Δεν υποχωρούμε, ξεκινάμε γεώτρηση δυτικά της Κύπρου, διαμηνύει ο Τσαβούσογλου (video)

Με τον «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, οι αρχές της Κύπρου εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης των μελών του πληρώματος του τουρκικού πλοίου – γεωτρύπανουΤσαβούσογλου: Οι Ελληνοκύπριοι να ξέρουν τα όριά τους – Κάθε συμφωνία που θα αποκλείει την Τουρκία είναι «άκυρη».Πρ. Παυλόπουλος: Αδιαμφισβήτητα τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας

Στα ύψη είναι η ένταση ανάμεσα σε Τουρκία και Κύπρος,

την ώρα που ο «Πορθητής» είναι εντός της κυπριακής ΑΟΖ, έτοιμος να κάνει γεώτρηση. Στο θέμα αναφέρθηκε την Παρασκευή (14/6) και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος μίλησε πρακτορείο Anadolu. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, που μίλησε και για την κόντρα με τις ΗΠΑ (λόγω των S-400) έκανε αναφορά, λοιπόν, στις έρευνες που διεξάγει η Κύπρος στην Ανατολική Μεσόγειο σημειώνοντας ότι κάθε συμφωνία που θα αποκλείει την Τουρκία είναι «άκυρη».

Να αναφέρουμε πως αναφορά Τσαβούσογλου έρχεται λίγες ώρες μετά τη δήλωση αξιωματούχου του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών ότι το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και γι’ αυτό εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης των μελών του πληρώματός του.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, επιθεωρώντας τον Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού, στο Φάληρο, αναφέροντας: «Αδιαμφισβήτητα τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας». Βλέπετε, κλιμακώνεται και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε, λοιπόν, στη Λευκωσία. Με αφορμή τα διεθνή εντάλματα σύλληψης που ετοιμάζονται από Κύπρο, τόνισε πως οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να ξέρουν τα όριά τους.

Doğu Akdeniz’de Sondaj Gerilimi

Doğu Akdeniz ile ilgili açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Türkiye’yi dışlayan, Türkiye’nin içinde olmadığı hiçbir anlaşma geçerli değildir, Akdeniz’de biz de varız! pic.twitter.com/Q2JCyO6sRD

— Az Önce Oldu (@azonceolducom) 14 Ιουνίου 2019

Αναλυτικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε:

«Υπενθυμίσαμε στους Ελληνοκύπριους πως θα πρέπει να ξέρουν τα όρια τους. Δεν θα υποχωρήσουμε και θα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα. Έχουμε ήδη ανακοινώσει μην κάνουν τέτοια βήματα. Τι δηλαδή; Θα εκδώσουν ένταλμα σύλληψης και θα συλλάβουν οι Ελληνοκύπριοι τους δικούς μας πολίτες; Αυτό είναι αδύνατον.

Εμείς κάνουμε τα δικά μας βήματα. Για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας αλλά και των Τουρκοκυπρίων στείλαμε τα γεωτρύπανα μας. Κάποτε στέλναμε μόνο το Μπαρμπαρός για σεισμικές έρευνες. Εκείνοι είπαν “πάλι το ίδιο θα κάνουν”. Όταν όμως είδαν τα γεωτρύπανα, πανικοβλήθηκαν.

Και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίζονται σαφώς, και δίχως ίχνος δυνατότητας αμφισβήτησης, από το Διεθνές Δίκαιο στο σύνολό του. Διαμηνύουμε, λοιπόν, προς κάθε γείτονα χώρα, και ιδίως προς τη φίλη και γείτονα Τουρκία, ότι βάση της φιλίας και της καλής γειτονίας μας, καθώς και της ευρωπαϊκής της προοπτικής – την οποία ευνοούμε ειλικρινώς – είναι η πλήρης και πιστή τήρηση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Τούτο, άλλωστε, συνιστά και θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ».

Ο «Πορθητής» ετοιμάζεται να κάνει γεώτρηση, δηλώνει αξιωματούχος του κυπριακού ΥΠΕΞ

«Οι αρχές της Κύπρου εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης των μελών του πληρώματος του τουρκικού πλοίου – γεωτρύπανου που είναι αγκυροβολημένο κοντά στις ακτές της χώρας διότι φέρεται να ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)», δήλωσε, νωρίτερα, στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας την Πέμπτη (13/6) και ακολούθησε η απάντηση του Τσαβούσογλου.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι εκδόθηκαν εντάλματα. Ο αριθμός τους είναι διψήφιος», είπε ο κύπριος αξιωματούχος, αποφεύγοντας να κάνει περαιτέρω σχόλια.

Να αναφέρουμε ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας υποστήριξε τη 10η Ιουνίου, αντιδρώντας στις πληροφορίες περί έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης, που δεν είχαν ακόμη επιβεβαιωθεί από τη Λευκωσία, πως η κίνηση αυτή «ξεπερνά τα εσκαμμένα» και διεμήνυσε ότι θα υπάρξει η «απαραίτητη αντίδραση σε περίπτωση τέτοιας θρασύτητας», θυμίζει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Την ίδια ώρα, το τουρκικό πλοίο – γεωτρύπανο «Fatih» (Φατίχ, «Πορθητής») είναι αγκυροβολημένο δυτικά της Κύπρου από τον περασμένο μήνα, ενώ άλλο ένα τουρκικό πλοίο -γεωτρύπανο, το «Γιαβούζ», αναμένεται να μεταβεί ανατολικά της νήσου σύντομα, όπως έχει ανακοινώσει η Τουρκία. Με τη Λευκωσία να τονίζει: «Και οι δύο περιοχές ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ».

Εν τω μεταξύ κυπριακές διπλωματικές πηγές επισήμαναν την Πέμπτη (13/6) ότι η έκδοση διψήφιου αριθμού ενταλμάτων από πλευράς κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά «πονά» την Τουρκία. Αυτό ανέφερετο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ο «Πορθητής» έτοιμος να ξεκινήσει έρευνες

Μπορεί τα εντάλματα αυτά έχουν αποφέρει κάποια αποτελέσματα κατά των τουρκικών σχεδιασμών, αλλά στόχος της Άγκυρας είναι το πλοίο – γεωτρύπανο «Φατίχ», που παραμένει από την 4η Μαΐου σε απόσταση 36 ναυτικών μιλίων δυτικά του Ακάμα, να προχωρήσει σε γεώτρηση. Για την οποία η Τουρκία χρειάζεται τη συνεργασία άλλων για να προχωρήσει, διευκρίνισαν οι πηγές αυτές.

Για να προχωρήσει η διαδικασία γεώτρησης απαιτείται πάνω από ένας μήνας και η Λευκωσία κινείται ήδη με νομικά μέτρα εναντίον εταιρειών που συνεργάζονται με την τουρκική ανώνυμη εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Με βάση την κυπριακή νομοθεσία, η άμεση ή έμμεση συμμετοχή οποιασδήποτε εταιρείας χωρίς τη ρητή συναίνεση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί ποινικό αδίκημα, που επισύρει ποινές όπως η επιβολή προστίμων ενός εκατομμυρίου ευρώ και πλέον καθώς και πέντε ετών φυλάκισης.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και άλλοι αξιωματούχοι των εταιρειών που διαπράττουν αδίκημα έχουν επίσης ποινική ευθύνη, ενώ σύμφωνα με τον κυπριακό ποινικό κώδικα, οποιοδήποτε πρόσωπο είναι συνεργός στη διάπραξη αδικήματος είναι επίσης ποινικά υπεύθυνο. Και το ερώτημα είναι εάν το Φατίχ προχώρησε ήδη σε γεώτρηση κάτι που ακόμα δεν είναι σαφές.

Να αναφέρουμε ότι μετά τα εντάλματα υπήρξαν αποτελέσματα όσον αφορά στις εταιρείες που συνεργάζονται με την Τουρκία: Βλέπετε, είχαν νορβηγικό προσωπικό και οι Νορβηγοί σταμάτησαν να εργάζονται. Φαίνεται να έχουν αναλάβει δράση Τούρκοι, ενώ πριν από μερικές ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι οι γείτονές μας είχαν νοικιάσει το γεωτρύπανο από την Σκανδιναβία. Οι Νορβηγοί, μετά τα εντάλματα δεν θέλουν να συλληφθούν, αφού θα έχουν πρόβλημα με την παραμονή τους στην ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά στην πιθανότητα να αποφασιστούν μέτρα από πλευράς ΕΕ, στο πλαίσιο του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι πηγές σημείωσαν πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα πάει στις Βρυξέλλες επιδιώκοντας να επιτύχει το μέγιστο. Οι Ευρωπαίοι εταίροι υποσχέθηκαν ότι θα δείξουν την αλληλεγγύη τους, κατά τη διπλωματία της Κύπρου, που αναμένει τα λόγια να μετατραπούν σε αποφάσεις και μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, η Λευκωσία τονίζει ότι η παρουσία του Φατίχ εντός κυπριακής υφαλοπρηπίδας/ΑΟΖ αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ η πρόκληση κλιμακώνεται με την ενδεχόμενη γεώτρηση.

Το μήνυμα του Προκόπη Παυλόπουλου

Όπως αναφέραμε, μήνυμα έστειλε εκ νέου στην Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που επιθεώρησε τον Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού, στο Φάληρο.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αναπόσπαστο μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι το Δίκαιο το Θάλασσας, με βάση το οποίο καθορίζεται η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Κι αυτό το Δίκαιο της Θάλασσας, κατά τη Συνθήκη του Montego Bay του 1982 είναι δεσμευτικό για όλους, ακόμα και για εκείνους που δεν έχουν προσχωρήσει στη Συνθήκη αυτή. Διότι η Συνθήκη αυτή παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου που δεσμεύουν όλους».

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε πως «ως προς την υπεράσπιση αυτών των θέσεων δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση. Η υπεράσπιση αυτών των αρχών αποτελεί από την πλευρά μας υπεράσπιση και της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας.Εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε πράξη, χωρίς κανένα υπολογισμό κόστους, αυτή τη δέσμευση».

Παράλληλα, εξήρε και τον ρόλο του Πολεμικού Ναυτικού. «Επιβεβαιώνει, διαχρονικώς, το έμβλημά του, το οποίο συντίθεται από το ιστορικό απόφθεγμα του Περικλή, κατά τη μαρτυρία του Θουκυδίδη “Μέγα το της θαλάσσης κράτος”. Αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας με διακατέχουν, μετά το πέρας της επιθεώρησης του Στόλου, για το αξιόμαχο και την ετοιμότητα του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας κατά την υπεράσπιση της Επικράτειας και των συνόρων μας, συνακόλουθα δε της Επικράτειας και των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα