Κακοκαιρία στην Κρήτη: Εικόνες που «κόβουν την ανάσα» – Πώς σώθηκαν πολίτες την τελευταία στιγμή (video)

Πολύ δύσκολες καταστάσεις βίωσαν οι κάτοικοι της Κρήτης λόγω της κακοκαιρίας και εικόνες που έρχονται από το νησί «κόβουν την ανάσα», ειδικά από διασώσεις ανθρώπων. Οι καταστροφές είναι πολύ μεγάλες. Παιδιά εγκλωβίστηκαν σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο…

Συγκλονίζει η διάσωση μιας γυναίκας που έμεινε σκαρφαλωμένη σε στύλο πίσω από την εκκλησία των Μαλίων, μέχρι να δεχτεί τη βοήθεια των διασωστών. Σύμφωνα με το «cretapost»,

το νερό την έσερνε 100 μέτρα, εκείνη κατάφερε να σκαρφαλώσει στο στύλο και τελικά την κατέβασαν οι διασώστες.

Την ίδια ώρα ένας ηλικιωμένος βρέθηκε εγκλωβισμένος σε υπόγειο με τους άνδρες της ΕΜΑΚ να επιχειρούν για να τον σώσουν, όπως και έγινε… 

Ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης Δημοσθένης Μπουντουράκης, μιλώντας στο «cretapost» έκανε λόγο για πρωτοφανείς καταστροφές και έκανε έκκληση στον κόσμο να περιορίσει τις μετακινήσεις του και αν βρίσκεται σε υπόγεια ή ισόγεια, να ανέβει σε ανώτερα επίπεδα.

Μέχρι στιγμής πέντε ενήλικες και τρεις ανήλικοι, έχουν απεγκλωβιστεί από κλιμάκια της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ. Είχαν εγκλωβιστεί μέσα σε αυτοκίνητα ή ακόμη και στα σπίτια τους που πλημμύρισαν από τα νερά της βροχής. Συνολικά 60 πυροσβέστες με 20 οχήματα της Πυροσβεστικής βρέθηκαν επί ποδός, ενώ όσο περνούσε η ώρα και η βροχή ανά διαστήματα γινόταν πιο έντονη και έτσι οι επιχειρήσεις των κλιμακίων της Πυροσβεστικής γίνονταν με μεγάλη δυσκολία.

Παιδιά εγκλωβίστηκαν σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο

Εν τω μεταξύ, ενώ είχε δοθεί εντολή τα σχολεία του Δήμου Χερσονήσου να παραμείνουν κλειστά την Τρίτη (10/11), σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ αυτό δεν εφαρμόστηκε σε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο στην Άνω Χερσόνησο, με αποτέλεσμα τα παιδιά να εγκλωβιστούν λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας.

Πληροφορίες του «Creta24» ανέφεραν πως ήδη άνδρες της ΕΜΑΚ κινούνταν προς το σημείο για να απεγκλωβίσουν τα παιδιά με ασφάλεια, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι καλά στην υγεία τους. Δεκάδες είναι τα τηλεφωνήματα που έχει δεχθεί από ανήσυχους γονείς ο Δήμος Χερσονήσου.

Την ίδια στιγμή, ανησυχία επικρατεί στις κατοικίες των εργαζομένων στην πολεμική αεροπορία καθώς σύμφωνα με μαρτυρίες η στάθμη του νερού ανεβαίνει επικίνδυνα. Στην περιοχή γίνονται προσπάθειες οι οικογένειες να οδηγηθούν έξω από αυτές.

Νωρίτερα, έγινε  επιχείρηση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ στην παραλιακή ζώνη των Γουρνών, όπου αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά της βροχής προς τη θάλασσα. Το κλιμάκιο της ΕΜΑΚ ερεύνησε το ενδεχόμενο μέσα στο αυτοκίνητο να υπήρχαν επιβάτες.

Στο σημείο βρέθηκαν συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, έκανε έκκληση προς τους πολίτες του βορειοανατολικού μετώπου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου να μην πραγματοποιούν άσκοπες μετακινήσεις. Καταρράκτες δημιουργηθήθηκαν και στον ΒΟΑΚ με κομμάτι του δρόμου να κλείνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα