Κατά δύο μονάδες αναβάθμισε η Moody’s την Ελλάδα – Από Β3 σε Β1

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής 1 Μαρτίου πως προχωρά σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά δύο μονάδες, από Β3 σε Β1 θέτοντας σταθερό outlook, από θετικό

Οπως αναφέρει, οι λόγοι για την αναβάθμιση της χώρας είναι:

– Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δείχνει εδραιωμένο και οι ήδη υλοποιημένες μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Η ενίσχυση της οικονομίας σε συνδυασμό με την επιτήρηση από τους δανειστές θα μειώσει περαιτέρω το ρίσκο ανατροπής των

μεταρρυθμίσεων.

–Πλέον υπάρχει ιστορικό δημοσιονομικής υπεραπόδοσης, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής βελτίωσης οφείλεται σε δομικά μέτρα.

-Έχει βελτιωθεί σημαντικά η βιωσιμότητα του χρέους από το πακέτο ελάφρυνσης του περασμένου Ιουνίου.

Σημειώνεται πως ο οίκος κατέτασσε τη χώρα τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από τη Fitch, που πρόσφατα διατήρησε την αξιολόγηση ΒΒ- με σταθερό outlook και δυο βαθμίδες κάτω από την S&P η οποία είχε προχωρήσει στις 20 Ιουλίου στην αναθεώρηση της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας σε «θετική» επιβεβαιώνοντας την αξιολόγηση B+.

Την είδηση σχολίασε και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μάλιστα δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στη Νέα Δημοκρατία η οποία είχε αναφέρει τη δυσπιστία της για τις θετικές οικονομικές εξελίξεις στη χώρα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «λίγες μόλις ώρες μετά την παρατήρηση του κ. Σταϊκούρα ότι όλες οι διεθνείς εκθέσεις επιβεβαιώνουν την κριτική της ΝΔ, η Moody’s αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία κατά 2 βαθμίδες. Ίσως το timing να μην είναι το ισχυρότερο χαρτί είτε της ΝΔ είτε του ίδιου»

Λίγες μόλις ώρες μετά την παρατήρηση του κ. Σταϊκούρα ότι όλες οι διεθνείς εκθέσεις επιβεβαιώνουν την κριτική της ΝΔ, η Moody’s αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία κατά 2 βαθμίδες. Ίσως το timing να μην είναι το ισχυρότερο χαρτί είτε της ΝΔ είτε του ίδιου.

— Ευκλείδης Τσακαλώτος | Euclid Tsakalotos (@tsakalotos) 1 Μαρτίου 2019

Keywords
Τυχαία Θέματα