«Ήταν μεγάλο λάθος να μην γίνει αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας το 2010», λέει ο Βίζερ

Την άποψη γεγονός ότι ήταν μεγάλο λάθος να μην γίνει αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας το 2010 εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ.

Αναλυτικότερα, ο κ. Βίζερ μιλώντας στο 3ο οικονομικό forum των Δελφών κλήθηκε

να σχολιάσει και το πρώτο 6μηνο της διακυβέρνησης της χώρας από τη σημερινή κυβέρνηση.

«Όταν με ρωτούν αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο μετανιώνεις, αυτό είναι η ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους και η δυνατότητα αναδιάρθρωσης στην αρχή του προγράμματος που χάθηκε. Θα είχε βοηθήσει. Δεν έγινε γιατί ήμασταν εν μέσω παγκόσμιας αναστάτωσης και δεν γνωρίζαμε τι θα γίνει παγκοσμίως αν είχαμε απομείωση. Το ίδιο ισχύει και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Δεν τόλμησε κανείς να κάνει το βήμα. Δεύτερον η νομισματική Ένωση είχε οικοδομηθεί με δεδομένο ότι δεν θα υπήρχε ποτέ κρίση πληρωμών. Δεν υπήρχε ρήτρα bail-out, δεν είχαμε τα κατάλληλα εργαλεία για να κάνουμε τίποτα τότε. Λυπάμαι που δεν είχαμε το 2010 μια σημαντική απομείωση του χρέους» τόνισε ο κ. Βίζερ.

Χαρακτήρισε δε, συντηρητική την εκτίμηση ότι το κόστος για την ελληνική οικονομία μπορεί να φτάνει και στα 200 δισ. ευρώ, ενώ ανέφερε ότι η χώρα βρέθηκε πολύ κοντά στο Grexit το καλοκαίρι του 2015 κάτι που ενδεχομένως ήταν και «επιδίωξη» συγκεκριμένων στελεχών της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, ο κ. Βίζερ, παραδέχτηκε ότι το 2010 «η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε ότι «χρειαζόμασταν να έχουμε και το ΔΝΤ στο σχήμα», εξηγώντας ότι ο βασικός λόγος ήταν πως δεν υπήρχε τότε τεχνογνωσία στην Ευρωζώνη για τέτοιου είδους προγράμματα βοηθείας όπως απαιτούσε το πρώτο μνημόνιο της Ελλάδας.

Σημείωσε ότι η τακτική μελών της ελληνικής κυβέρνησης από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2015, ήταν να «προκαλούν» το Grexit και αποκάλυψε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρενέβαινε ενεργά στην υπόθεση της Ελλάδος.

Keywords
Τυχαία Θέματα