Ισπανία: «Πράσινο φως» για την εκταφή του δικτάτορα Φράνκο

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάνθηκε χθες, Τρίτη, υπέρ της εκταφής του λειψάνου του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο και της απομάκρυνσής του από το κρατικό μαυσωλείο στο οποίο είχε ενταφιασθεί όταν πέθανε το 1975, βάζοντας πιθανόν ένα τέλος σε δεκαετίες διαμάχης σχετικά με τον τόπο της ταφής του.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, έκανε λόγο για μία «μεγάλη νίκη της ισπανικής δημοκρατίας» μετά το πράσινο φως του ανώτατου δικαστηρίου για την εκταφή του λειψάνου του δικτάτορα.

«Ζούμε

σήμερα μια μεγάλη νίκη της ισπανικής δημοκρατίας», έγραψε ο Σάντσεθ στον λογαριασμό του στο Twitter, υπογραμμίζοντας πως η δράση της κυβέρνησής του «καθοδηγούνταν ανέκαθεν» από τη βούλησή της να «επουλώσει τις πληγές των θυμάτων του φρανκισμού».

Hoy vivimos una gran victoria de la democracia española. La determinación de reparar el sufrimiento de las víctimas del franquismo guio siempre la acción del Gobierno. El Supremo avala la exhumación de los restos de Franco y su traslado a El Pardo.

Justicia, memoria y dignidad.

Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) September 24, 2019

Η απόφαση αυτή θα επιτρέψει στην κυβέρνηση του Σάντσεθ να προχωρήσει στα σχέδιά της να απομακρύνει το λείψανο από το μαυσωλείο της Κοιλάδας των Πεσόντων και να το μεταφέρει στον οικογενειακό τάφο του Φράνκο στο Μινγκορούμπιο Ελ Πάρντο, ένα πιο διακριτικό κρατικό κοιμητήριο στα περίχωρα της Μαδρίτης.

Keywords
Τυχαία Θέματα