Ισχυρός σεισμός 7,2 Ρίχτερ έπληξε το Μεξικό

Ισχυρός σεισμός 7,2 βαθμών έπληξε την Παρασκευή το νότιο Μεξικό και έγινε αισθητός στην Πόλη του Μεξικού, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης ήταν κοντά στις ακτές του Ειρηνικού στην νότια Πολιτεία Οαχάκα και είχε εστιακό βάθος 43 χλμ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλφόνσο Ναβαρέτε δήλωσε πως προκλήθηκαν κάποιες επιφανειακές ζημιές σε κτίρια στην Οαχάκα και ο κυβερνήτης

της Πολιτείας σημείωσε πως περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν βρεθεί χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Στην Πόλη του Μεξικού κτίρια σείστηκαν και οι σειρήνες ηχήσαν, ενώ η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι και την Γουατεμάλα, στο νότο.

Τον Σεπτέμβριο ο σφοδρότερος σεισμός των τελευταίων δεκαετιών που έχει σημειωθεί στη χώρα στοίχισε τη ζωή σε συνολικά 366 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους στην μεξικανική πρωτεύουσα, χιλιάδες έμειναν άστεγοι και δεκάδες κτίρια καταστράφηκαν.

“Η πόλη λειτουργεί κανονικά, οι ζημιές είναι περιορισμένες”, δήλωσε ο δήμαρχος της μεγάλης αυτής πόλης των 20 εκατομμυρίων κατοίκων, Μιγκέλ ‘Ανχελ Μανκέρα, στο δίκτυο Milenio TV.

“Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για ανθρώπινες απώλειες ή τραυματίες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της προεδρίας, Eντουάρντο Σάντσες.

Το μέγεθος του σεισμού, που σημειώθηκε στις 17.39′ τοπική ώρα (01.39′ ώρα Ελλάδας του Σαββάτου) ήταν 7,2 βαθμοί, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS) και τη Γεωλογική Υπηρεσία του Μεξικού.

Οι αρχές κάνουν λόγο για ζημιές σε αρκετά κτίρια στην πόλη Πινοτέπα ντε Ντον Λούις και στο Σαντιάγο Γαμιλτεπέκ, στην ίδια πολιτεία της Οαχάκα, σύμφωνα με το μεξικανικό πρακτορείο ειδήσεων Notimex.
Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 37 χλμ., σύμφωνα με το USGS, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει εν μέρει γιατί αυτή η ισχυρή σεισμική δόνηση δεν είχε παρά λίγες ζημιές.

Στις 7 Σεπτεμβρίου, σεισμός μεγέθους 8,2 βαθμών, ο ισχυρότερος σε έναν αιώνα στο Μεξικό έπληξε τη χώρα και σκότωσε 96 ανθρώπους, κυρίως στην πολιτεία Οαχάκα.

Στη συνέχεια, στις 19 Σεπτεμβρίου, ακριβώς 32 χρόνια μετά τον φοβερό σεισμό του 1985 που σκότωσε 10.000 ανθρώπους, μια ισχυρή σεισμική δόνηση 7,1 βαθμών προκάλεσε τον θάνατο 369 ανθρώπων στην Πόλη του Μεξικού.

Το Μεξικό βρίσκεται σε σημείο όπου τέμνονται πέντε τεκτονικές πλάκες και είναι μία από τις χώρες παγκοσμίως με τη μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα