Καταγγελία «βόμβα» για πρακτικές εργοδοτών – Με μπράβους στα ΑΤΜ εργαζόμενοι (video)

Μια παλιά πρακτική ορισμένων εργοδοτών, η οποία πλέον… εκσυγχρονίστηκεΠορτιέρηδες νυχτερινών μαγαζιών στην υπηρεσία αφεντικών, για να «αρπάζουν» τμήμα της μισθοδοσίας εργαζομένων και να την επιστρέφουν στην εργοδοσία

Στο φως της δημοσιότητας φέρνει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων πρακτικές ορισμένων εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα με ανακοίνωση – καταγγελία, στην οποία γίνεται λόγος πως εργαζόμενοι οδηγούνται στα ΑΤΜ τραπεζών,

συνοδευόμενοι από «μπράβους» της εργοδοσίας, προκειμένου να επιστρέψουν τμήμα της μισθοδοσίας τους στο… αφεντικό.

Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος, πρόκειται για μια παλιά πρακτική, η οποία απλά προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα.

Τι γινόταν παλαιότερα και τι τώρα

Παλαιότερα, η εργοδοτική πρακτική προέβλεπε τον εξαναγκασμό υπαλλήλων στο να υπογράψουν εξοφλητικές αποδείξεις με ποσά μεγαλύτερα από εκείνα που τελικά εισέπρατταν.

Σήμερα πλέον, μπορεί να γίνει δεκτή ως αποδεικτικό εξόφλησης της μισθοδοσίας, η κατάθεση των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς εργαζομένων. Συνεπώς, οι εργοδότες που εφάρμοζαν τέτοιου είδους πρακτικές, απλά… προσαρμόστηκαν, στέλνοντας «συνοδεία» στους εργαζόμενους, ώστε να επιστραφεί η διαφορά τη στιγμή που έκαναν ανάληψη της μισθοδοσίας τους από το ΑΤΜ.

Έτσι, με τον «εκσυγχρονισμό» της πρακτικής, ο εργοδότης φαίνεται καθόλα νόμιμος, αφού και το εξοφλητικό απόδειξης υπάρχει, αλλά και τον υπάλληλό του πληρώνει λιγότερα χρήματα από όσα προβλέπει η σύμβασή του.

Μπράβοι και «πορτιέρηδες» τα πρόσωπα που συνοδεύουν τους εργαζόμενους στα ΑΤΜ

Όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η «συνοδεία» των εργαζομένων που επιβάλλει ο εργοδότης, είναι συνήθως άτομα με «πλούσιο» ποινικό μητρώο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν επίσημη εργασιακή σχέση με τις επιχειρήσεις, ώστε να μην μπορεί να αποδειχτεί σύνδεση με αυτές, αν ο υπάλληλος τους καταγγείλει.

Ο Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου μιλώντας την Τετάρτη στον ΑΝΤ1, αποκάλυψε πως οι επιχειρήσεις που «αρέσκονται» στην εφαρμογή τέτοιων πρακτικών, ασχολούνται συνήθως με υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης, φύλαξης, εργολαβικές κ.ά, ενώ πρόσθεσε πως κάποιοι από τους μπράβους σχετίζονται με τη «νύχτα», έχοντας εργαστεί ως «πορτιέρηδες» σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.

Αναλυτικά η καταγγελία του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων:

«Ο ιστορικής σημασίας Σύλλογός μας, που ιδρύθηκε το 1893 και απέκτησε για πρώτη φορά νομική προσωπικότητα το έτος 1921, μετρώντας 124 χρόνια δράσης στον κλάδο των Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του Εμπορίου και των Υπηρεσιών, καταγγέλλει την πρακτική εργολαβικών εταιρειών και άλλων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες εφαρμόζουν πρακτικές «μαφίας», μη διστάζοντας να «ληστέψουν» κυριολεκτικά τους εργαζόμενους την ώρα της ανάληψης του μισθού από τα ΑΤΜ.

Η «πρακτική» είναι παλιά, ο τρόπος διαφοροποιήθηκε, αφού η υπογραφή σε μεγαλύτερου ποσού εξοφλητική απόδειξη, αντικαταστάθηκε με την απευθείας ανάληψη από το ΑΤΜ και την παράδοση του «υπερβάλλοντος» (νόμιμου) μισθού σε πρόσωπο «εμπιστοσύνης» του εργοδότη, το οποίο «συνοδεύει» τον εργαζόμενο στην τράπεζα. Τα πρόσωπα «εμπιστοσύνης» του εργοδότη, συνήθως είναι άνθρωποι με βεβαρημένο ποινικό μητρώο και τις περισσότερες φορές δεν σχετίζονται με κάποιου είδους εργασιακή σχέση με τις εν λόγω επιχειρήσεις, ώστε να μην συνδεθούν άμεσα με αυτές, σε περίπτωση που υπάρξει καταγγελία ή ακόμα και σύλληψη επ’ αυτοφώρω.

Αυτού του είδους οι ενέργειες δε συνάδουν με χώρα ευνομούμενη δυτικοευρωπαϊκή και πρέπει άμεσα το Υπουργείο Εργασίας και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, να αναλάβουν άμεσα δράση, σε συνεργασία με τις αστυνομικές και φορολογικές αρχές, για την πάταξη αυτών των παραβατικών φαινομένων.

Ο Σύλλογος μας αναλαμβάνει δράση και καλεί τους ιδιωτικούς υπαλλήλους να απευθύνονται για τέτοια περιστατικά και για κάθε είδους καταγγελίες, που αφορούν παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, στην ειδική φόρμα καταγγελιών που υπάρχει στη σελίδα www.idiotikoi.gr . Εννοείται ότι ανωνυμία των καταγγελλόντων θα προστατεύεται».

Keywords
Τυχαία Θέματα