«Καμπανάκι» ΟΗΕ για ελλείψεις σε τρόφιμα λόγω κορονοϊού – Τι θα γίνει στην Ελλάδα με λαχανικά και φρούτα (video)

Ενώπιον ενός ακόμη κινδύνου, των ελλείψεων σε τρόφιμα, μπορεί να βρεθεί ο πλανήτης, προειδοποιεί το Επισιτιστικό Σώμα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των έκτακτων μέτρων προστασίας που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις εν μέσω της πανδημίας του Covid-19.

Την ίδια ώρα, μεγάλες ελλείψεις σε λαχανικά αναμένεται να παρουσιαστεί στην ελληνική αγορά από το τέλος Απριλίου, ενώ αντίστοιχη εικόνα θα παρουσιαστεί και στην αγορά των φρούτων από τις αρχές του ερχόμενου Μαΐου. Η έλλειψη εισαγώμενων εργατικών χεριών λόγω του κορονοϊού θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη συγκομιδή… Στον αντίποδα, πολύ λιγότερες αναμένεται να είναι οι ελλείψεις σε άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως όσπρια, δημητριακά, σιτηρά κτλ., αφού σε αυτές τις παραγωγές δεν απαιτούνται πολλά εργατικά χέρια, μια και οι μονάδες είναι περισσότερο μηχανικές.

Καμπανάκι από τον ΟΗΕ

Η σοδειά υπήρξε καλή φέτος και οι προοπτικές για βασικές καλλιέργειες πολλά υποσχόμενες. Η έλλειψη εργατών λόγω της κρίσης (του περιορισμού της κυκλοφορίας) και μία τάση προστατευτισμού (δασμοί και απαγορεύσεις εξαγωγών) σημαίνει, ωστόσο, πως τα προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν ενδεχομένως και τις επόμενες εβδομάδες, επισημαίνει στην Guardian ο Μάξιμο Τορέρο, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να περιορίσουν οι κυβερνήσεις τη ροή τροφίμων», επισημαίνει ο Τορέρο και προσθέτει: «Όλα τα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου θα είναι αντιπαραγωγικά. Τώρα δεν είναι η ώρα για περιορισμούς ή εμπόδια στο εμπόριο. Τώρα είναι η στιγμή να προστατεύσουμε τη ροή τροφίμων στον κόσμο».

Οι κυβερνήσεις πρέπει να αντισταθούν στην προστασία της δικής τους παραγωγής και εφοδιασμού τροφίμων περιορίζοντας τις εξαγωγές, όπως ήδη κάποιες κάνουν, σύμφωνα με τον Τορέρο.

The Bristol senior center is at it again! They’ve teamed up with @wesharehopeRI and the @ymca to donate groceries to seniors isolated during the #coronavirus pandemic. More than 250 seniors will get bread, soups, potatoes, fruits & veggies dropped on their doorsteps today! @ABC6 pic.twitter.com/QMcqF15RIc

— Amanda Pitts (@APittsABC6) March 26, 2020


Το Καζακστάν, για παράδειγμα, σύμφωνα με το «Bloomberg», απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτάλευρου και επέβαλε περιορισμούς σε φαγόπυρο και λαχανικά, όπως κρεμμύδια, καρότα, πατάτες.

Το Βιετνάμ επίσης, ο τρίτος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, προσωρινά ανέστειλε τα συμβόλαια εξαγωγών ρυζιού, ενώ η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αλευριού στον κόσμο, εξετάζει να περιορίσει τις εξαγωγές – κάτι το οποίο έχει κάνει και στο παρελθόν.

«Οι εμπορικοί φραγμοί θα δημιουργήσουν ακραία αστάθεια. Θα κάνουν την κατάσταση χειρότερη. Αυτό συμβαίνει στις επισιτιστικές κρίσεις», τονίζει ο Τορέρο.

Ces supermarchés de #SeineMaritime se mettent aux fruits et légumes locaux #Coronavirushttps://t.co/ukOXBybiy6

— 76actu (@76actu) March 26, 2020


Αν και οι προμήθειες τροφίμων λειτουργούν κανονικά μέχρι στιγμής, τα προβλήματα ίσως ξεκινήσουν τις επόμενες εβδομάδες, όταν θα ωριμάσουν φρούτα και λαχανικά. Καθώς τα προϊόντα αυτά είναι ευπαθή και αναλώσιμα, έμπειροι εργάτες πρέπει να αναλάβουν την έγκαιρη συγκομιδή.

Σύμφωνα με τον Τορέρο, το εργατικό δυναμικό πρέπει να συνεχίσει τη δουλειά του. «Πρέπει να προστατεύσουμε τις ανθρώπινες ζωές, αλλά και το εργατικό δυναμικό», υπογραμμίζει για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι είναι απαραίτητες οι πολιτικές που θα διασφαλίσουν τον εφοδιασμό σε τρόφιμα.

#coronavirus measures could cause global food shortage, UN warns

We can do our bit to prevent this by:
Avoiding panic buying and hoarding food
Cutting down on food waste
Buying only what you need

Read https://t.co/kdsFVciLdz#CoronavirusPandemic #COVID19 @guardian

— One Health, India (@One_Health_In) March 26, 2020

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Στη χώρα μας δεν αποκλείεται να συμβούν μεγάλες ελλείψεις σε λαχανικά στην αγορά από το τέλος Απριλίου, ενώ αντίστοιχη εικόνα θα παρουσιαστεί και στην αγορά των φρούτων από τις αρχές του ερχόμενου Μαΐου. Όπως αναφέρθηκε, η αιτία είναι τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να έρθουν στη χώρα μας εργάτες, κυρίως από την Αλβανία και λιγότερο από τη Βουλγαρία, οι οποίοι προσφέρουν τεράστια βοήθεια στη συγκομιδή.

Όπως αναφέρουν στο ethnos.gr εκπρόσωποι των παραγωγών, η απουσία των εργατικών χεριών θα έχει ως συνέπεια να μην μπορεί να γίνει το σύνολο της συγκομιδής και άρα να μην μπορεί να προμηθευτεί επαρκώς η αγορά.

Στον αντίποδα, πολύ λιγότερες αναμένεται να είναι οι ελλείψεις σε άλλα αγροτικά προϊόντα, όπως όσπρια, δημητριακά, σιτηρά κτλ., αφού σε αυτές τις παραγωγές δεν απαιτούνται πολλά εργατικά χέρια, μια και οι μονάδες είναι περισσότερο μηχανικές.

«Και εμείς θα αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα, ωστόσο, θα είναι πολύ μικρότερα σε σχέση με τα φρούτα και τα λαχανικά, αφού οι δικές μας παραγωγές είναι περισσότερο μηχανικές και δε χρειαζόμαστε τόσα πολλά εργατικά χέρια. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο χωράφι, να σπέρνουμε και να δουλεύουμε, για να παράγουμε», είπε στο «ethnos.gr» ο Χρήστος Τσιχίτας, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης και παραγωγός οσπρίων και ρυζιού.

La #cuisine, avec ou sans gants ? Un infectiologue nous donne les bonnes pratiques culinaires à adopter contre le #coronavirus https://t.co/FQIJKFLsbT via @LeFooding #food #COVID2019 #lavezvouslesmains pic.twitter.com/vlCov5XIrI

— Communication (Agro)alimentaire (@ComAAlimentaire) March 26, 2020


Ελλείψεις σε φρούτα

Από τις αρχές του ερχόμενου Μαΐου θα αρχίσουν να φαίνονται οι ελλείψεις σε φρούτα στην ελληνική αγορά, γεγονός που θα συνεχιστεί για όλο το διάστημα που θα ισχύουν τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, σύμφωνα με τον Χρήστο Γιαννακάκη, πρόεδρο της Κοινοπραξίας Συνεταιριστικών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας.

«Θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών χεριών. Σε ένα μήνα ξεκινάει η διαδικασία αραίωσης των ροδάκινων στα δέντρα, προκειμένου να είναι κατάλληλα, όσα μείνουν στα δέντρα. Θα ακολουθήσει η συγκομιδή των κερασιών και αμέσως μετά αυτή των βερίκοκων. Μέχρι πέρυσι είχαμε για τη συγκομιδή 7.000 εργατικά χέρια, κυρίως από την Αλβανία και κάποιους από τη Βουλγαρία. Ο Ράμα πλέον έκλεισε τα σύνορα της Αλβανίας και πλέον δεν μπορούν να έρθουν καθόλου εργάτες. Εφόσον δε θα μπορεί να γίνει επαρκώς η συγκομιδή, από τις αρχές Μαΐου θα είναι τεράστιες οι ελλείψεις στην αγορά σε φρούτα, αρχής γενομένης από τα κεράσια», τόνισε στο «ethnos.gr» ο κ. Γιαννακάκης.

Coronavirus : Dans la Vienne, un maraîcher fait face grâce à son distributeur de fruits et légumes via @Bleu_Poitou https://t.co/5LBEvFMXFJ

— Laurent Guillot (@LaurentGuillot1) March 26, 2020


Από το τέλος Απριλίου στα λαχανικά

Γρηγορότερα θα φανούν οι ελλείψεις στην αγορά σε λαχανικά, κάτι που ο παραγωγός και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων, Γιώργος Παπαβασίλης, το τοποθετεί από το τέλος του Απριλίου. «Αυτήν τη στιγμή έχουμε λαχανικά, ωστόσο, από εδώ και πέρα τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τις καλλιέργειες. Τα εργατικά χέρια έχουν μειωθεί πάρα πολύ και πιστεύω ότι από το τέλος Απριλίου θα αρχίσουν να υπάρχουν ελλείψεις σε κάποιες κατηγορίες λαχανικών», σημειώνει ο κ. Παπαβασίλης.

Λύση οι πρόσφυγες και μετανάστες

Σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία οι εκπρόσωποι των παραγωγών υποστηρίζουν ότι ότι μία πολύ καλή λύση, ώστε να μην υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά σε φρούτα και λαχανικά, θα ήταν να χρησιμοποιηθούν στη συγκομιδή πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι διαμένουν στα camps. Όπως τονίζουν, με τον τρόπο αυτό και η συγκομιδή μπορεί να γίνει κανονικά και όσοι δουλέψουν, θα μπορούν να πάρουν κάποιο μεροκάματο.

«Τις ελλείψεις σε εργατικά χέρια θα μπορούσαν να καλύψουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα. Βέβαια, δεν ξέρουμε, πόσοι από αυτούς μπορούν να εργαστούν, να βγάλουν ΕΜΚΑ, ΑΦΜ κτλ., ωστόσο, κάποιοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύ χρήσιμο εργατικό δυναμικό. Ήδη έχουμε κάνει επαφές για το θέμα αυτό με τα υπουργεία και με όλους τους αρμόδιους φορείς. Προτείναμε να ξεκινήσει ένα δοκιμαστικό project στην Ημαθία και αν έχει επιτυχία, να το επεκτείνουμε σε ολόκληρη τη χώρα», λέει ο κ. Γιαννακάκης.

«Η χρησιμοποίηση προσφύγων και μεταναστών στη συγκομιδή είναι μία πολύ καλή λύση. Θα μπορούσε να γίνει με απόλυτο έλεγχο και με όλα τα πιστοποιητικά υγείας, μια και μιλάμε για τρόφιμα. Επίσης, θα μπορούσαν και αυτοί οι άνθρωποι να πάρουν κάποιο μεροκάματο. Ωστόσο, η γραφειοκρατία στην Ελλάδα δε μας βοηθάει καθόλου προς αυτήν την κατεύθυνση», αναφέρει από την πλευρά του ο κ. Παπαβασίλης.

[Coronavirus Covid-19] : Paradoxalement, le vrac en souffrance, le plastique a la cote https://t.co/JlvNFJhlew pic.twitter.com/6MvoNckNvG

— Réussir Fruits & Légumes – FLD (@ReussirFL) March 26, 2020


Πηγές: ethnos.gr, OPEN TV

Πηγή: «Καμπανάκι» ΟΗΕ για ελλείψεις σε τρόφιμα λόγω κορονοϊού – Τι θα γίνει στην Ελλάδα με λαχανικά και φρούτα (video) - altsantiri

Keywords