Ιράν: Αποσύρθηκε από την προεδρική «κούρσα» ο Γαλιμπάφ και στηρίζει τον Ραϊσί

Ο δήμαρχος της Τεχεράνης, Μοχάμαντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ, από τους κύριους συντηρητικούς υποψηφίους των προεδρικών εκλογών του Ιράν της ερχόμενης Παρασκευής, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα την απόσυρσή του από την κούρσα για τον προεδρικό θώκο, προσφέροντας την στήριξή του στον συντηρητικό ιερωμένο Εμπραχίμ Ραϊσί.

Εμπραχίμ Ραϊσί

«Παίρνω μια σημαντική απόφαση για την διατήρηση της ενότητας των δυνάμεων της επανάστασης», τόνισε ο Καλιμπάφ, πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος έχει διατελέσει και αρχηγός της αστυνομίας, σε ανακοίνωσή

του, που δημοσίευσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. «Ζητώ από όλους τους υποστηρικτές μου σε όλη την χώρα να βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις τον αδερφό μου, Εμπραχίμ Ραϊσί, να κερδίσει τις εκλογές».

Ο Ραϊσί, βασικός αντίπαλος του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί στις εκλογές της 19ας Μαΐου, ανήκει στον στενό κύκλο του ανώτατου πνευματικού ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Τις πρόσφατες εβδομάδες ο συντηρητικός υποψήφιος βλέπει την δημοτικότητά του να καταγράφει άνοδο και η στήριξη του Καλιμπάφ αναμένεται να του δώσει μια τελευταία ώθηση λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

«Είμαι τόσο ευγνώμων», είπε σε ομιλία του ο Ραϊσί για την απόφαση του Γαλιμπάφ, σημειώνοντας πως εκείνος: «έκανε μια επαναστατική πράξη».

Χασάν Ροχανί

Σήμα κατατεθέν της πρώτης προεδρικής θητείας του Ροχανί αποτέλεσε η πυρηνική συμφωνία με την Ομάδα Χωρών 5+1 για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης που οδήγησε στην εν μέρει άρση των διεθνών κυρώσεων ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία. Εντούτοις, οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης παραμένουν αργοί και οι συντηρητικοί κατηγορούν τον Ροχανί ότι εξαπατήθηκε από τους Δυτικούς.

Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, πριν τέσσερα χρόνια, ο Γαλιμπάφ τερμάτισε δεύτερος, συγκεντρώνοντας ποσοστό 16,5%, πίσω από τον Ροχανί, που κέρδισε με ποσοστό πάνω από 50% από τον πρώτο γύρο.

Ο Ροχανί έχει προειδοποιήσει ότι ο Γαλιμπάφ και ο Ραϊσί, που έχουν διατελέσει αξιωματικοί στους Φρουρούς και έχουν περάσει από τους κόλπους της σκληροπυρηνικής δικαστικής εξουσίας, θα οδηγήσουν την χώρα πίσω στον «εξτρεμισμό».

Με δηλώσεις του σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος τόνισε πως χρειάζεται μια ισχυρή εντολή για να φιλελευθεροποιήσει την ιρανική κοινωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα