Κάλεσμα του επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών σε ΠΑΣΟΚ για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ

Ο Ούντο Μπούλμαν, πρόεδρος της σοσιαλδημοκρατικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο οποίος ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε σήμερα στην Αθήνα το προσκείμενο στο κ Κόμμα της Γερμανίας (SPD), Ιδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ, με θέμα «Ένα μέλλον για όλους, μια Ευρώπη που θα το διασφαλίσει, ένα προοδευτικό κίνημα που θα το οικοδομήσει», αφού συλλυπήθηκε δημόσια τους οικείους των θυμάτων της πυρκαγιάς στο Μάτι, υποσχέθηκε εκ μέρους των Ευρωπαίων

Σοσιαλδημοκρατών να κινητοποιήσει την Ε.Ε. για να βρεθούν οι πόροι που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες.

Ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης συνέδεσε μάλιστα την κλιματική αλλαγή με τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα αλλά και ειδικότερα η Ευρώπη. Έθεσε δε την παράμετρο του προσφυγικού στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής «η οποία και θα το επιτείνει», όπως είπε. «Μια πολιτική αειφορίας και βιωσιμότητας είναι επομένως η αποτελεσματικότερη για την αντιμετώπισή του, αν λάβει κανείς υπόψη και το εκρηκτικό δημογραφικό στην Αφρική».

Η οικονομική κρίση είναι κατά τον κ. Μπούλμαν αποτέλεσμα «της ανισομερούς κατανομής των κερδών σε παγκόσμιο επίπεδο και γι’ αυτό απαιτείται να εισαχθεί φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Πρέπει να φορολογηθεί το διεθνές κεφάλαιο, ώστε να χρηματοδοτήσουμε αντίστοιχες πολιτικές και να σώσουμε τον πλανήτη».

Πρόσθεσε δε, πως ήταν «η κακή υλοποίηση των πολιτικών της Ε.Ε. από τις συντηρητικές δυνάμεις, εκείνη η οποία οδήγησε στην απομάκρυνση των πολιτών από την Ευρώπη. Οι σοσιαλδημοκράτες είμαστε η ισχυρή δύναμη που μπορεί να αλλάξει την Ευρώπη, διαθέτοντας πόρους για τις ποικίλες κοινωνικές ανάγκες, αφού ήδη παλαιότερα οι Ρήγκαν και Θάτσερ υπέσκαψαν το μεταπολεμικό κοινωνικό μοντέλο. Τα δέκα χρόνια της θητείας Μπαρόζο, ήταν δέκα χαμένα χρόνια», τόνισε.

Ο αριστερός πολιτικός έθεσε στη συνέχεια το ερώτημα, «πώς μπορούμε να ξαναφτιάξουμε μια Ευρώπη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των λαών μας; Την απάντηση δίνουν τα συμπεράσματα του κόμματός μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου αναφέρεται ότι δεν πρέπει να περιοριστούμε σε ήσσονες αλλαγές, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια ριζοσπαστική αλλαγή, η οποία θα οδηγήσει σε μια ολιστική αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών με νέα πολιτικά προγράμματα. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι στενά συνδεδεμένη με την κοινωνική αυτή αναδιοργάνωση. Συνδέονται μεταξύ τους. Αυτή είναι η νέα μας στρατηγική. Μας ενδιαφέρει ο διάλογος από τη βάση προς τα πάνω και όχι οι γραφειοκρατικές λύσεις από τα πάνω».

Ο κ. Μπούλμαν είπε επίσης, πως «θα πρέπει να εκπονήσουμε προγράμματα τα οποία θα βασίζονται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Στον Νότο, στην Ελλάδα, υπάρχει ο αέρας και ο ήλιος, δεν υπάρχει λόγος η ελληνική οικονομία να εξαρτάται από το πετρέλαιο και να κινδυνεύει να πτωχεύσει εκ του λόγου αυτού. Η δική μας πρόταση είναι να δημιουργηθεί ένα κομβικό σημείο στο νότο της Ευρώπης για αυτήν την νέα εξέλιξη. Γιατί να μην πούμε στους λαούς του Νότου, ‘έχετε μια εξαιρετική ιστορία, ένα εξαιρετικό πολιτισμό, ένα εξαιρετικό κλίμα, έχετε όλα όσα απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας σας ώστε να γίνετε οι πρωτοπόροι μια τέτοιας βιώσιμης ανάπτυξης’; Γιατί να μην δημιουργηθούν εδώ κέντρα και αγορές για τις νέες τεχνολογίες, γιατί τα πανεπιστήμια σας να μην αποτελούν τόπους συνάντησης για ολόκληρης της Μεσογείου;»

Τόνισε μάλιστα, ότι «πάντα υπεραμυνόμασταν των νοτίων χωρών έναντι της τρόικας, διότι εμείς οι σοσιαλδημοκράτες ξέραμε ότι υπήρχαν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να αναπτυχθούν οι χώρες του Νότου και να ξεπεράσουν την κρίση. Οι πολιτικές της τρόικας ήταν εσφαλμένες, όπως και ο αντιδημοκρατικός τρόπος επιβολής των μέτρων της. Εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα των τραπεζών, όχι των πολιτών, και αυτό οδηγεί στην απομάκρυνσή τους από την Ευρώπη».

Και ο κ. Μπούλμαν συνέχισε: «Τώρα όμως βγήκατε από το μνημόνιο και σας συγχαίρω γι’ αυτό, διότι θα μπορέσετε να κάνετε ένα νέο ξεκίνημα, γεμάτοι αυτοπεποίθηση και νέες ιδέες για μια νέα εξέλιξη, η οποία θα αυτοκαθορίζεται από τον ελληνικό λαό και εμείς, από πλευράς ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, θα σας στηρίξουμε στην προσπάθεια αυτή. Θα σας στηρίξουν για μια δίκαιη μετάβαση στη νέα εποχή για τους πολλούς και όχι μόνο για τους λίγους. Χρειαζόμαστε όμως νέους τρόπους, νέες κοινωνικές και φορολογικές πολιτικές για μια δικαιότερη κοινωνία. Το Ευρωκοινοβούλιο θα βοηθήσει επίσης στην αποφυγή των σφαλμάτων του παρελθόντος. Αυτά πρέπει να διεκδικηθούν από τις προοδευτικές δυνάμεις. Επιτρέψτε μου να πω, ότι αναμένουμε από την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τεθεί επικεφαλής της προσπάθειας για ανάπτυξη».

Καταλήγοντας δε είπε: «Χρειαζόμαστε ένα κίνημα προοδευτικών δυνάμεων για την επίτευξη αυτού του σκοπού. Η κοινοβουλευτική ομάδα μας η οποία συναποτελείται από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, είναι η ισχυρότερη δύναμη των προοδευτικών δυνάμεων. Είμαι δε, απόλυτα βέβαιος, ότι θα είμαστε και πάλι η ισχυρότερη δύναμη στο Ευρωκοινοβούλιο και μετά τις ερχόμενες ευρωεκλογές. Ορισμένοι λένε ότι θα είναι ισχυρότερες οι συντηρητικές δυνάμεις, αλλά εγώ λέω: ‘Μισό λεπτό, θα γίνει μια προεκλογική εκστρατεία, υπάρχει και προεκλογικός αγώνας, άρα θα δώσουμε την μάχη, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν υπαρξιακό αγώνα για ολόκληρη την Ευρώπη’. Ή θα υπάρξει ευρωπαϊκό μέλλον ή θα υπάρξει καταστροφή. Γι’ αυτό και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όπως και αν αυτές αποκαλούνται, να μπουν σε ένα διάλογο σχετικά με τις προοδευτικές στρατηγικές. Όλοι είναι καλοδεχούμενοι εφόσον είναι φιλοευρωπαίοι, δημοκράτες και θέλουν να αγωνιστούν για το συμφέρον των λαών, άρα δεν υπάρχουν περιορισμοί. Είμαστε σίγουροι ότι οι σοσιαλδημοκράτες είναι οι πρωτοπόροι, είναι εκείνοι οι οποίοι καλούν σε ανοικτό διάλογο όλους τους υπόλοιπους προοδευτικούς πολίτες».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού και μεταξύ άλλων οι: Σπύρος Δανέλλης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Γιώργος Μαυρωτάς, Γιάννης Μανιάτης, Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Μίλτος Κύρκος. Επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΣΥ Παύλος Χρηστίδης, ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Νίκος Μπίστης και ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα