Καζάνι που βράζει η πΓΔΜ – Φόβοι για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης

Η πολιτική κρίση παίρνει βίαιη μορφήΟ απεσταλμένος που έλαβε μέρος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις το 2001 προειδοποιεί για περαιτέρω κλιμάκωση«Παίζουν με την φωτιά» οι εθνικιστέςΗ ΕΕ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο τερματισμού της διαδικασίας ένταξης της πΓΔΜ, υποστηρίζει

Οι εθνικιστές της πΓΔΜ «παίζουν με τη φωτιά» αρνούμενοι να παραιτηθούν από την εξουσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να σταματήσει την ενταξιακή διαδικασία προκειμένου να σπάσει

ένα επικίνδυνο αδιέξοδο, δήλωσε ο πρώην απεσταλμένος που βοήθησε στην αποτροπή εμφυλίου πολέμου της βαλκανικής χώρας.

Μια μακρόχρονη πολιτική κρίση στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία πήρε βίαιη τροπή την Πέμπτη, όταν οι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE εισέβαλαν στο κοινοβούλιο μετά την εκλογή νέου προέδρου της Βουλής από την αλβανική μειονότητα, που ήταν ένα πρώτο βήμα προς την αντικατάσταση της εθνικιστικής κυβέρνησης.

Τα γεγονότα αναζωπύρωσαν τους φόβους ότι η πολιτική κρίση ξεφεύγει από τον έλεγχο και μπορεί να βυθίσει τη χώρα πίσω σε εθνοτικές συγκρούσεις, 16 χρόνια μετά τη αποτροπή του εμφυλίου πολέμου.

Οι εθνικιστές του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι εμποδίζουν το σχηματισμό νέας κυβέρνησης υπό την ηγεσία των σοσιαλδημοκρατών της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τους ότι θα έκαναν μια συμφωνία με την αλβανική μειονότητα της χώρας, επιτρέποντας και την ευρύτερη επίσημη χρήση της αλβανικής γλώσσας.

Ο Πίτερ Φέιθ, ο οποίος, βοήθησε στη διαπραγμάτευση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και ανταρτών της Αλβανίας το 2001, προειδοποίησε για περαιτέρω κλιμάκωση.

Ο Φέιθ επίσης διετέλεσε απεσταλμένος της ΕΕ στην περιοχή και σήμερα είναι ανώτερος διπλωματικός σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ειρήνης, ο οποίος υποστηρίζει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και επίλυσης συγκρούσεων της ΕΕ.

Ο ολλανδός διπλωμάτης υποστήριξε σε συνέντευξή του στο Reuters, ότι η ΕΕ, η οποία έχει χάσει την ικανότητα διπλωματικής παρέμβασης στα Βαλκάνια λόγω της ολοένα και πιο φανερής απροθυμίας της να επεκταθεί περαιτέρω στην περιοχή, πρέπει να εξετάσει τις κυρώσεις.

«Υπάρχει ίσως περιθώριο για κυρώσεις, κάποια μορφή ταξιδιωτικών κυρώσεων ή οικονομικών μέτρων που στρέφονται ειδικά κατά της ηγεσίας του VMRO», δήλωσε.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπαινίχθηκε επίσης πιθανές κυρώσεις, λέγοντας στους δημοσιογράφους στη Μάλτα: «Στέλνουμε σαφή μηνύματα … αλλά βεβαίως υπάρχουν πολλά άλλα μέτρα που ελπίζουμε να μη χρειαστεί να λάβουμε».

Οι παρεμβάσεις της ΕΕ στην πΓΔΜ και στα Βαλκάνια έχουν ατονίσει λόγω της μείωσης του ενθουσιασμού της διεύρυνσης, η υπόσχεση της οποίας συνέβαλε στη σταθεροποίηση και μεταρρύθμιση της περιοχής μετά την αιματηρή διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Ζόραν Ζάιεφ, ο οποίος ηγείται της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και ο οποίος τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των βίαιων επεισοδίων της Πέμπτης, δήλωσε ότι αναμένει ότι ο νέος πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, θα αναλάβει τα καθήκοντά του και θα ενημερώσει τον πρόεδρο της νέας πλειοψηφίας.

Ο πρόεδρος Ιβάνοφ, σύμμαχος του Γκρουέφσκι, αρνήθηκε να δώσει στον Ζάεφ την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το VMRO κέρδισε οριακά τις εκλογές τον Δεκέμβριο, οι οποίες διεξήχθησαν με σκοπό να τερματιστούν δύο χρόνια πολιτικής κρίσης που προκλήθηκαν από σκάνδαλο υποκλοπών που φαίνεται να φέρνει στο φως εκτεταμένη κατάχρηση εξουσίας.

Αλλά ο Γκρουέφσκι, ο οποίος κατηγορείται για αυταρχισμό, απέτυχε να αναβιώσει μια συμφωνία συνασπισμού με το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα, το οποίο προτίμησε να παρέχει υποστήριξη στον Ζάεφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα