«Καμπάνα» 2.000 ευρώ σε υποψήφιο ευρωβουλευτή για «ανεπιθύμητα» emails

Βαθιά το χέρι στην τσέπη καλείται να βάλει υποψήφιος ευρωβουλευτής μετά από σχετικά απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το lawspot.gr, η Ανεξάρτητη Αρχή επέβαλε στον υποψήφιο ευρωβουλευτή πρόστιμο 2.000 ευρώ για παραβίαση της νομοθεσίας για την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με πολιτικό περιεχόμενο.

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η υπόθεση έφτασε στην Αρχή έπειτα από καταγγελία δικηγόρου Α, σχετικά με αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με σκοπό την επικοινωνία

πολιτικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, η καταγγέλλουσα έλαβε στις 20/2/2019 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, με το οποίο ο καταγγελλόμενος Β προωθoύσε την υποψηφιότητά του στις Ευρωεκλογές.

Στη συνέχεια, η καταγγέλλουσα απευθύνθηκε στον καταγγελλόμενο, ζητώντας να ενημερωθεί για τον τρόπο που βρέθηκε στην κατοχή του η ηλεκτρονική της διεύθυνση, δεδομένου ότι δεν είχε δηλώσει τα στοιχεία της σε καμία κομματική παράταξη. Ο καταγγελλόμενος απάντησε ότι «το mail σας βρίσκεται αναρτημένο δημόσια σε ιστοσελίδες που διαχειρίζονται οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων. Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερώσεις σχετικά με την υποψηφιότητά μου, μπορείτε να ζητήσετε (μέσω απάντησης στο παρόν mail) τη διαγραφή της ηλεκτρονικής σας διεύθυνσης από τη λίστα παραληπτών μου, κατά τις διατάξεις του Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και ειδικότερα του άρθρου 18».

Μεταξύ άλλων, στο κείμενο της καταγγελίας προς την Αρχή η καταγγέλλουσα αναφέρει: «Θεωρώ απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται στοιχεία επικοινωνίας που είμαι υποχρεωμένη να αναρτήσω βάσει της δικηγορικής μου ιδιότητας και για τον σκοπό άσκησης αυτής να χρησιμοποιούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο για ψηφοθηρικούς, εμπορικούς ή προσωπικής προώθησης λόγους.Είναι πρόδηλο άλλωστε από τους συγκεκριμένους ιστότοπους στους οποίους βρίσκονται τα στοιχεία αυτά, ότι είναι αναρτημένα για επαγγελματικούς λόγους και μόνον και όχι για χρήση από οιονδήποτε για οποιονδήποτε λόγο, άλλως εγώ -όπως και κάθε άλλος συνάδελφος- θα έπρεπε να ασχολούμαστε με τη διαγραφή και τη διαλογή όλων αυτών των άσχετων ηλεκτρονικών μηνυμάτων, τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με τη δικηγορική μας ιδιότηταΘα ήθελα επίσης να επισημάνω πως στις προηγούμενες εκλογές εξαιτίας της αντίστοιχης πρακτικής του καταγγελλομένου από άλλους υποψηφίους, η ηλεκτρονική μου διεύθυνση είχε κατακλυστεί από παρόμοια άσχετα ηλεκτρονικά μηνύματα, τα οποία με αποσπούσαν από την εργασία μου και προς αποφυγή επανάληψης του φαινομένου αυτού, οδηγούμαι στην καταγγελία αυτή.Τέλος, θεωρώ παράνομη τη χρήση της ηλεκτρονικής μου διεύθυνσης στη λίστα παραληπτών του καταγγελλομένου (όπως αναφέρει ο ίδιος στο mail του) για την οποία ουδέποτε συναίνεσα ή έδειξα οποιοδήποτε ενδιαφέρον. Για ποιον λόγο θα πρέπει να απεγγραφώ από μία λίστα -όπως με προτρέπει ο ίδιος- στην οποία ουδέποτε ενεγράφην;».

Το σκεπτικό της απόφασης

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο καταγγελλόμενος δεν είχε εξασφαλίσει την απαιτούμενη συγκατάθεση της καταγγέλλουσας, ούτε είχε προηγούμενη συναλλακτική σχέση μαζί της, ήτοι η εν λόγω επικοινωνία πραγματοποιήθηκε χωρίς να συντρέχει κάποια εκ των προϋποθέσεων νομιμότητας.

Τόσο από το περιεχόμενο της απάντησης του υπευθύνου επεξεργασίας προς την καταγγέλλουσα, όσο και από το περιεχόμενο του υπομνήματος που υπεβλήθη στην Αρχή, προκύπτει ότι πραγματοποιήθηκε αποστολή των μηνυμάτων πολιτικού περιεχομένου σε παραλήπτες των οποίων οι διευθύνσεις ήταν δημοσιευμένες στο διαδίκτυο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη από τον υπεύθυνο επεξεργασίας αν υπάρχει προς τούτο προηγούμενη συγκατάθεση ή προηγούμενη συναλλακτική σχέση, όπως απαιτεί το άρθρο 11 του ν. 3471/2006.

Τέλος, ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν παρείχε στην Αρχή καμία πληροφορία αναφορικά με τον αριθμό των παραληπτών και τη συχνότητα των μηνυμάτων αυτών.

Με βάση τις παραπάνω σκέψεις, η Αρχή έκρινε ότι πρέπει να επιβληθεί στον υποψήφιο πρόστιμο 2.000 ευρώ για την παραβίαση του άρθρου 11 του ν. 3471/2006.

Η σχετική απόφαση για το πρόστιμο:


Πηγή: lawspot.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα