«Καμπανάκι» από τους ειδικούς: Ζητούν χρήση μάσκας και… επιστροφή Τσιόδρα (video)

«Καμπανάκι» για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού χτυπούν οι ειδικοί, ζητώντας την υποχρεωτική χρήση μάσκας, αλλά και την επιστροφή της ενημέρωσης των 18:00 από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star επισημαίνοντας ότι η χρήση μάσκας πρέπει να είναι υποχρεωτική, τονίζοντας ότι βρισκόμαστε σε φάση έξαρσης του ιού.

«Είναι μια οδηγία που υπάρχει εξαρχής, για χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους και στα μέσα μεταφοράς.

Υπάρχει επιτήρηση για χρήση μάσκας σε μετρό και λεωφορεία, ενώ θα πρέπει να τη φοράνε οι εργαζόμενοι στην εστίαση. Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να αυξηθεί η επιτήρηση βάσει των αποφάσεων που ισχύουν αυτή τη στιγμή, όπως και ο έλεγχος. Έχει χαλαρώσει η τήρηση των μέτρων. Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι η συχνότερη ενημέρωση του κόσμου με σποτάκια, αλλά και από εμάς και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες. Ίσως χρειαστεί να επανέλθει και πάλι ενημέρωση των 18:00 όχι όμως σε καθημερινή βάση. Είναι κάτι που συζητάμε. Γίνονται πάντως και διορθωτικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση των πανηγυριών. Μπορεί η χρήση μάσκας από αυστηρή σύσταση να γίνει υποχρεωτική».

Σχετικά με τον συνωστισμό στα μπαρ και στα κλαμπ που επιλέγουν οι νέοι για διασκέδαση είπε: «Υπάρχει μεγάλο θέμα γιατί οι νέοι είναι δύσκολο να εμφανίσουν και συμπτώματα. Η παρουσία ασυμπτωματικών φορέων σε αυτές τις περιοχές συμβάλει στην μετάδοση του ιού. Γίνεται διασπορά της νόσου που μπορεί να μεταφερθεί σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο. Οι οδηγίες για τα πανηγύρια ισχύουν και για κάθε είδους συναθροίσεις».

Έξαρση του ιού

Για το αν η αύξηση των κρουσμάτων μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το δεύτερο κύμα του κορονοϊού έχει ξεκινήσει σχολίασε: «Είμαστε σε μια φάση έξαρσης του ιού και είναι δεδομένο αυτό. Μπορεί να είναι μια υποτροπή του προηγούμενο κύματος με περιστατικά που υπήρχαν και πολλαπλασιάστηκαν εξαιτίας της χαλάρωσης αλλά και της εισόδου τουριστών είτε να ξεκινάει ποιοτικά διαφορετικό κύμα από τους τουρίστες που αλλάζουν την μορφή της επιδημίας. Το σημαντικό είναι ότι έχουμε έξαρση».

Στο ερώτημα αν κάποιος βρεθεί σε διακοπές και στην περιοχή του υπάρχει κρούσμα ο κ. Γώγος εξήγησε: «Όταν υπάρχει κάποιο κρούσμα γίνεται ιχνηλάτηση και δίνονται οδηγίες από τον ΕΟΔΥ σε σχέση με αυτούς που εκτέθηκαν αλλά την απολύμανση που πρέπει να γίνει. Δεν πρέπει κάποιος να φοβηθεί. Καθένας από εμάς πέρα από την ατομική ευθύνη θα πρέπει να μάθει να αυτοπροστατεύεται. Θα πρέπει να φοράει μάσκα και να απαιτεί από τον άλλο να κάνει το ίδιο».

Για το ενδεχόμενο να νοσήσει κάποιος πιο ελαφρά επειδή είναι καλοκαίρι είπε: «Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο δεδομένο. Απλά το καλοκαίρι λόγω της παρουσίας μας στους εξωτερικούς χώρους υπάρχει καλύτερος εξαερισμός επομένως η μετάδοση μπορεί να ελαττώνεται. Δεν έχουμε όμως κανένα στοιχείο που να λέει ότι η έκφραση της νόσου είναι διαφορετική. Μάλιστα εκτός από τα πολλά κρούσματα έχουμε και αρκετούς ασθενείς που νοσηλεύονται και ο αριθμός τους έχει διπλασιαστεί, από 40 πήγαν στους 80. Έχουμε και εισαγωγές στις ΜΕΘ, λίγες όμως αλλά ενδεικτικές ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δεν άλλαξε συμπεριφορά ο ιός, είναι ακριβώς ίδιος και πρέπει να έχουμε την ίδια προσοχή».

Keywords
Τυχαία Θέματα