Κατηγορίες κατά Κουρτς ότι χρησιμοποίησε τον ΟΑΣΕ για τις προεκλογικές του επιδιώξεις

Κριτική στον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος εξελέγη χθες Κυριακή νέος αρχηγός του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, ότι χρησιμοποίησε για προεκλογικές του επιδιώξεις τον Οργανισμό για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στον οποίο η Αυστρία ασκεί το 2017 την προεδρία, ασκεί σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο Κρίστιαν Νιούνλιστ, του Κέντρου Σπουδών Ασφαλείας στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης.

Όπως επισήμανε ο Ελβετός ειδικός σε θέματα ασφάλειας, απ’ έξω υπήρχε εξ αρχής η εντύπωση

της σύνδεσης της ιδιότητας του Σεμπάστιαν Κουρτς ως προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ με την αυστριακή εσωτερική πολιτική, καθώς στο πλαίσιο της αυστριακής προεδρίας οι προτεραιότητες της επικεντρώθηκαν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, θέμα που, κατά την άποψη του Νιούνλιστ, «ταιριάζει στα πολιτικά θέματα (σ.σ. που θεωρούνται κρίσιμα από μέρους) του Σεμπάστιαν Κουρτς και στην σκληρή στάση του στο ζήτημα της μετανάστευσης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, όμως, αυτό δεν συνάδει καθόλου με τον ΟΑΣΕ, «ο οποίος δίνει έμφαση στη συναίνεση, στην ισορροπία και στη μεσολάβηση», κι ως εκ τούτου, κατά την άποψή του, «δημιουργείται η εντύπωση ότι σε αυτή την περίπτωση ο ΟΑΣΕ χρησιμοποιήθηκε ως σκηνή για τον προεκλογικό αγώνα, όχι για την εξεύρεση λύσεων».

Όπως αναφερόταν σχετικά από την Αυστριακή Ραδιοφωνία, διπλωμάτες κάποιων από τις 57 χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ, ο οποίος έχει την έδρα του στη Βιέννη, φέρονται ενόψει των τελευταίων εξελίξεων στην αυστριακή εσωτερική πολιτική, να εξέφρασαν ανησυχίες σε σχέση με τη συνέχιση της άσκησης της προεδρίας του διεθνούς οργανισμού από τον νυν Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, μετά την ανάληψη από μέρους του της αρχηγίας του Λαϊκού Κόμματος και τις επερχόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Ο ΟΑΣΕ έχει τις ρίζες του στη δρομολογημένη από το 1972 διαδικασία της ΔΑΣΕ (Διάσκεψη για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη), η οποία –με την αποκαλούμενη «Τελική Πράξη του Ελσίνκι» που είχαν υπέγραψαν την 1η Αυγούστου 1975 στην φινλανδική πρωτεύουσα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από τότε 35 χώρες, 33 χώρες της Ευρώπης εκτός Αλβανίας, τις ΗΠΑ και τον Καναδά– έμελλε να σημαδέψει, αν όχι και να προκαλέσει ακόμη, τις κοσμογονικές αλλαγές στην Ευρώπη στο τέλος της δεκαετίας του 1980.

Σήμερα, μετονομασμένη και μετεξελιγμένη στον διεθνή οργανισμό ΟΑΣΕ, εκείνη η Διάσκεψη εδρεύει πλέον μόνιμα στη Βιέννη. Ο αριθμός των μελών του έχει αυξηθεί σε 57, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας, ενώ ένδεκα χώρες –κυρίως της Βόρειας Αφρικής– συμμετέχουν ως παρατηρητές.

Στα σχεδόν 42 χρόνια από την υπογραφή της, η Τελική Πράξη του Ελσίνκι αποτέλεσε κώδικα συμπεριφοράς ανάμεσα στις χώρες-συμβαλλόμενα μέρη της, όπως επίσης αποτέλεσε και αποτελεί κώδικα συμπεριφοράς των κρατών απέναντι στους πολίτες τους, καθώς η Τελική Πράξη προδιαγράφει στις συμμετέχουσες χώρες τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών και θέτει τις βάσεις για την παραπέρα εξέλιξη της Διαδικασίας για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα