστάμενος Υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου, όπως ήταν αυτονόητο, αποχώρησε από την εκδήλωση». Σε μια εκδήλωση, που εκτός του τούρκου προέδρου έδωσαν το «παρών» ηγέτες μιας σειράς χωρών της περιοχής όπως ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.

«Είχαμε αποφασίσει να αποχωρήσουμε, εάν ο Ερντογάν ξεπερνούσε τα όρια»

«Είχαμε αποφασίσει εκ των προτέρων ότι θα αποχωρήσει η ελληνική αντιπροσωπεία από την εκδήλωση στα Ύψαλα, εάν ξεπερνούσε τα όρια ο Ερντογάν», δήλωσε ο Δημήτρης Οικονόμου στον «ΣΚΑΪ», τονίζοντας ότι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση διότι δεν ήταν σίγουρο ότι θα ξεπεράσει τα όρια ο τούρκος πρόεδρος. Και συνέχισε: «Μέχρι το σημείο που έφυγα, είχαν περάσει δύο ώρες και δεν είχε υπάρξει κάποια πρόκληση».

Ο Δημήτρης Οικονόμου περιέγραψε τη στιγμή της αποχώρησης του από την εκδήλωση, λέγοντας πως ένας τούρκος αξιωματούχος, που καθόταν δίπλα του, τον ρώτησε αν χρειαζόταν κάτι, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος να απαντά πως «μετά από αυτά που άκουσα, δεν μπορώ να μείνω. Πρέπει να φύγω».

«Δεν μπορεί να υποχωρήσει από τη δεδομένη εθνική κόκκινη γραμμή»

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην παραστεί στο… σόου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Ύψαλα, θα πρέπει να θεωρηθεί προάγγελος για την σκλήρυνση της ελληνικής στάσης. «Η Αθήνα δεν θα προκαλέσει αλλά είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να υποχωρήσει από τη δεδομένη εθνική κόκκινη γραμμή» εξηγούσε νωρίτερα το Σάββατο (30/11) κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει τις κινήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με τα τελευταία δεδομένα, μια συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, το διήμερο 3 και 4 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν ένα απίθανο ενδεχόμενο.

Η ελληνική κυβέρνηση, που τις πρώτες εβδομάδες της θητείας της το καλοκαίρι του 2019 είχε δείξει τη διάθεσή της για συνεργασία και συνεννόηση με την τουρκική πλευρά, φαίνεται ότι αναθεωρεί τη στάση της και αναπροσαρμόζει την στρατηγική της, όχι μόνο λόγω της ανοικτής πληγής με το μεταναστευτικό, αλλά κυρίως λόγω των εξελίξεων στην κυπριακή ΑΟΖ, την ανατολική Μεσόγειο και την τελευταία απειλητική συμφωνία της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία εκπροσωπεί μέρος του λαού της Λιβύης.

Πώς ο Μητσοτάκης απέφυγε την παγίδα του τούρκου προέδρου

Στο παρά πέντε φαίνεται πως αποφεύχθηκε ένα μείζον ελληνοτουρκικό διπλωματικό επεισόδιο, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει απροσδιόριστες εξελίξεις και σοβαρές περιπλοκές στις ήδη διαταραγμένες σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγαινε στα Ύψαλα, μετά την πρόσκληση της τουρκικής πλευράς.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «protothema.gr», ο έλληνας Πρωθυπουργός στις αρχές της εβδομάδας συζήτησε με στενούς του συνεργάτες το ενδεχόμενο να ταξιδέψει στα Ύψαλα και τελικώς έλαβε την απόφαση να μην παραστεί στα εγκαίνια του αγωγού TANAP. Το βασικό επιχείρημα του πρωθυπουργού – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες – ήταν ότι η Αθήνα έπρεπε να στείλει στην Άγκυρα ένα σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας, κυρίως για την ακολουθούμενη τουρκική πολιτική ανοιχτών θυρών στο μεταναστευτικό.

Συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη εξηγούν ότι η ελληνική πλευρά θέλει να καταστήσει σαφές στην ηγεσία της γειτονικής χώρας ότι με τις ακολουθούμενες τακτικές δεν έχει νόημα να συζητείται το ενδεχόμενο για «business as usual».

Επιπλέον, ο έλληνας πρωθυπουργός – αφού στάθμισε όλα τα δεδομένα – θεώρησε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να επισημοποιήσει με την παρουσία του μια τελετή στην οποία οι Τούρκοι ήθελαν να χρησιμοποιήσουν περίπου σαν… ντεκόρ τους ηγέτες των χωρών της περιοχής.

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην παραστεί στα εγκαίνια του αγωγού TANAP είχε μεταφερθεί στην τουρκική πλευρά προτού γίνει γνωστή η υπογραφή της, απειλητικής για την ελληνική κυριαρχία στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, συμφωνίας του Ταγίπ Ερντογάν με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Η Αθήνα ενημέρωσε μάλιστα, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου, στέλνοντας ακόμη ένα μήνυμα το οποίο είναι βέβαιον ότι έλαβαν οι Τούρκοι.

Δένδιας: Οι ενέργειες της Άγκυρας μόνο την Ελλάδα δεν θα ζημιώσουν

Μια ενδεχόμενη συμφωνία ΤουρκίαςΛιβύης επί των θαλασσίων δικαιοδοσιών θα αποτελούσε ευθεία παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εκφράζοντας την βεβαιότητα πως οι πρωτοβουλίες της Άγκυρας δεν θα ζημιώσουν την Ελλάδα.

Με αφορμή το πρόσφατο μνημόνιο κατανόησης ΤουρκίαςΛιβύης, ο κ. Δένδιας, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», παρατηρεί ότι οι δύο χώρες δεν είναι γειτονικές, «άρα τυχόν συμφωνία θα συνιστούσε ευθεία παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα «δεν παράγει έννομα αποτελέσματα». Τονίζει, ωστόσο, ότι «τέτοιες έκνομες πρωτοβουλίες δεν μπορούν να ζημιώσουν την Ελλάδα» και προειδοποιεί ότι «θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στις σχέσεις των κρατών που εμπλέκονται σε αυτές με την ΕΕ».

Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι η γειτονική χώρα πρέπει να αποδείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί και η ίδια μια «επανεκκίνηση» και ότι μέχρις στιγμής κάνει κινήσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα «δεν διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα. Δεν απειλεί, αλλά ούτε δέχεται να απειλείται. Διαθέτει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, η οικονομία της είναι πλέον ανερχόμενη, είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει αναπτύξει διμερείς και τριμερείς σχέσεις με ισχυρά κράτη της περιοχής, και όπως αποδείχτηκε με τη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας και με τον Στρατηγικό Διάλογο, είναι ισχυροί οι δεσμοί της με τις ΗΠΑ. Δεν είμαστε μια αδύναμη περιφερειακή χώρα έρμαιο των θελήσεων όποιου μας επιβουλεύεται».

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο (30/11) το Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε σκληρή απάντηση στην Τουρκία με ανακοίνωση που, εκτός των άλλων, ανέφερε… «η παρανομία δεν παράγει δίκαιο», ενώ έκανε λόγο για «παράσταση πολεμικής ρητορικής από Ερντογάν».

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζήτησε εξηγήσεις από τον τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, για τη συμφωνία της Άγκυρας με την Τρίπολη, με τον Υπουργό Εξωτερικών να έχει επαφές για το… μνημόνιο συνεργασίας ΤουρκίαςΛιβύης στην Αίγυπτο την Κυριακή (01/12). Επίσης, η Eλλάδα απειλεί με απέλαση τον λίβυο πρέσβη. Την ίδια ώρα, με Navtex απάντησε η Άγκυρα στο τελεσίγραφο της Αθήνας στη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες.

Χατζηδάκης για Τουρκία: Δεν παραιτούμαστε των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Στο θέμα της αποχώρησης του Υφυπουργού Δημήτρη Οικονόμου από εκδήλωση στην οποία ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις αναφέρθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης ανοίγοντας την ομιλία του στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

«Στην εκδήλωση ο κ. Ερντογάν ήταν ακόμα μια φορά προκλητικός σε σχέση με την Κύπρο και σε σχέση με την Ελλάδα. Ο παριστάμενος υφυπουργός Δημήτρης Οικονόμου, όπως ήταν αυτονόητο, αποχώρησε από την εκδήλωση. Θέλω λοιπόν να δηλώσω. Ότι η Ελλάδα είναι βεβαίως υποχρεωμένη να έχει μια ειρηνική συμβίωση με την Τουρκία, δεν είναι όμως διατεθειμένη η Ελλάδα και η κυβέρνησή της να παραιτηθεί των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τι είπε ο Ερντογάν για Λιβύη και γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

«Δεν είναι δυνατό να αποκλείεις τη χώρα με τα μεγαλύτερα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο και να προσπαθείς παρόλα αυτά να προχωρήσεις στα σχέδιά σου. Αυτή τη στιγμή τα δύο τελευταίας τεχνολογίας γεωτρύπανά μας, ο Πορθητής και το Γιαβούζ, μαζί με τα δύο ερευνητικά μας πλοία συνεχίζουν να ερευνούν στην περιοχή. Η ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων μας διασφαλίζεται απόλυτα από το πολεμικό μας ναυτικό. Ούτε με φωνές ούτε με εκκλήσεις θα αποσύρουμε τα γεωτρύπανά μας από εκεί. Πιστεύω ότι πολύ σύντομα οι δραστηριότητες των πλοίων μας θα αποδώσουν καρπούς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο «Σουλτάνος».

Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι κάποιοι άρχισαν να απειλούν την κυβέρνηση της Τρίπολης αλλά πολύ σύντομα θα τεθεί σε ισχύ: «Υπογράψαμε μία συμφωνία με τη Λιβύη και άρχισαν να απειλούν τη Λιβύη. Η συμφωνία υπογράφηκε και τα επιμέρους σκέλη της θα τεθούν σε ισχύ. Από τα δικά μας γεωτρύπανα δεν θα αναβλύσουν συγκρούσεις και αίμα, αλλά ειρήνη και ευημερία. Αφού περάσει από την τουρκική εθνοσυνέλευση, θα τεθούν σε ισχύ και τα επιμέρους σκέλη της».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας υπογράμμισε επίσης ότι κανείς δεν θα την εξαναγκάσει να παραιτηθεί από τα δικαιώματά της. «Ειδικά στο θέμα της κατανομής των πηγών των υδρογονανθράκων της ανατ. Μεσογείου, κάποιοι προσπαθούν, αντί να τις μοιράσουν δίκαια, προσπαθούν να καλλιεργήσουν ένταση. Ενώ υπάρχει η δυνατότητα να γίνει μία ακριβοδίκαιη κατανομή, καταφεύγουν στη γλώσσα των απειλών και σε πολιτικές εκβιασμού. Κανένας και καμία χώρα δεν είναι πάνω όμως, από το διεθνές δίκαιο.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με τετελεσμένα δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Με λογικές τύπου “εγώ το έκανα και τελείωσε” δεν φτάνει κανείς πουθενά. Καμία χώρα δείχνοντας τα δόντια της δεν μπορεί να εξαναγκάσει κάποια άλλη να παραιτηθεί από τα δικαιώματά της. Η Τουρκία δεν θα ξεπέσει τόσο πολύ ώστε να υποκύψει σε τέτοια. Η χώρα μας δεν θα επιτρέψει την να παραβιαστούν τα συμφέροντα ούτε τα δικά της ούτε των Τ/Κ», ήταν τα λόγια του.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Libya ile anlaşmamızı yaptık, Libya’yı tehdit etmeye başladılar. Bu anlaşma yapıldı, anlaşmanın diğer ayakları da uygulamaya girecek. Bizim sondajlarımızdan çatışma ve kan değil, barış ve refah fışkıracak.https://t.co/DsLqMNyteB pic.twitter.com/ZcKAZLIqAN

TRT Haber Canlı (@trthabercanli) 30 Νοεμβρίου 2019

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για άλλη μια φορά απηύθυνε έκκληση συνεργασίας προς όλες τις πλευρές στην Ανατολική Μεσόγειο. «Με γνώμονα αυτό, θέλω να απευθύνω μία ειλικρινή έκκληση προς όλες τις πλευρές στην ανατ. Μεσόγειο δια μέσω εσάς. Ελάτε να μετατρέψουμε την ενέργεια όχι σε μέσο σύγκρουσης αλλά σε πεδίο συνεργασίας. Όταν υπάρχει η δυνατότητα χρήσης διπλωματικών μέσων, ας μην προσφεύγουμε σε λύσεις που θα έχουν κόστος για την περιοχή. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι σε μια εποχή, όπου ο πληθυσμός αυξάνεται και η παγκόσμια οικονομία μεγεθύνεται, η ενέργεια αναδεικνύεται σε ένα πολύ σοβαρό διεθνές ζήτημα.

Βλέπουμε ότι ο ενεργειακός χάρτης αλλάζει και ότι στον τομέα αυτό εμφανίζονται νέοι παίκτες, νέα σχέδια, όπως εδώ σήμερα, και νέα μοντέλα συνεργασίας. Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό η ενέργεια να περιβάλλεται από ένα καθεστώς ασφάλειας και να υπάρξει μία αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ ανάμεσα στις χώρες που παράγουν, μεταφέρουν και καταναλώνουν την ενέργεια», επισήμανε ο τούρκος πρόεδρος.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte Edirne’nin İpsala ilçesinde MS4 TANAP İstasyonu’ndaki TANAP Avrupa Bağlantısı Açılış Töreni’ne katıldı. #TANAPtamam pic.twitter.com/1QiCZIaKT3

— AK Parti (@Akparti) 30 Νοεμβρίου 2019

The dream of putting 16-billion-cubic-meter Azerbaijani natural gas at the disposal of Turkey and Europe has come true with TANAP. pic.twitter.com/z0n9XeB6Zm

Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) 30 Νοεμβρίου 2019

TBMM Başkanımız Mustafa Şentop, Azerbaycan doğalgazını Avrupa’ya ulaştıracak 1850 km uzunluğundaki Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı TANAP’ın açılış törenine katıldı. Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile birlikte butona bastı. pic.twitter.com/5vC1Dem7Ag

— Mehmet Ali Kumbuzoğlu (@malikumbuzoglu) 30 Νοεμβρίου 2019

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Edirne’nin İpsala ilçesi Sarıcaali Köyü’ndeki MS4 Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı’nın (TANAP) Avrupa bağlantısı açılış törenine katılan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’i uğurladı. #TANAPtamam pic.twitter.com/TCqjLDgAHh

— Akparti Mazıdağı İlçe Başkanlığı (@akpartimzdg47) 30 Νοεμβρίου 2019

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Edirne’nin İpsala ilçesinde MS4 TANAP İstasyonu’ndaki TANAP Avrupa Bağlantısı Açılışı.
Rabbim Birliklikteliğimizi daim etsin
Büyük Türkiye cumhuriyeti iki devleti bir milletiz.#Keyifleryerinde.#TANAPtamam pic.twitter.com/ahtW7iywWr

— AK SütlüceTepebaşı 2023 (@aksutluce26) 30 Νοεμβρίου 2019

(πληροφορίες από ΣΚΑΪ, lawandorder.gr)

Βίντεο: newsit.gr

Πηγή: Κλιμακώνει τις αντιδράσεις της η Αθήνα στις προκλήσεις της Τουρκίας - altsantiri

Keywords
αθηνα, λιβυη, αοζ, αδριανούπολη, αιγυπτος, ελλαδα, χατζηδακης, νατο, καλοκαιρι, protothema, business, κρητη, μνημονιο, ηπα, κυπρος, ισχύ, libya, https, twitter, trt, γνώμονα, νέα, recep, dream, gas, turkey, europe, gaz, newsit, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, newsit.gr, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, παρα πεντε, χωρες, εθνικη, ηγεσια, ηπα, θεμα, λονδινο, οικονομια, ρωτησε, ωρα, turkey, αγκυρα, αδριανούπολη, αιμα, αφορμη, εβδομαδες, γινει, γλωσσα, γνώμονα, δυνατοτητα, δειτε, δηλωσεις, δοντια, διημερο, εγινε, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, ενεργεια, εποχη, επρεπε, ερντογαν, ευημερια, ζωνες, ιδια, υφυπουργος, ομιλια, κυβερνηση, λογια, λογο, μειζον, μητσοτακης, μοντελα, ναυτικο, νατο, νικο, νοημα, ορια, πεδιο, πηγαινε, πλοια, υπογραφη, σαββατο, σιγουρο, συντομα, σοου, σχεδια, τουρκια, τριπολη, υπουργειο εξωτερικων, ισχύ, φτανει, φορα, ωρες, ασφαλεια, δημητρης, δικαιωματα, dream, ευθεια, europe, gas, gaz, ηγετες, https, χωρα, libya, υπουργειο, κυριακου, κυριακη, μια φορα, μπροστα, πληροφοριες, recep, trt, θελω να, βεβαιως
Τυχαία Θέματα