Ιράν: Τέλος στις επιχειρήσεις διάσωσης – Πάνω από 450 οι νεκροί (εικόνες)

Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 193 μετασεισμοίΧιλιάδες άνθρωποι περνούν τη νύχτα σε αυτοσχέδιους καταυλισμούςΟ πρόεδρος Ροχανί δεσμεύθηκε να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών

Οι αρχές του Ιράν ανακοίνωσαν σήμερα ότι τερματίστηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στις περιοχές που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό της Κυριακής, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 450 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από επτά χιλιάδες άλλοι.

Δείτε επίσης: Πάνω από 400 νεκροί και χιλιάδες οι τραυματίες μετά τον σεισμό στα σύνορα Ιράν

– Ιράκ (εικόνες)

«Οι επιχειρήσεις διάσωσης στην επαρχία Κερμανσάχ τελείωσαν», δήλωσε ο Πιρ Χουσεΐν Κουλιβάντ, επικεφαλής της υπηρεσίας άμεσης βοήθειας του Ιράν, στην κρατική τηλεόραση.
Ο σεισμός 7,3 βαθμών που έπληξε το βράδυ της Κυριακής μια περιοχή κοντά στα σύνορα Ιράκ-Ιράν ισοπέδωσε χωριά και συνοικίες πόλεων σε ορεινά τμήματα της επαρχίας Κερμανσάχ (δυτικό Ιράν) καθώς πολλοί κάτοικοι κοιμούνταν. Πολλά χωριά καταστράφηκαν ολοσχερώς. Η δόνηση έπληξε 14 επαρχίες του Ιράν.

Δείτε επίσης: Φονικός σεισμός σε Ιράκ και Ιράν – Τουλάχιστον 61 νεκροί, 300 τραυματίες (video)

Σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, χιλιάδες άνθρωποι περνούν τη νύχτα σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς με σκηνές, ενώ πολλοί αναγκάστηκαν να περάσουν μια δεύτερη νύχτα έξω, παρά το κρύο, λόγω του φόβου ότι θα εκδηλωθεί κι άλλος ισχυρός σεισμός.

Έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 193 μετασεισμοί.

Μια νεαρή γυναίκα που έμεινε άστεγη στη Σαρπούλ ι Ζαχάμπ, μια από τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο-θρηνεί τουλάχιστον 280 νεκρούς- δήλωσε στην κρατική τηλεόραση πως η οικογένειά της είναι εκτεθειμένη στο κρύο διότι δεν υπάρχουν αρκετές σκηνές.

«Είναι μια πολύ κρύα νύχτα (…). Χρειαζόμαστε βοήθεια. Οι αρχές πρέπει να στείλουν βοήθεια πιο γρήγορα», είπε.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάς Αλί Χαμενεΐ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων τη Δευτέρα και κάλεσε τις αρχές να κάνουν ό,τι μπορούν για να προσφέρουν βοήθεια στους πληγέντες.

Ο πρόεδρος Ροχανί δεσμεύθηκε να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί έφτασε σήμερα στην Κερμανσάχ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και δεσμεύθηκε ότι το κράτος θα αντιμετωπίσει «το συντομότερο δυνατό» τα προβλήματα των θυμάτων της καταστροφής αυτής.

«Θέλω να διαβεβαιώσω όσους υποφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει αρχίσει να δρα με όλες της τις δυνάμεις και ότι προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό», τόνισε ο Ροχανί μόλις αποβιβάστηκε από το αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Κερμανσάχ, 420 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τεχεράνης.

Σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση, «ζητώ από όλους τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, από όλους τους στρατιωτικούς, από όλα τα ιδρύματα αρωγής και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να βοηθήσουν το Ίδρυμα Στέγασης και να μην προχωρήσουν σε μεμονωμένες ενέργειες», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα