«Κινηματογράφος και Ψυχιατρική» για 10η χρονιά με αφιέρωμα στην Προσφυγιά

Με θέμα «Προσφυγιά: διαδρομές και τραύμα» ο κλάδος «Τέχνη και Ψυχιατρική» της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας συνεχίζει φέτος, για δέκατη χρονιά, τον θεσμό «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Οι προβολές ταινιών και η συζήτηση που ακολουθεί με τους ψυχιάτρους και το κοινό, πραγματοποιούνται από 5 Μαρτίου έως 2 Απριλίου στον κινηματογράφο «Λαΐς», κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι.

«Η πολύπαθη και πολυσυζητημένη διαδρομή των προσφύγων από τις πατρίδες τους στην Ελλάδα, μας οδηγεί για μια ακόμη φορά

στη συνέχιση της πολυετούς προσπάθειας επαγρύπνησης έναντι του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Ο κινηματογράφος είναι και φέτος το έναυσμα για δημόσιο διάλογο γύρω από τη γέννηση ρατσιστικών στάσεων, εν σπέρματι, εντός του καθενός ώστε να υπάρξει η καταλληλότερη καταπολέμησή τους, στοχεύοντας με επιμονή στην ορθολογική σκέψη και στην καλλιέργεια των κοινωνικών δεσμών όλων μας, παλιών και νέων προσφύγων», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Το πρόγραμμα των προβολών και οι ομιλητές γύρω από το καυτό θέμα της προσφυγιάς, ξεκινά στις 5/3 με την «Περιπλάνηση» του Χριστόφορου Χριστοφή και ομιλητές τον ψυχίατρο-σκηνοθέτη Στέλιο Κρασανάκη, και την τραγουδοποιό Μελίνα Τανάγρη. Συνεχίζει στις 12/3 με «Το λιβάδι που δακρύζει» του Θόδωρου Αγγελόπουλου και ομιλητές τις ψυχιάτρους Μαρία Διαλλινά και Νάντια Μπεργιαννάκη.

Στις 19/3 το ντοκιμαντέρ του Χρόνη Πεχλιβανίδη «Refugee Highway» και ομιλητές τον ψυχίατρο και πρόεδρο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας Δήμητρη Πλουμπίδη, την ψυχίατρο-ψυαχαναλύτρια Χρυσή Γιαννουλάκη και το νοσηλευτή των Γιατρών του κόσμου Χρήστο Δουλγκέρη.

Οι καθιερωμένες συναντήσεις ολοκληρώνονται φέτος στις 2/4 με το «1922» του Νίκου Κούνδουρου και ομιλητές τους ψυχιάτρους Ηλία Βλάχο, Αργυρώ Κυριαζή.

Keywords
Τυχαία Θέματα